Emil, Csanád, Vilmos2024. május 28., kedd
Kultúra

Programajánló október 20-tól

National Geographic Magyarország

Október negyedik hétvégéjének legjelentősebb eseménye nemzeti ünnepünk és az alkalmából országszerte tartott megemlékezések. Az ünnepi megemlékezések mellett gazdag múzeumi és kulturális programok közül válogatott a heti ajánló.

2010. október 23. Emlékezés az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetére, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napjára
Nemzeti ünnepünk az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetére, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napjára emlékezik. 1991 óta ez a nap állami ünnep, az emlékezés és a tisztelgés ünnepe
A hivatalos állami ünnep tervezett eseményei:
2010. október 22. Ünnepi konferencia a Parlamentben
2010. október 23. Ünnepi események: zászlófelvonás a Kossuth téren, csendes emlékezés a Nagy Imre szobornál és az Ötvenhatosok terén álló emlékműnél. Este meggyullad a Forradalom lángja a Kossuth téren, és ég egészen november 4-ig, a forradalom bukásának napjáig.
2010. október 25. Emlékezés a Kossuth téri sortűz áldozataira a Földművelésügyi Minisztérium épületénél.
2010. november 4. Emlékünnepség a Hősök terén a Magyar Honvédség díszegységeinek részvételével.
Az 1956-os forradalom ünnepén ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum. Október 19. – október 22. között, a múzeum történészei, rendhagyó történelemórákkal várják az érdeklődőket. Regisztrálni a 374-2684-es telefonszámon lehet.
Rendhagyó történelemórák:
2010. október 19., kedd
Stark Tamás: Az én 1956-om
Horváth Miklós: 1956 története a megtorlás tükrében
Horváth Miklós: 1956 hadtörténete
2010. október 20., szerda
Stark Tamás: Az én 1956-om
Stella Szonja: 1956 történetének alapfogalmai
Halmy Kund: Az 1956-os forradalmat követő megtorlás áldozatai
2010. október 21., csütörtök
Stella Szonja: 1956 történetének alapfogalmai
Máthé Áron: 1956 ÖRÖKSÉGE: ellenállás és ellenzéki megmozdulások a Kádár-rendszerben
Gyújtsunk együtt gyertyát és emlékezzünk 1956 hőseire!
Helyszín: Terror Háza Múzeum, Budapest Andrássy út 60.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 14. – 2011. január 2. Időszaki kiállítások a Budapesti Történeti Múzeumban
Heart Art Budapesten
Japán művészeti kiállítás a BTM Vármúzeumában. Megnyitó: 2010. október 22-én, 15 órakor
Megtekinthető: a kiállítás első része október 22. – november 2.
a második része november 5. – november 16.

Erdély ezeréves püspöksége
A Gyulafehérvári Szent Mihály Székesegyház és Érseki Palota régészeti kutatását és helyreállítását bemutató kiállítás
Megtekinthető: 2010. október 12. – 2011. január 2.

BUDAPEST 20
Multimédiás kiállítás Budapest 20 évéből
Megtekinthető: 2010. szeptember 14. – 2010. október 31.
Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum, Budapest, Szt. György tér 2.
Budavári Palota „E” épület
Bővebben: itt>>

2010. október 9. – november 7. Aviva Képzőművészeti Díj 2010. – Kiállítás a Műcsarnokban
Második alkalommal rendezzik meg a kortárs képzőművészet rangját és ismertségét emelni hivatott AVIVA Képzőművészeti Díj jelöltjeinek kiállítását. A díjat a 40 év alatti művészek támogatására alapították. A kiemelkedően magas, 5 millió forintos díj a brit Turner-díj szándékaihoz hasonlóan segíti és elismeri azokat az alkotókat, akiket az elmúlt 3 éves teljesítményük alapján művészettörténészek, kritikusok, illetve magángyűjtők jelöltek. A díjazott személyéről a jelölők maguk döntenek a kiállítás záró szakaszában. A fődíj mellett egy 500 ezer forint értékű közönségdíj is gazdára talál, amelyet a látogatók által leadott szavazatok alapján kap majd a díjazott.
Helyszín: Műcsarnok, Budapest, Dózsa György u. 37.
Bővebben: itt>>

2010. október 15. – október 31. Debreceni Őszi Fesztivál
Az összművészeti fesztiválon neves művészek, illetve művészeti csoportok mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A műfajok rendkívül sokszínűek: az érdeklődők komolyzenei, jazz- és könnyűzenei hangversenyt éppúgy látogathatnak, mint képzőművészeti kiállítást, film- és színházi előadást, vagy táncbemutatót.
Helyszín: Kölcsey Központ, Debrecen Hunyadi utca 1-3.
Bővebben: itt>>

2010. október 21. – október 23. Kiskakas Nemzetközi Animációs Filmnapok Budapest
Az idén harmadik alkalommal jelentkező KISKAKAS célja, hogy a közönség és a szakma számára láthatóvá tegye a kortárs animáció értékes alkotásait. Mindezt úgy, hogy bemutatja a világ neves animációs iskoláit, mert ezek azok a műhelyek, amelyek kreatív utánpótlást nyújtanak a szakmának, egyben izgalmas és értékes alkotásokat a közönségnek. A nemzetközi seregszemle vetítési anyagát 9 ország 16 iskolájának anyagából válogattuk, köztük számtalan fesztiváldíjas, vagy éppen Oscar-jelölt munkával. A program két részből áll: délutánonként és esténként vetítéseket látogathat a nagyközönség, délelőtt pedig szakmai előadásokat, bemutatókat hallhat. Mindez a KINO moziban kerül megrendezésre, mely két termével és kávézójával három napon keresztül a hazai animáció centrumává válik. A rendezvény a 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében kerül megrendezésre.
Helyszín: Budapest, KINO mozi
Bővebben: itt>>

2010. október 22. – október 24. Gödöllői Liszt Fesztivál
A fesztivál minden évben Liszt Ferenc születésnapján kezdődik, melyen jelentős magyar és külföldi zongoraművészek adnak hangversenyt. A műsoron Liszt művei mellett más romantikus, barokk és XX. századi szerzők művei is szerepelnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közönség szívesen köti össze a kastély megtekintését a hangverseny látogatással.
Helyszín: Gödöllő, Gödöllői Királyi Kastély
Bővebben: itt>>

2010. október 22. – október 24. Oldtimer Show
Budapesten, a SYMA Rendezvényközpontban kerül megrendezésre a veteránjárművek nagyszabású, nemzetközi kiállítása, mely Közép-, Kelet-Európa legnagyobb veteránjármű kiállítása. Az Oldtimer Show nemzetközi jellegét nem csak a gyűjteményi darabok, hanem a távoli országokból Budapestre látogatók idecsalogatásával is szeretnék erősíteni. A kiállítás egy kicsit több is mint veteránjármű kiállítás, hiszen a szervezők a díszletekkel, a korhű jelmezekkel és a korabeli háttérzenével nosztalgikus hangulatot szeretnénk éreztetni a látogatókkal. Az Oldtimer Show-ra látogatók élőben találkozhatnak a régi korokban használt járművekkel, a járműveket használó emberek öltözetével, az általuk hallgatott zenevilággal, festészettel, szobrászattal. Az Oldtimer Show igazi kulturális csemege azoknak, akik érdeklődnek a régi korok és azok járművei iránt.
Helyszín: SYMA Rendezvényközpont, Budapest, Dózsa György út 1.
Bővebben: itt>>

2010. október 23. Csipkebogyó Fesztivál Szarvaskőben
A szervezők a helyi hagyományok szerint elkészülő csipkelekvár főzés bemutatása mellett szórakoztató programokkal, egész napos zenével, forralt borral, csipketeával, csipkelekváros fánkkal, palacsintával várnak minden érdeklődőt. A résztvevők bekapcsolódhatnak a lekvárkészítésbe, elleshetik fortélyait, megkóstolhatják egyedi ízvilágát. Mindezek mellett lesz még gyermek játszósarok, játékos kézműves foglalkozás, népművészeti vásár, valamint hagyományőrző csoportok szórakoztatják fellépésükkel a látogatókat..
Helyszín: Szarvaskő, Állomáskerti Szabadidőpark
Bővebben: itt>>

2010. október 23. – október 24. III. Tisza-tavi Madarász és Természetfotós Fesztivál
A szervezők a Tisza-tó egyedülálló vízi és madárvilágát szeretnék bemutatni minden érdeklődő számára. Ezen a hétvégén nem csak a profi ornitológusok számára nyílik ki itt a tér, hanem a madarakkal még csak éppen ismerkedő, vagy egyszerűen csak a szép őszi hangulatot kereső vendégek is különleges élményekhez juthatnak. A felfedezést hazánk legjobb madarászai, természetfotósai és kipróbálható technikai segítségként a legjobb távcsőmárkák biztosítják. Idén ismét lehetőség nyílik „Az év Tisza-tavi természetfotósa” díj elnyerésére, mely az értékes díjakon túl, a Tisza-tó promóciójában való megjelenéssel és kiállításokon való részvételi lehetőséggel is jár. A fődíj és a kategóriák nyertesei mellett a legérdekesebb, legötletesebb amatőr felvételeket is díjazza a zsűri.
Helyszín: Tiszafüred-Örvényen a Szabics Kikötő és Szabadidőpart és Poroszlón kerül megrendezésre
Bővebben: itt>>

2010. október 23. – október 24. Orsolya napi vásár és gasztronómiai fesztivál Kőszegen
Az idén 9. alkalommal rendezi meg Kőszegen a Natúrpark ízei – Orsolya napi vásárt a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark 16 településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A rendezvényen évek óta megjelennek a helyi civil szervezetek is, a rendezvény ideje alatt pedig a város és környéke művészeti együttesei kulturális műsorral szórakoztatják az érdeklődőket. A helyi német és horvát kisebbségek étel– és süteménykülönlegességeivel szerepelnek a rendezvényen. A szervezők meghívására kiállítók érkeznek a Geschriebenstein Natúrpark településeiről, de érkeznek kézművesek az ország más területeiről is. A Jurisics-vár történelmi falai között egyedi hangulatú a vásári kirakodás, kóstoltatás, az ízek, illatok kavalkádja. A rendezvény ideje alatt Ízek az Alpokaljáról címmel sütemény-, és lekvár versenyt hirdetnek a szervezők, a helyi civil szervezetek pedig főzőversenyen mutathatják be főzőtudományukat
Helyszín: Kőszeg, Jurisics-vár
Bővebben: itt>>

2010. október 23. – október 24. V. Szigligeti Süllőfesztivál
A Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.
Helyszín: Szigliget
Bővebben: itt>>

Ladányi László

Hozzászólások

Védetté nyilvánították a San José roncsát

Védetté nyilvánították a San José roncsát

A spanyol gálya felbecsülhetetlen értékű kincsekkel együtt süllyedt el a 18. században.

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

A szakembereknek rendkívül óvatosan kell dolgozniuk a leletekben gazdag területen.

Modern tengerészgyalogosok teszteltek egy 3500 éves páncélt

Modern tengerészgyalogosok teszteltek egy 3500 éves páncélt

Régóta vitatott, hogy a dendrai páncél rituális vagy harci funkciókat látott-e el.

Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

A szakértők több mint 2000 éves csontvázakat vizsgáltak meg.

Azonosították II. Ramszesz eredeti szarkofágját

Azonosították II. Ramszesz eredeti szarkofágját

Amikor a 19. században megtalálták II. Ramszesz múmiáját, egy fakoporsóban volt.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket