Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Kultúra

Programajánló október 29-től

National Geographic Magyarország

Lassan végéhez közeledik az őszi fesztiválok időszaka. Az egyre ritkuló szabadtéri rendezvényeknek nem kedvez a csípős, hideg időjárás sem. Így október utolsó hétvégéjének ajánlójában főként múzeumi programok, kiállítások és előadások kerültek túlsúlyba.

2010. szeptember 21. – 2011. január 23. Mint millió üveggolyó…” A Pál utcai fiúk régen és ma… – kiállítás
Felnőtteknek, családoknak is szórakoztató nosztalgiautazást nyújt a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen rendezett kiállítás. Felfedezhetjük Veszprém mindennapjait a 19–20. század fordulóján, megelevenedik előttünk dédanyáink (és apáink) gyermekkora. Beülhetünk iskolapadjukba, kezünkbe foghatjuk bizonyítványukat, játszhatunk üveggolyós játékot, amelyet ők játszotta és kipróbálhatjuk „számítógépüket” is. Felmászhatunk a grundra, belenyúlhatunk a regénybeli és a 21. századi Csónakos zsebébe, hogy megnézzük mi van benne. Ráadásként játékos feladatlapokkal köthetjük össze a regényt a kiállítással. A könyv alapján megtervezett interaktív kiállítás egyik célja az általános iskola felső tagozatosainak és a középiskolák tanulóinak megszólítása, irodalmi érdeklődésük felkeltése és elmélyítése. A kiállításhoz múzeumpedagógiai játékok és rendezvények is kapcsolódnak.
Helyszín: Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.
Bővebben: itt>>

2010. szeptember 24. – 2011. február 28. Fardagály és kámvás rokolya – 19. századi divatképek
Az Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum divatképgyűjteményének legszebb darabjaiból láthatunk válogatást. A 19. század közepétől, 60 éven keresztül követhetjük nyomon a divat változását. Megtudhatjuk mikor viselték a „kámvás rokolyát”, vagyis a krinolint, és a „fardagályt”, azaz a tornűrt. A tárlatot eredeti 19. századi ruhák, és más jellegzetes kiegészítők (pl.: legyezők, táncrendek, kalapok stb.) valamint korabeli divatáru kereskedők számlái, hirdetései, árjegyzékei teszik teljesebbé.
Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Budapest, Szent István tér 15.
Bővebben: itt>>

Kiállítások Békéscsabán a Munkácsy Múzeumban
2010. szeptember 17. – október 31. ©tefan Bubán: Változások
A színek rendkívüli jelenségként fontos szerepet töltenek be ©tefan Bubán művészetében. A világjáró Mester festészete tele van fordulatokkal, az elemek megújulása „a harmónia és az összeférhetetlenség” geometriai görbéjét idézi. Alkotásai a világ megismerésének végtelen és egyedi bizonyítékai. A Tőketerebesen alkotó ©tefan Bubánnak Japántól Üzbegisztánon át Franciaországig a világ legkülönbözőbb pontjain voltak már kiállításai. Ez idáig 65 önálló és 270 csoportos tárlaton mutatkozott be.

2010. október 15. – december 30. „A lehetőségek országa – Polgárosodás a 19. századi Magyarországon” Vándorkiállítás 2010-2011.
A Nemzeti Kulturális Alap 2010-ben két éves átfogó programot indított „A Felemelő Század” címmel. A program a 19. század művészeti, kulturális, művelődési, intézményi és társadalmi értékeit helyezi a középpontba. A program részeként 2010. június 19-én egy több mint egy éves vándorkiállítás indult útjára. A „felemelő század” eredményeivel mindenhol ugyanazon hat történet révén találkozhatnak a látogatók. Ezekhez az egyes helyszínek további történetekkel csatlakoznak, amelyeket csak azon az egy helyszínen ismerhet meg a közönség. Bemutatásuk nemcsak a műtárgyak és dokumentumok segítségével történik: interaktív eszközök, hang- és képanyag, a 21. századi leszármazottakkal készített interjúk teszik teljesebbé a tárlatokat. A múzeumpedagógiai program mellett a szintén a NKA által támogatott levéltári kutatások anyagára épülő konferenciák, zenei és színházi programok bővítik a projekt gazdag kínálatát. A hat „dinasztikus” történetet minden helyszínen két újabb gazdagítja – a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumban a polgárosodást a dél-alföldi paraszti környezetben kultúrateremtő, a városi fejlődést elősegítő nyomdai-kiadói, mecénási-művészeti tevékenységet folytató megyei kötődésű polgári családok, a Tevan, a Kner és a Ladics családok történetei. Ezek bemutatásához a gyulai Erkel Ferenc Múzeum és a Corvin János Múzeum mellett a Békés Megyei Levéltár, valamint a gyomaendrődi Kner Nyomdaipari Múzeum is kölcsönöz műtárgyakat, dokumentumokat.
Helyszín: Munkácsy Múzeum, Békéscsaba, Gyulai út 1.
Bővebben: itt>>

2010. október 1. – november 30. Őszi Művészeti Hetek – Vác
Az ősz beköszöntével Vácott kezdetét veszi a már hagyományosnak számító Őszi Művészeti Hetek rendezvénysorozat, 2010-ben immár 7. alkalommal. Az elvárásoknak megfelelően idén is lesz színház, zene, közösségi programok és képzőművészeti kiállítások.
Helyszín: Madách Imre Művelődési Központ Vác, Dr. Csányi László. krt. 63.
Bővebben: itt>>

2010. október 2. – november 14. „Da Vinci az ETO Parkban”
Az emberiség egyik legkiemelkedőbb lángelméjének munkásságát bemutató kiállításnak ad otthont Győrben az ETO Park 6 héten keresztül. A kiállítás Leonardo Da Vinci legmerészebb tervrajzai és találmányai alapján mintegy ötven, kifejezetten erre a célra elkészített, fából készült modellt mutat be, 1200 négyzetméteren. Többet közülük mai, modern technológia alkalmazásával készítettek. A modelleket a legnagyobb gondossággal firenzei szakemberek alkották meg, a feltaláló eredeti tervrajzai alapján. Számos modell megérinthető, tehát interaktív. Da Vinci találmányai új távlatokat nyitottak a következő területeken: hidraulikus és mechanikus gépek, hadigépezetek, repülő szerkezetek, térképészet, kronometria. A kiállított tárgyak ezeket a területeket prezentálják.
Helyszín: Győr, ETO Park
Bővebben: itt>>

2010. október 28. – október 31. Csabai Kolbászfesztivál
Ki ne hallott volna már a Csabai kolbászról? És legalább ennyien ismerik ennek a remek hazai ételnek a legrangosabb ünnepét a Csabai Kolbászfesztivált, amit persze hol máshol, ha nem hazánk egyik gasztronómiai fővárosában Békéscsabán – a Városi Sportcsarnokban – tartanak évről évre. A Csabai Kolbászfesztivál az ínycsiklandozó illatok és falatok mellett változatos kikapcsolódási lehetőséget is nyújt vendégeinek. Így lesznek a témához kapcsolódó kiállítások, szakmai konferenciák, szórakoztató és kulturális programok, kolbász -és borbemutatók is. A Kolbászfesztiválhoz 2006 óta kapcsolódik a Borvigadalom, melynek keretein belül 30 pincészet és borászat mutatkozik be. Mivel a kolbászkavalkádhoz és a disznóhús ízeihez, a borhoz hasonlóan a pálinka is remekül illik, amit persze a fesztivál szervezői is jól tudnak, ezért pálinka faházak sora várja a markánsabb italok kedvelőit.
Helyszín: Városi Sportcsarnok, Békéscsaba, Gyulai út 44.
Bővebben: itt>>

2010. október 29. – november 7. Hazajáró Hét – a falusi turizmus hete
A Hazajáró Hét lényege, hogy a szervezők összegyűjtik, és a www.hazajaro.hu honlapon komplex ajánlatként kínálják az olyan falusi szálláshelyek, boros-, bio- és kézműves porták, pálinkafőzdék, tájházak és a legváltozatosabb vidéki szolgáltatók ajánlatait, akik vállalják, hogy ezen a héten legalább 10 százalékos engedményt nyújtanak vendégeik részére. A kampányhét idején kedvezményes, Hazajáró Kártya kerül kibocsátásra, amely 2011. május 31-ig érvényes. A kedvezményes kártyát a vendégek az akcióhoz csatlakozó turisztikai szolgáltatónál kaphatják kézhez, amellyel még a Hazajáró hetet követően is, 2011. május 31-ig 10 % -os kedvezményt kapnak bármelyik, az akcióban részt vevő szolgáltatónál. Az immár 3. alkalommal, hagyományteremtő céllal megrendezendő program célja a vidéki Magyarország értékeinek, a több mint háromezer kisebb település széles kínálatának bemutatása, a vidéki térségek természeti kincseinek, jellegzetes ízeinek, gondos munkával termelt és feldolgozott termékeinek megismertetése a hazai közönség szélesebb rétegeivel. A kezdeményezés nem titkolt szándéka, hogy közelebb hozza a falusi és városi embereket, akik ezáltal jobban megismerhetik egymás kultúráját, életmódját, mindennapjait.
Helyszín: Országos
Bővebben: itt>>

2010. október 29. – 2011. március 27. Élő népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás Budapesten
Idén tizenötödször rendezik meg a népi kézművesség legszebb alkotásait bemutató kiállítást, amelynek helyszíne ezúttal a Néprajzi Múzeum lesz. Az elmúlt öt év legfontosabb, legjelentősebb tárgyait, mestermunkáit, mesterremekeit szakmai zsűri válogatta ki a beérkezett több ezer pályamunkából. A kiállítás egyik legfontosabb célja, hogy kiderüljön: a turistaközpontok, vásárok nagy részét napjainkban elöntő, többnyire igénytelen, nem kézműves munkával készült, „népművészetként” árult ajándéktárgyak mellett létezik hiteles, igényes és míves tárgykultúra is. A kiállításon közel 450 alkotó és alkotóközösség 1700 tárgyát mutatják be. A népi kismesterségek minden ága megjelenik a tárlaton: történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség használati tárgyak, bútorok, játékok, csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács, gyermekjáték. A 2010-es kiállításon a rendezők azt is bemutatják, milyen utat járt be a terület a népművészet felfedezésének kora (XIX. század vége), valamint a népi iparművészet létrejötte óta. A március végéig látható kiállítást számos program kíséri: lesznek kézműves foglalkozások, szakmai események, koncertek, és például divatbemutató is, amelyen a népművészetből ihletet merítő, de ma is hordható viseleteket láthatnak az érdeklődők.
Helyszín: Néprajzi Múzeum Budapest, Kossuth Lajos tér 12.
Bővebben: itt>>

2010. november 1. – november 5. Erkel Ferenc Bicentenáriumi Sakk Emlékverseny
Az Erkel Emlékév alkalmából Bicentenáriumi Sakk Emlékversenyre kerül sor Gyulán. A 7 fordulós tornán 120 résztvevő ül majd asztalhoz, köztük magasan jegyzett férfi nagymesterek is. A kevésbé kvalifikált sakkbarátokat a rendezvény B-versenye várja. A november 5-i díjkiosztás után, délután 3 órától Portisch Lajos Erkel-áriákat énekel, ezt követően pedig sakkszimultánt ad. A rendezvénysorozat tárt kapukkal, ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket, nézőket.
Helyszín: Román Kulturális Központ, Gyula, Líceum tér 2.
Bővebben: itt>>

2010. november 2. Duna-Dráva Nemzeti Park Klub 2010. – előadások
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai 2010-ben is színes ismeretterjesztő előadásokkal várják a nagyközönséget. Az ingyenes előadásokon betekintést nyerhetünk Dél-Dunántúl természeti és kulturális értékeibe, távoli vidékeken tett utazások szakmai tapasztalatait, élményeit hallgathatjuk meg. Az előadásokon való részvétel ingyenes.
November 2., 17:00
Kulcsár Péter: Korzika, kelet Nyugat-Európában
December 7., 17:00
Wágner László: A téli madáretetés
Helyszín: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Tettye Oktatási Központ
7625 Pécs, Tettye tér 8.
Bővebben: itt>>

Ladányi László

Hozzászólások

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

A szakértők úgy vélik, hogy a maradványok a régóta keresett Tu'amtól származnak.

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

A kutatók olyan érmékre bukkantak, amelyeket egy 1700 évvel ezelőtti zsidó felkelés során rejthettek el.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket