Alajos, Leila2024. június 21., péntek
Kultúra

Programajánló október 6-tól

National Geographic Magyarország

Az évszaknak megfelelő, tradicionális programok és rendezvények közül válogat ezen a héten az ajánló. Az őszi növényekhez és terményekhez kapcsolódó fesztiválok mellett kiemelt helyen szerepel az irodalom és az olvasás, amelynek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Így az Országos Családi Könyvtári Napokat első helyen ajánljuk minden érdeklődő figyelmébe.

2010. október 4. – október10. Országos Családi Könyvtári Napok
Ezen a héten országszerte olyan rendezvényekre kerül sor, amelyek felhívják a figyelmet arra, milyen alapvető szerepe van a könyvtáraknak az olvasóvá nevelés folyamatában. A könyvtárak színes programokkal készülnek szolgáltatásaik népszerűsítésére a családi napok keretében. A rendezvények résztvevőit naponta más-más témakörhöz kapcsolódó kiállítások, irodalmi művekre épülő beszélgetések, előadások, olvasáshoz kötődő játékok, zenei csemegék várják. Kiemelt esemény lesz idén is a Könyves Vasárnap október 10-én, amikor a könyvtárak rendkívüli nyitva tartással, sokféle meglepetéssel fogadnak mindenkit. Ekkor folytatódnak az elmúlt években elkezdett népszerű baba-, kölyök-, tini- és nagyi programok is. A megszokott szolgáltatások mellett ezen a napon országszerte olvasásra épülő rendezvényekkel, játékokkal várják az embereket. Országos Családi Könyvtári Napok az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül megrendezésre.
Bővebben: itt>>

2010. október 7. – október 10. Nemzetközi Hárfafesztivál a Gödöllői Királyi Kastélyban
A Nemzetközi Hárfafesztivál idén már 12. alkalommal kerül megrendezésre a Gödöllői Királyi Kastély festői szépségű dísztermében, világhírű előadóművészek közreműködésével.

Helyszín: Gödöllő, Szabadság tér 1.
Bővebben: itt>>

2010. október 7. – október 11.
12. Veszprémi Játékok – Nemzetközi Gyermekművészeti Fesztivál

Ismét megrendezésre kerül a „Veszprémi Játékok” Nemzetközi Összművészeti Fesztivál. Ennek az évnek az újdonsága, hogy a gyerekek és fiatalok mellett, most már az idősebb korosztály is versenybe szállhat, „SENIOR”/ADULT kategóriában (22 éves kor felett). Élje át újra a játék örömeit azon a Nemzetközi Gyermekművészeti Fesztiválon, amelynek 12. alkalommal ad helyet a veszprémi megyeszékhely. Öt napon át gyermek- és ifjúsági amatőr előadóművészek szórakoztatják a közönséget látványos produkcióikkal.
b>Helyszín: Veszprém VMK, Csermák Antal Zeneiskola, HEMO, Veszprém Aréna
Bővebben: itt>>

2010. október 8. – október 9. V. DióFesztivál Diósjenőn
A CivilDió Egyesület 2006 októberében rendezte meg először hagyományteremtő szándékkal a DióFesztivált Diósjenőn. A fesztivál ötlete abból adódott, hogy a szervezők szerettek volna egy olyan rendezvényt, ahol a falu lakosait és minden érdeklődőt, korhatár nélkül meg lehet mozdítani. A rendezvény elsősorban a családoknak, gyerekeknek szeretne tartalmas programokat nyújtani. Helyi kézművesek munkáit mutatják be és meghívott vendégek is lesznek, akik a vidéki emberek ügyességét és kimeríthetetlen kreativitását jelenítik meg termékeikkel.
Helyszín: Diósjenő, Dózsa György út.
Bővebben: itt>>

2010. október 9. Szigligeti Várfutás

Szombaton pompás programokkal fűszerezett komplett futóünnepen állhatnak rajthoz azok a futni vágyók, akik a Tanúhegyek Csúcsmaratont, vagy a Szigligeti Várfutást választják. A Tanúhegyek Csúcsmaraton komoly hagyományokra tekint vissza. Ahogy a neve is sugallja a Tapolca medence vulkánikus hegyeit érintve teljesíthetik a résztvevők a 25.9 km-t. A Várfutás során a futók 3, 6 és 10 km-es távon mérhetik össze erejüket. A szervezők egy XVI. Századi történeti eseménynek szeretnének emléket állítani. Ekkor a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Palonai Magyar Bálint várkapitány katonáival a segítségükre siettek és felmenekítették a szüretelőket a várba.
Helyszín: Szigliget Szigligeti vár
Bővebben: itt>>

2010. október 9. IV. Mesefesztivál a Patakyban

Az immár hagyományos őszi mesefesztiválon, idén Európa országainak legismertebb meséi elevenednek meg. Aki szereti a meséket, a játékokat, a vidámságot, a meglepetéseket, annak itt a helye. Kicsik és nagyobbak újra beléphetnek a mesék birodalmába. A Mesefesztiválon az alkotók és résztvevők játékos formában tanulhatnak, miközben jól szórakoznak. Hűen az eddigi hagyományokhoz a látogatók kortárs írókkal, irodalmi műhelyek vezetőivel és tagjaival, valamint képzőművészekkel és mesterekkel találkozhatnak, beszélgethetnek.
Helyszín: Pataky Művelődési Központ, 1105 Budapest Szent László tér 7.
Bővebben: itt>>

2010. október 9. Szarvasgomba vadászat a Szalajka-völgyben

13. alkalommal kerül megrendezésre a szilvásváradi szarvasgomba vadászat a Szalajka-völgyben. A szarvasgomba kereső versenyt szarvasgomba és szarvasgombás termékek bemutatója és vására kíséri. A program része a szarvasgomba kereső kutyák országos versenye, illetve a szarvasgomba és szarvasgombás termékek bemutatója és vására. Az ínyencek megkóstolhatják a szarvasgombából készült különlegességeket.
Helyszín: Szilvásvárad, Szalajka-völgy
Bővebben: itt>>

2010. október 9. – október 10. Gesztenyeünnep – Velem
A Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a mediterrán tájak követe. Az évszázados hagyományokra emlékezve 18 éve tartja a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ Velemben, a Népi Kézműves Műhelyrendszer hangulatos épületei között minden év október közepén (a gesztenyeéréshez igazodva) a Gesztenyeünnepet. A rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés. Az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján, különleges serpenyőkben pirulnak a barna szemek-, és tájjellegű gasztronómiai bemutatókat tartanak neves mesterszakácsok közreműködésével. Természetesen a kézművesek sem hiányoznak a gesztenyeünnepről: keramikusok, kosárfonók, fafaragók, kovácsok, szalmafonók, csuhézók, bőrdíszművesek, csipkeverők, játékkészítők, gyöngyfűzők, szövők kínálják portékáikat. A falu bejáratától az Alkotóházig, a rendezvény helyszínéig csalogatják az árusok a vendégeket.
Helyszín: Velem
Bővebben: itt>>

2010. október 9. – október 10. VII. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál, amely a Nyugat-Dunántúli Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai, valamint az egyik legnagyobb gasztro-turisztikai rendezvénye. Az esemény az Őrség jellegzetes tájtermékére, az olajtökre építve teremtett hagyományt. A tájegységben mintegy 90 éve termesztenek olajtököt, és magjából nyerik az Őrség „fekete aranyát”.
Helyszín: Apátistvánfalva, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Őriszentpéter, Szalafő
Bővebben: itt>>

2010. október 9. – október 10. VIII. Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál
A Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál a tojás világnapjához időben és törekvéseiben kötött rendezvény. A Tojás Világszövetség (IEC, International Egg Commission) 1999-ben október második péntekét választotta ki a tojás világnapjává, illetve annak hetét a tojás világhetének. Célja a tojás népszerűsítése, a tojás marketingjének erősítése, hogy a tojással kapcsolatosan kialakult tévhiteket eloszlassák és visszaállítsák a tojás az egészséges táplálkozásban elfoglalt fontos rangját.

Helyszín: Siófok, Petőfi sétány
Bővebben: itt>>

2010. október 10. A könyvtártól a konyháig – képek a Ráday család mindennapjaiból III. „Tart a harc, most eszmék küzdenek” című irodalmi kiállítás megnyitója
Ráday Gedeon neve napjára elkészült az új kiállítás – immáron annak összes részlete a helyén.
Ebből az alkalomból a szervezők meghívnak minden érdeklődőt 2010. október 10-én 15 órára, a péceli Ráday-kastélyba.
Helyszín: Pécel, Ráday-kastély
Bővebben: itt>>

Ladányi László

Hozzászólások

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

A kutatók olyan érmékre bukkantak, amelyeket egy 1700 évvel ezelőtti zsidó felkelés során rejthettek el.

Előkelő hun fiú sírját tárták fel

Előkelő hun fiú sírját tárták fel

A gyermek nyughelyében az arany- és ezüsttárgyak mellett egy másik fiú maradványait is felfedezték.

Dollármilliókat fizettek az ősi kéziratért

Dollármilliókat fizettek az ősi kéziratért

A londoni árverésen értékesített kódex a 3-4. századra datálható.

Ezért áldozhattak kisfiúkat a maják

Ezért áldozhattak kisfiúkat a maják

Úgy tűnik, egy mítoszhoz kapcsolódóan, párosával áldozták fel a fiúgyermekeket a maják.

Elásott ezüstkincseket találtak a Tisza-tónál

Elásott ezüstkincseket találtak a Tisza-tónál

A leletek a 13-14. századból származnak.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket