Magdolna, Magda, Ervin, Léna2024. május 29., szerda
Kultúra

Programajánló október 13-tól

National Geographic Magyarország

Az októberi hűvös idő ellenére még számos szabadtéri rendezvény várja a héten is a vállalkozó kedvű érdeklődőket. Ugyanakkor egyre gazdagabb kínálattal csalogatják már a múzeumok és a kulturális intézmények is a látogatókat. Az ajánló ezen a héten a Múzeumok Őszi Fesztiválját emeli ki, de ezen kívül is számos „ínyencséget” tartogat a programot keresők számára.

2010. szeptember 24. – 2011. szeptember 24. Az Anjouk Visegrádja – kiállítás a visegrádi Mátyás Király Múzeumban
Kiállítás nyílt a visegrádi ásatások legújabb leleteiből a visegrádi királyi palotában I. Károly király koronázásának 700. évfordulója alkalmából. A 14. századi Magyarország és Közép-Európa történelmének legfényesebb korszaka volt. A kiállítás célja, hogy felidézze a korszakot és tisztelegjen I. Károlynak, Visegrád városa alapítójának és a királyi palota építőjének emléke előtt. A kiállítás bemutatja a legújabb kutatások során felszínre került, illetve restaurált Anjou-kori leleteket, továbbá virtuális eszközökkel megjeleníti I. Károly és fia, I. Lajos korának legfontosabb magyarországi építkezéseit. A kiállítás 2010. szeptember 24.-től egy éven át várja a látogatókat a visegrádi királyi palotában.
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma, Visegrád, Fő utca 23.
Bővebben: itt>>

2010. október 1. – november 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja
Idén immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Őszi Fesztiválja – a Múzeumok Mindenkinek Program országos rendezvénysorozata – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A Fesztivál hat hete alatt, az ország összes régiójából közel 160 múzeum több száz értékes, érdekes, változatos, tartalmas programmal várja a látogatókat
Bővebben: itt>>

2010. október 16. Fától az erdőig – Esztergom, Duna Múzeum

Egész napos családi programot szervez szombaton 10-15 óra között, a Duna Múzeum a kertjében álló hársfa, illetve a fák és erdők védelme köré a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. Az intézmény idén negyedik alkalommal csatlakozik a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ által szervezett országos rendezvénysorozathoz. A program ötletadója a múzeum udvarán álló hársfa. E fától indul majd az a tanösvény is, melynek bejárása során Esztergom különleges fáinál különböző feladatok, érdekes kérdések várnak a játékosokra. A nap során bemutatjuk a környékbeli erdők fáit, szakemberek beszélnek a tudatos erdőgazdálkodás fontosságáról, a fakitermelés kérdéseiről. Mesterek mutatják be, mennyi minden készíthető fából, és a résztvevők maguk is készíthetnek kisebb tárgyakat természetes anyagokból. Az egész napos programot délelőtt és délután a gyermekek számára bábműsor és szemléletformáló játszóház színesíti.
Helyszín: Duna Múzeum, Esztergom, Kölcsey u. 2.
Bővebben: itt>>

Múzeumok őszi fesztiválja a százhalombattai Matrica Múzeumban és Régészeti Parkban
2010. október 16. „Ilyen a természetünk – Szezonzáró a Régészeti Parkban
A Régészeti Park többféle élőhelye: füves, cserjés, fás területek, gyümölcsös, a halomsír növényzete, gabonatábla, veteményeskert, fűszernövények kertje ideális helyszín a környezet megismerésében közvetlen tapasztalatok és élmények szerzésére. A program részei: beszélgetés, szemléltetés, megfigyelés, vizsgálatok, kísérletek, kézműves foglalkozások, játékok.
Helyszín: Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 1.

2010. október 1. – november 15. Foglalkozás a Matrica Múzeum épületében, kiállító és raktárhelyiségeiben
A 90 perces foglalkozáson a diákok régészek és múzeumpedagógus vezetésével járják be a pincében és a padláson lévő régészeti raktárakat. Megismerkednek a raktározás és a dokumentálás rendjével, majd néhány különleges, rejtélyes lelettel. A régészek mesélnek ezekről a tárgyakról, tárgyegyüttesekről, majd a gyerekek kipróbálhatják a régészeti leletek feldolgozásának módszerét csoportmunkában.
Helyszín: Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

2010. október 20. Ismeretterjesztő előadás – Bronzkori kincsek nyomában
Előadó: T. Németh Gabriella régész
Helyszín: Matrica Múzeum, Százhalombatta, Gesztenyés u. 1–3.
Bővebben: itt>>

2010. október. 9. – 2011. március 6. Széchenyi világai – kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
A Magyar Nemzeti Múzeum öt hónapon át tartó, nagyszabású időszaki kiállítása a 150 éve elhunyt Széchenyi István életművének állít emléket. A Széchenyi világai egy rendkívüli élet rendkívüli pillanataiba nyújt betekintést, és választ keres a “legnagyobb magyar” személyével kapcsolatos kérdésekre is. “A legnagyobb magyar”, “nemzetünk felébresztője”, “a magyar civilizátor” – A kortársak és az utókor által ráragasztott állandó jelzőket jól ismerjük, de ki volt valójában Széchenyi István? Élete, személyisége és megítélése különös ellentétekkel van tele. A Széchenyi világai tettein, sorsán és az utókor – nem ritkán görbe – tükrén keresztül mutatja be őt. Nem katalógusszerűen sorolja fel életútjának fontos eseményeit, inkább jelentős csomópontok köré szervezve, tematikus rendben mutatja be Széchenyi István világait.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, Múzeum krt. 14 – 16.
Bővebben: itt>>

2010. október 10. – október 17. Budapesti Őszi Fesztivál – 2010

A Budapesti Őszi Fesztivál egyike Európa legrangosabb kortársművészeti fesztiváljainak, amely több helyszínen, színházi előadások, koncertek, performace-ok és kiállítások segítségével próbálja bemutatni a magyar kortárs kultúrát Budapesten.
Bővebben: itt>>

2010. október 10. – október 19. Futurspektív2 – Valódi és virtuális művészeti körkép Flandriából
A Futurspektív2 a Flamand Kormány és Budapest legjelentősebb meghatározó nemzetközi művészeti központjainak közös kezdeményezése az Európai Unió belga–magyar elnöksége alkalmából. A flamand kortárs művészeti fesztivál ideje alatt a németalföldi régi zenén, a mai könnyűzenén, kortárs táncon és színházon kívül a vizuális művészetek és a kortárs flamand irodalom is bemutatkozik, mind teljesebb képet nyújtva a jelenlegi flamand kultúráról.
Bővebben: itt>>

2010. október 12. – október 20. Muszlimok Magyarországon: Iszlám kulturális napok a Budapesti Művelődési Központban
A BMK 2010 őszén a velünk élő vallási közösségek mindennapjaiba, szokásaiba és művészetébe enged betekintést a Világvallások – Vallásvilágok rendezvénysorozattal, mely arra a kérdésre is keresi a választ, hogy miféle útravalót tudnak adni a XXI. század emberének a különböző vallások? Hazánkban talán nincs is még egy olyan hitközösség, melynek tagjaihoz ennyi tévképzet kapcsolódna – többek között ennek a kulturális távolságnak az áthidalását is segítik az iszlám szokásokat bemutató programokon szerzett személyes élmények. A hétvégi Iszlám napon aktív programokkal várják a családokat a BMK-ban: hennafestéssel, kalligráfiával, kendőpróbálgatással kóstolhatnak bele a muszlim életbe a részvevők, a gyerekeket pedig iszlám témájú kreatív sarok várja. A rendezvénysorozat által bemutatott következő vallásvilág a judaizmus lesz, október 21-30. között.

Helyszín: Budapesti Művelődési Központ XI. kerület, Etele út 55.
Bővebben: itt>>

2010. október 15. – október 17. Rendezvények az Egri Vár Napja alkalmából
A hétvégén nagyszabású rendezvénnyel tisztelegnek Eger vár védőinek 1552-es hősies helytállása előtt. A vár pénteken és szombaton országos Végvár-konferencia helyszíne lesz: „Végvár és társadalma a korszakváltás idején (1686-1711) címen. Szombaton „Civil Csillagok” – Katonai hagyományőrző csapatok minősítő fesztiváljának ad otthont. Vasárnap rendezi meg a Heves Megyei Múzeumi Szervezet Dobó István Vármúzeuma „Az Egri Vár Napja” elnevezésű programját. Ezen a napon a vár és a Dobó István Vármúzeum programjai, valamint Az egri vár története, Képtár, Kazamata és kőtár című kiállítások szabadon látogathatók. Kizárólag az év ezen napján tekinthető meg Imre király sírboltja és a Török-kert.

Az idelátogatók kézműves és múzeumi foglalkozásokon vehetnek részt, megtekinthetik a restaurátor műhelyt is. A nap programját haditorna bemutatók, tradicionális mesterségeket folytató mesteremberek bemutatója, őrségváltás színesíti. 12 órakor koszorúzásra és megemlékezésre kerül sor a Hősök termében.
Helyszín: Dobó István Vármúzeum, Eger, Vár 1.
Bővebben: itt>>

2010. október 15. – október 17. IX. Musica Matricana Kórusfesztivál

Október közepén ismét megrendezésre kerül Százhalombattán a már nagy hagyományoknak örvendő kórusfesztivált. Az őszi rendezvények sorában kiemelkedő helyet foglal el e rangos művészeti esemény, hiszen eddig minden alkalommal színvonalas egyházi és világi koncertekkel örvendeztették meg a résztvevő kórusok a közönséget. A szervezők reményei szerint a IX.”Musica Matricana” Kórusfesztivál is tartalmaz újszerű és igényes programelemeket mindazoknak, akik kedvelik ugyan a hagyományos kóruskoncerteket, de nyitottak az újfajta előadásmódokra. Ilyennek számít az idei ifjúsági-és gyermekprogram is.
Helyszín: Barátság Művelődési Központ, Százhalombatta Szent István tér 5.
Bővebben: itt>>

2010. október 15. – október 29. „Kortokraks – Képek”

Első magyarországi kiállításának megnyitójára, Budaörsre érkezik a nemzetközi hírű festőművész, a salzburgi Prof. Rudolf Kortokraks. A mintegy 20 művet bemutató kiállításnak két héten át a Budaörsi Közösségi Városháza aulája ad helyet. A mind a mai napig alkotó Kortokraks művészetének főbb témái a portrék, városképek és virágcsendéletek. Munkásságát rangos kiállítások és nemzetközi elismerések kísérték.Festészete mellett élvezetes írásokkal is elkápráztatta közönségét, amelyeket részben híres pszichológusok, művészettörténész- és művész barátokkal folytatott dialógusok alapján – néhol mélyen szántó humorral fűszerezve – alkotott meg.
Helyszín: Közösségi Városháza aulája, Budaörs, Szabadság út 134.
Bővebben: itt>>

2010. október 15. – 2011. április 2. Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig
Föld- és éggömbökből nyílik kiállítás az Országos Széchényi Könyvtár és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének közös szervezésében. A glóbuszok Földünk és a világegyetem megismert képét ábrázolják. A magyar nyelvű nyomtatott föld- és éggömbök – vagy ahogy a 19. században nálunk nevezték, a „tekék” – elterjedése szoros kapcsolatban volt a népoktatás szélesebb körű kiteljesedésével, majd kötelezővé válásával. E különleges kartográfiai dokumentumok iránti tömeges igényt az iskolai földrajzoktatás minőségének emelése váltotta ki. A szervezők a közel száz föld- és éggömböt felsorakoztató kiállításon, szeretnék a látogatókat elkalauzolni az első magyar nyomtatott föld- és éggömböktől a modern technológiával készült darabokig. A kiállításhoz kapcsolódóan megtekinthetők föld- és éggömbökkel díszített érmék, bélyegek és különböző dísztárgyak is.
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár VI. emeletén. Budapest Budavári Palota, F épület.
Bővebben: itt>>

2010. október 16. Tomboló Tűzhányók titkai túra (Bakony–Balaton Geopark földtani értékei IV.)
A Tihanyi-félsziget korabeli védetté nyilvánításban meghatározó szerepe volt annak a sokszínű földtani–vulkanológiai örökségnek, amely e gyönyörű táj karakterét alapvetően meghatározza. Persze a félsziget egyik legszebb részének bejárása során nem pusztán a kövekről lesz szó, hiszen egyebek mellett megismerkedhetünk a geológiai időskálán „csecsemőkorúnak” tekinthető Balaton kialakulásának történetével is, és a szervezők megmutatják a régi levendulást is.
Helyszín: Tihany-Sajkod, Apáti templomrom 10 óra
Útvonal: Apáti templomrom – Nyereg-hegy – Csúcs-hegy – Templomrom. Időtartam: kb. 3 óra, 4, 3 km. Szintkülönbség: 150 m. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat,
Bővebben: itt>>

2010. október 16. – október 17. Daruvonulás a Hortobágyon. Vezetett túrák a darvak nyomában
A híres daruvonulás a késő őszi naplementék eseménye, amely a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan csapatokban húznak a halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 80-100 ezerre nőtt. Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt. A túrákon előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni!

Helyszín: Hortobágy Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar, Hortobágy, Petőfi tér 13.
Időpont, nyitvatartás
2010. október 16. /szombat/ 14:00 – 18:00
2010. október 17. /vasárnap/ 14:00 – 18:00
2010. október 23. /szombat/ 14:00 – 18:00
2010. október 24. /vasárnap/ 14:00 – 18:00
2010. október 30. /szombat/ 14:00 – 18:00
2010. október 31. /vasárnap/ 14:00 – 18:00
Bővebben: itt>>

2010. október 17. 8. Rakamazi Jonagold Almafesztivál és Vásár

Rakamazon háromszáz hektáron kilencezer tonna alma terem. Ezért a vasárnapi egész napos programsorozat középpontjában az alma áll. Egymással párhuzamosan szakmai – almatermesztési szimpózium, fajtabemutató – és kulturális rendezvények állnak az érdeklődők rendelkezésére.
Helyszín: Rakamaz Szent István út 174. (a Városi Művelődési Központ előtti téren)
Bővebben: itt>>

2010. október 17. Kelta családi nap Aquincumban
Kékre festett kelta marcona harcosok, kelta jós és kézművesek fogadják az Aquincumi Múzeum látogatóit. Lehetőség nyílik, hogy a látogatók megismerkedjenek a rejtélyes kelta nép életével, akik a római hódítás előtt benépesítették a mai Budapest területét. Lesz kelta varázsital kóstoló, kelta jósda, árnyjáték és előadás a kelták életmódjáról.

Helyszín: Aquincumi Múzeum, Budapest, III. ker., Szentendrei út 135.
Bővebben: itt>>

Ladányi László

Hozzászólások

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Egy új jogszabály értelmében 2028-tól betiltják a bikaviadalokat.

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

A fegyverek egy esővízgyűjtő tartály ásása közben kerültek elő.

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Kószó András fotós-videós a 43. Hőlégballon Nemzeti Bajnokságon készítette felvételét.

Védetté nyilvánították a San José roncsát

Védetté nyilvánították a San José roncsát

A spanyol gálya felbecsülhetetlen értékű kincsekkel együtt süllyedt el a 18. században.

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

A szakembereknek rendkívül óvatosan kell dolgozniuk a leletekben gazdag területen.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket