Júlia, Rita, Emil2024. május 22., szerda
Kultúra

Programajánló szeptember 22-től

National Geographic Magyarország

Szent Mihály napjának közeledtével sem ritkulnak még a szüreti és gasztronómiai programok. Ugyanakkor a heti programajánló továbbra is inkább a kulturális, művészeti és hagyományörző rendezvényekre fókuszál. A gazdag múzeumi kínálat mellett a szabadtéri események is méltó helyet kaptak.

2010. június 5. – szeptember 26. Kovásznai György életmű-kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
Még ezen a héten látható Kovásznai György(1934-1983) életmű-kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. Kovásznai György a 20. századi magyar művészet kiemelkedő alakja, egyéni hangú festőművész, különleges kísérleti animációs filmek alkotója, emellett író, költő és filozófus volt. A kiállítás utolsó hetében tárlatvezetésekkel, filmvetítéssel és hosszított nyitva tartással várják az érdeklődőket.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 21. – szeptember 26. Szakrális művészetek hete a Magyar Nemzeti Galériában
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Szakrális művészetek hete című kulturális programsorozat. Az idei programok között a Magyar Nemzeti Galéria speciális tematikus tárlatvezetésekkel, valamint Bálint Márta és Dóczy Péter színművészek előadóestjeivel várja látogatóit. A vezetések a Magyar Nemzeti Galéria főbejárati információs pultjától indulnak, az előadóestek helyszíne C (főépület) I. emelet. A programok látogatása ingyenes.
Bővebben: itt>>
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, A-B-C-D épület Budapest,
Szent György tér 2.

2010. szeptember 17. – szeptember 26. „Ti vagytok a föld sója” – Szakrális Művészetek Hete Fesztivál
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Szakrális művészetek hete kulturális programsorozat. Idén országszerte és a határon túl több mint 150, a művészet különböző ágait felölelő program várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozatot az Ars Sacra Alapítvány szervezi.
Helyszín: Több helyszínen, határon innen és túl – lásd a tájékoztatóban.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 17. – október 15. Mirr Murr és barátai – Gyermekkorunk világa mesében és technikában
Egy egész generáció nőtt fel Foky Ottó szeretetteljes és kifogyhatatlan humorral készült mesefilmjein. A Mirr Murr és barátai című tárlat országos turné után érkezett a szokatlan helyszínre – a Közlekedési Múzeumba, ahol a múzeum saját gyűjteményéből származó, eredeti kincseivel kibővítve, továbbfejlesztve mutatja be. Ezért kapta a kiállítás ezúttal a Gyermekkorunk világa mesében és technikában alcímet. A sokak számára kedves emlékeket ébresztő mesefigurák a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évekre jellemző használati tárgyakkal együtt jelennek meg: látható Mirr Murr gramofonja, a Tévémaci televíziója, a telefon, ami lenyűgözte a Legkisebb Ugrifülest és a fényképezőgép, amivel Tüskéshátú kattintgatott. A fiatalabb látogatók is megismerkedhetnek a hősökkel, mert a népszerű mesefilmek végtelenített adásban futnak majd.
Helyszín: Magyar Közlekedési Múzeum, Budapest, Városligeti krt. 11.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 21. – december 31. Gróf Széchenyi István Emlékkiállítás
Az Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtár (Zirc) tisztelettel meghív minden érdeklődőt gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából tartandó rendezvényére.
Helyszín: Zirc, Rákóczi tér 1.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 23. – november 14. Római Istenek – Istennők a „Matrica” Múzeumban
A százhalombattai „Matrica” Múzeumban szeptember 23-án 17 órakor nyílik Gelencsér Ferenc fotóművész RÓMAI ISTENEK – ISTENNŐK című kiállítása. A megnyitón a megjelenteket köszönti PhD Vicze Magdolna a „Matrica” Múzeum igazgatója. A kiállítást Nádorfi Gabriella a Szent István Király Múzeum régésze, muzeológusa nyitja meg. Közreműködnek a százhalombattai Művészeti Iskola tanárai. A bemutatásra kerülő kiállítás képeken szereplő római kori bronzszobrok a székesfehérvári Szent István Király Múzeum régészeti kiállításán láthatók. A pénzérmék, kis bronztárgyak eredeti méretéhez képest jelentősen felnagyított fotók, különleges élményben részesítik a szemlélőket. Minden részletében megmutatkozik ezen tárgyak finom kidolgozottsága, amely a római kori bronzművesek magas szintű szaktudását bizonyítja.
Helyszín: „Matrica” Múzeum, Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3. Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 23. – szeptember 26. Kőszegi Szüret – Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó
Kőszeg legtöbb embert megmozgató rendezvénye a Kőszegi Szüret, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó. A háromnapos programsorozat központi eseménye a minden év szeptember utolsó szombatján tartandó szüreti karnevál. A rendezvény pénteken Borkirálynő választással és fúvósszerenáddal indul, vasárnap pedig könnyed zenei programmal zárul. Kézműves vásár része a programnak, jóféle kőszegi borokkal, musttal, lacikonyhával. Koncerteket, folklórprogramot, táncbemutatót, és a rendezvény zárásaként tűzijátékot láthatunk.
Helyszín: Kőszeg utcái, terei
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 24. Kutatók éjszakája
A Kutatók Éjszakáján bárki bepillantást nyerhet a kutatók titokzatosnak tűnő munkájába egy tudományos, ám mégis könnyed éjszakán, ahol minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő programot. Idén is csillagpartizhatunk csillagászokkal, megnézhetjük a geológust terepen, megismerhetjük a jelnyelv, a meteorológia, vagy a vulkánok rejtelmeit, tanulmányozhatjuk a genomkutatás módszereit. Választ kaphatunk arra, hogyan fagyasszunk gyümölcsöket hűtőszekrény nélkül, és végre azt is megtudhatjuk, hogyan emelhetünk fel egy pillepalack segítségével egy tankot. A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett, olyan eseményekkel is találkozhatunk, ahol a kutatások gyakorlati hasznosítása kerül előtérbe, illetve az a kutató, aki üzletemberként és tudományos szakemberként egyaránt megállja a helyét. A Kutatók Éjszakája elsősorban a 10-18 éves diákok körében szeretné növelni a tudományos karrier vonzerejét, de ugyanilyen fontos küldetésének tartja kutatóink ünneplését.
Helyszín: Több helyszínen – részletesen lásd a tájékoztatóban.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 24. – szeptember 25. Új Pálinka Ünnepe – 7. Szatmár-Beregi Szilvanapok
Több éves hagyomány, hogy a Szatmár-Beregi Szilvanap rendezvényen a szilvából és a térség más tájjellegű terményeiből készült termékeket mutatja be a nagyközönség számára, külön figyelmet fordítva a szatmári szilvapálinkának is. A rendezvényem felvonul a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is, mely Magyarország egyik tájjellegű, helyi védettségű termékének a pálinkának, ezen belül is a szatmári szilvának és a szabolcsi almának a gondozására alakult, azzal a céllal is, hogy Magyarországon is kialakíthassa a pálinkafogyasztás kultúráját.
Helyszín: Tarpa Művelődési Ház kertje, Kossuth u. 23.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 24. – szeptember 26. Romantikus reformkor – Séta a századok között
Balatonfüreden ezen a hétvégén minden a reformkorról szól: a zenei és az irodalmi műsorok különböző helyszíneken (Kisfaludy szabadtéri színpad, Jókai Villa, Anna Grand Hotel, Bergmann Cukrászda), sportbemutatók (vívás), korabeli szórakozási lehetőségek (tarokk), valamint a színházi előadás, a bál és a mintegy 200 fő korhű jelmezes résztvevő állandó jelenléte a helyszíneken. A rendezvény, amely idén negyedszer kerül megrendezésre a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, valamint több civil szervezet együttműködésével, szervesen illeszkedik a város történelmi örökségére építő programjainak sorába. (Jókai-napok, Anna-bál) A megidézett történelmi kor jellegzetességénél és csak Füredre jellemző momentumainál fogva, utánozhatatlan hangulatot és egyedülálló programot kínál az idelátogatók számára.
Helyszín: Balatonfüred, Jókai villa és más helyszínek
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 25. – szeptember 26. Ókori víg napok a Kentaur kertjében – a Nagytétényi Kastélymúzeumban
Ezen a hétvégén – immár hatodik alkalommal – a Nagytétényi Kastély parkja újra illatos, életteli római kertté, a „Szerelmes Kentaur” szobor kertjévé alakul át, hol mindent megtudhatunk a római fürdőkultúráról, szépségápolásról és gyógyításról egyben részeseivé válva mindennapi szokásaiknak. A látogatók mindkét napon tudománytörténeti előadásokat hallgathatnak, tárlatvezetésen vehetnek részt, de lesz ókori mesterségek bemutatója, kézműves és fűszervásár, római kori játékok, koszorúfonás, gipszmásolatok készítése. A rendezvény apropója a kastélyparkból a 80-as években elvitt Kentaur szobor, melyet a Nagytétényi Kastély Közalapítvány támogatásával sikerült visszaállítani, másrészt az a körülmény, hogy a kastélymúzeum szomszédságában található a római kori erődítmény, Campona.
Helyszín: Nagytétényi Kastélymúzeum, Budapest, Kastélypark u. 9-11.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 25. – szeptember 29. Főhajtás a Honvédeknek – Honvéd fesztivál a Pákozdi Katonai Emlékparkban
Pákozd és Sukoró neve összeforrott a magyar szabadságküzdelemmel, az 1848. szeptember végén a fiatal honvédsereg és a térség önkéntesei eredményes harcban megállították a betolakodó ellenséget és megvédték a forradalom vívmányait. Minden év szeptemberében a pákozdi Katonai Emlékhelyen megelevenedik a pákozd-sukorói csata. A megemlékezés koszorúzással és főhajtással kezdődik a csata emlékművénél, majd korhű ruhában hagyományőrző huszárok, tüzérek és gyalogosok „lejátszák”a pákozd-sukorói csata egyes jeleneteit. Ezt követően a látogatók „Huszárkavalkád” és huszárpróba keretében ismerhetik meg a huszárok és hagyományőrző csoportok ügyességét és rátermettségét. Helyszín: Pákozd, Katonai Emlékhely, Mészeg-hegy
Bővebben: itt>>

Ladányi László

Hozzászólások

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket