Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Kultúra

Autóstoppal a Föld körül XVIII.

National Geographic Magyarország

Varga Péter és norvég barátja, Kenneth fejébe vette, hogy stoppal beutazza a Földet. „Nem körbejárom, bejárom" – mondja ő. Nézzük a Kepesita expedíció következő napjait!

Varga Péter blogja

Indiában V.I.P. is lettem

Ha már Delhiben voltam, gondoltam, megszerzem a kínai vízumot. Egy lázzal, étvágytalansággal és súlyvesztéssel járó (gyomorfertőzés) hetet még egy követett, amelynek központi helyszíne a kínai vízumiroda volt. Találkoztam Alexszel is, aki egy hetekig tartó, egészségileg igen instabil időszakot egy kutyaharapással koronázott meg, így veszettség elleni oltások sorozatára kényszerült. Vízumának közeledő lejárata nem tette lehetővé, hogy velem tartson India északi részébe, de megbeszéltük, hogy Nepálban találkozunk, s együtt megyünk majd Tibetbe.

Indiai tartózkodásom alatt harmadszorra mentem fel az északi Rishikeshbe, amely az egyik legnagyobb indiai meditációs- és jógaközponttá nőtte ki magát. Januárban, a holtszezonban jártam ott először. Másodszorra februárban, a 3 hónapos Kumbh Mela egyik fontosabb napjára mentünk fel a Gangeszhez. Akkor a tömeges zarándoklat megkétszerezte a busz menetidejét, lemaradtunk a főbb eseményekről.

Első benyomásom az volt, hogy évezredek tudományát raftingolással keverve egy hatalmas kiárusításról van itt szó spirituális ködbe burkolva. A véleményem azóta részben változott.

Számos ashram kínál meditációs- illetve jógakurzusokat, s ezek többnyire ingyenesek. Ám ezek köré hatalmas szolgáltatóipar épült ki. Hotelek, csecsebecsések, taxisok, jövendőmondók, spirituális tanácsadók, raftingolást és hegyi túrákat kínáló turista irodák. Megszámlálhatatlan turista és indiai keresi fel évente Rishikesht, hogy jógát tanuljanak, egy-egy meditációs technikát sajátítsanak el, vagy, hogy a Himalája marihuánáját szívják.

Részt vettem a brazil Prem Baba „satsang”-ján, ismét találkoztam Malaikával, akit még Agrában ismertem meg, és más fiatalokkal is a világ különböző részeiről. Ellátogattam a mára a dzsungel „prédájává” vált Beatles Ashramba is, ahol anno a neves együttes tagjai töltötték meditációs elvonulásukat. A Himalája hegyei rejtette Krishna templomhoz is elzarándokoltam. Ez jó pár kilométeres hegymenettel járt. Izzadva, kifulladva rogytam le egy nagyobb kőre, hogy némi levegőhöz jussak. Két öreganyó egy-egy „erdővel” a fejükön, vidáman beszélgetve előzött meg…

Megismertem egy srácot, akinek egy közeli városban volt cukrászdája, de szavai alapján a Kumbh Mela szervezésében is komolyabb szerepet töltött be. Mondta, hogy másnap menjünk együtt, elvezet a fontosabb helyekre, megszállhatok majd a guruk sátrában, bejuttat V.I.P.-es helyekre stb. „Harcra” készen tértem aznap nyugovóra.

291–292.nap: Kumbh Mela
Másnap átkeltem a folyó másik oldalára, ahol meglepő módon sikerült találnom és lefoglalnom egy riksát, amely elvisz majd minket Haridwarba. Ezt követően órákat vártam, a lefoglalt riksa persze elúszott. Délután volt, de a srác és barátai nem jelentkeztek. Elindultam hát gyalog. Százak, ezrek tartottak ugyanabba az irányba. Néhány kilométer után kaptam egy rövidebb fuvart egy motorostól. Egy kereszteződésnél rakott ki, ahol pedig a semmiből hirtelen felbukkant egy üres terepjáró, és fél dollárért kerülő úton elvitt a haridwari „darázsfészek” közvetlen közelébe. Az embereket követve egy hídon gyalogoltam. Amerre a szem ellátott óriási sátrak álltak, fedélt biztosítva a több millió zarándoknak. Néhány órás gyaloglás illetve kérdezősködés után már volt néhány információ a birtokomban, hogy másnap hol és mi fog történni. Azt is a tudtomra hozták, hogy bizonyos részekre a gurukon, szent embereken kívül csak újságírók juthatnak majd be.

Odaléptem egy rendőrhöz, s mondtam, hogy a nagy káoszban elvesztettem a V.I.P.-belépőmet, s kérdeztem, hogy hol kaphatnék újat. Egy rendőri sátorhoz irányítottak, ahol leíratták velem, hogy mi történt. Végezetül kaptam egy pecsétet a papírra, a rendőrtiszt aláírta, majd a Média Centerhez küldtek.

„Ezredmagammal” a fő merítkezési helyszín felé vettem az irányt. Már sötét volt, a levegő is lehűlt, ez mégsem tartotta vissza az embereket, hogy a megtisztulást ígérő folyóba lépjenek. Volt, ki erőszakosan nyomulva, volt, aki higgadtabban, de mindenki egytől-egyig abban a biztos hitben/tudatban vetette magát a habokba, hogy az testi-lelki megtisztulást hoz a számukra.

Éjjel értem vissza a sátorvárosba, ahol több helyen még színpadi előadások zajlottak. Még nem volt szállásom. Visszatértem a Média Center hatalmas sátrába. Az egyik helyiségben ültek néhányan. Megszólítva egy hölgyet, mondtam, hogy aznap már nem fogok tudni eljutni a hotelszobámig, s kérdeztem, hogy van-e olyan rész a Centerben, ahol lehet aludni néhány órát. Mint kiderült, az újságíró hölgy és újságíró kollégái is hasonló helyzetben voltak, s a szoba néhány kanapéját készültek épp elfoglalni. Leheveredtem az egyik sarokban a szőnyegre, s igen hamar álomba merültem.

Átfagyva ébredtem. A Nap már felkelőben volt, amikor a sátorváros egyik utcájában forró teát reggeliztem, majd az embereket követve a merítkezés központi helyszíne felé indultam. A több irányba futó hidak, felüljárók és az alkalomra kiépített folyosók mind tele voltak már, sőt mint később megtudtam, ki sem ürültek az éjjel. Mivel a fesztivál fő napján, azaz aznap órákra lezárták a központi részt, hogy ott csak a szent emberek, guruk és családjak, illetve közvetlen követőik merítkezhessenek, az e körökből kieső milliók az éjszakai órákat is kénytelenek voltak igénybe venni.

A legutóbbi Kumbh Melán finoman szólva is elszabadult a pokol. Guruk estek egymásnak, emberek embereket tapostak halálra. Ezúttal a rendőrség és a hadsereg is nagy erőkkel volt jelen, komoly fegyelmet tartva a város minden sarkán. Ordibálás helyett síppal a szájukban terelgették az embereket.

Besodródtam a központi kis szigetre, amelynek közepén állt a „médiatorony” kamerásokkal, fotósokkal tele. Az általam birtokolt papír arra nem volt elég, hogy oda feljussak, ám a későbbiekben be kellett látnom, hogy ezzel megmenekültem attól, hogy egy, a dokumentálás szempontjából (is) igen kedvezőtlen helyre legyek bezárva a nap hátralevő részében.

Egy-két órányi fotózás és videózás után elhagytam a szigetet és beszereztem némi harapnivalót. Leültem egy árokpartra, hogy szusszanjak egyet. Egy lány lépett hozzám, tüzet kért, majd letelepedett mellém. Az angol származású Lara már évek óta a szívéhez oly közelálló Itáliában tanul fotózást, s a záróvizsgájához anyagot vadászni jött a Kumbh Melára. Előző nap reggelétől egyfolytában talpon volt, bágyadtan szívta a cigarettát mellettem. Közeledett a nap fénypontjának számító guruk merítkezési ideje. Egyre több részt zártak le a katonák. Felírtuk Lara nevét a papírra, remélve, hogy megnyílik majd néhány kapu előttünk. Az elkövetkezendő órákban voltak olyan helyzetek, amikor segített a papír, s volt, hogy nem. Összesítve az alkalmakat, szinte tökéletesen kalauzolt minket.

Csatlakozva a tömeghez tettünk még egy kört a szigeten, majd egy árnyékos részen leheveredtünk egy órácskára, s vártuk a guruk, s követőik felbukkanását. Lara azonnal álomba merült, s kb. félóra múlva némileg frissebben ébredt. A papírnak hála összebarátkoztunk a közelben őrködő katonákkal, s kedves, szikh parancsnokukkal. Mikor az első baba és követői feltűntek, remek rálátásunk nyílt az eseményre, mi több a kordonokat pillanatra szétnyitva előttünk, a folyó felé igyekvők sűrűjébe vethettük magunkat. A kis szigetet addigra teljesen kiürítették, de a guruk a folyó másik oldalán merítkeztek. A szigeten rendőrök sora állt, illetve a médiatoronyba zárt, a posztjukkal feltehetően nem éppen elégedett tévések. Mi közelről dokumentálhattuk a guruk megtisztulását, némelyikük testének behamuzását, hol a fanatizmus, hol a nyugodt koncentráció jelenlétét. Bár ahol mi álltunk, a fotózás és videózás nem volt megengedett, a rendőröknek jobb dolguk is akadt annál, minthogy minket hajkurásszanak.

Tettünk még egy-két ilyen kört, majd a V.I.P.-résztől elbúcsúzva a folyó „átlagemberek” által birtokolt részébe látogattunk el. Itt lehetett csak látni, milyen sokan zarándokoltak el a hindu világból a Kumbh Melára. Ameddig a szem ellátott, emberek lepték el a partot és a folyó külső néhány méterét.

Még jó pár kilométer gyaloglás és egy riksa fuvar várt ránk, mielőtt – elbúcsúzva egymástól – ki-ki beszédülhetett az ágyába.

Kétszer indultam el Rishikeshből Nepál felé. Először a térképre hagyatkozva északnak vettem az irányt. Gyaloglás, majd egy teherautós fuvar után kiderült, hogy a térkép által jelzett út a valóságban máshol fut. Követve egy teherautós sofőr, néhány árus és rendőr útbaigazítását visszastoppoltam Rishikeshbe, átkeltem a folyó egyik hídján, ahol kiderült, hogy onnan csak napi egy busz (az is a reggeli órákban), illetve taxik közlekednek kelet felé, ám azok sem a kívánt útvonalon. Aznapra feladtam.

Visszatérve korábbi szállásomra megismertem a holland származású Bent. Egy tea mellett megosztotta velem jövőképét. Mesélt nekem a világot uraló, főbb maffiákról, hogy – nemzetközi kapcsolatainak hála – miként került egy indiai guru szolgálatába, akivel „elérték”, hogy béke legyen Nepálban (ezt a blogot Kathmanduban írom, ahol épp többnapos demonstrációt tartanak a maoisták a kommunista vezetés ellen). 5 évet élt „babaként”, családjával szinte teljesen megszakadt a kapcsolata, és a vállalkozása is elúszott. 2012-re és más, természeti katasztrófákra vonatkozó jövendölései megnemértésre, folyamatos elutasításra ítélték, ezért úgy döntött, visszatér hazájába, s kivár. Addig is papírra veti gondolatait.

Másnap délnek indultam, s Haridwarnál fordultam keletnek. Rövid fuvarokkal haladtam a rizs- és cukornádföldek között, s a második napon el is értem a nyugat-nepáli határt.

A cikksorozat előző részei:

 • Autóstoppal a Föld körül I.
 • Autóstoppal a Föld körül II.
 • Autóstoppal a Föld körül III.
 • Autóstoppal a Föld körül IV.
 • Autóstoppal a Föld körül V.
 • Autóstoppal a Föld körül VI.
 • Autóstoppal a Föld körül VII.
 • Autóstoppal a Föld körül VIII.
 • Autóstoppal a Föld körül IX.
 • Autóstoppal a Föld körül X.
 • Autóstoppal a Föld körül XI.
 • Autóstoppal a Föld körül XII.
 • Autóstoppal a Föld körül XIII.
 • Autóstoppal a Föld körül XIV. – videó
 • Autóstoppal a Föld körül XV.
 • Autóstoppal a Föld körül XVI.
 • Autóstoppal a Föld körül XVII.

 • Ókori isten szobrára bukkantak

  Ókori isten szobrára bukkantak

  Az Apollónt ábrázoló alkotást a középkorban újrahasznosíthatták.

  2500 éves sisakra bukkantak Horvátországban

  2500 éves sisakra bukkantak Horvátországban

  A lelet kifejezetten jó állapotban konzerválódott.

  Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

  Titokzatos, ősi építményt tártak fel Franciaországban

  A kutatók korábban nem láttak hasonló struktúrát, ezért egyelőre nem tudni, hogy milyen céllal építhették.

  Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

  Ősi város nyomaira bukkantak egy csendes-óceáni szigeten

  Úgy tűnik, a régióban jóval az európaiak érkezése előtt megkezdődött az urbanizáció.

  Több ezer éves szent helyre bukkantak

  Több ezer éves szent helyre bukkantak

  A kutatók a véletlennek köszönhetően fedezték fel a lelőhelyet.

  National Geographic 2024. áprilisi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  15 900 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket