Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2024. május 30., csütörtök
Kultúra

Programajánló november 10-től

National Geographic Magyarország

November második hétvégéjén továbbra is az országszerte megtartott, Szent Márton napja köré szerveződő rendezvények színes és zajos sokadalma közül válogathatunk kedvünkre. A heti ajánlóból azok is találhatnak érdeklődésüknek megfelelő programot, akik a gasztronómiai élmények helyett megelégszenek a múzeumok csöndesebb világával.

2010. szeptember 1. – december 31. Gyugyi-gyűjtemény – A Zsolnay Aranykora
Gyugyi László műgyűjtő több mint 600 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjteménye páratlan értéket képvisel. Darabjai a gyár 40 évét átölelő (1870-1910) időszak főként historikus és szecessziós korszakából származnak, s jellemzői, hogy minden forma-, dekor-, technikai színvariácóból csak néhány darab készült. A gyűjtemény különlegessége, hogy néhány egyedülálló művet is tartalmaz, mint Zsolnay Vilmos kézírásával jelzett és datált festett tányér, amelyet Rippl-Rónai készített, vagy a tervezői prototípusok, és megtekinthetők tárgyak, amelyek feltehetően világkiállítási darabok. A gyűjtemény az Európa Kulturális Fővárosa program alkalmából lel otthonra Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben, egy kifejezetten e célra átalakított szecessziós épületben, az egykori Sikorski-villában.
Helyszín: Pécs, Sikorski-ház
Bővebben: itt>>

Kiállítások a Magyar Természettudományi Múzeumban
2010. október 1. – 2011. november Ész-leletek: Természet-rajz a 19. században

A XIX. század, a „felemelő század” a természettudományok területén robbanásszerű fejlődést hozott a világ minden táján, Magyarországon is. Az Ész-leletek címet viselő kiállításban azt a történeti ívet mutatják be, amely az alapító-gyarapító természettudósok úttörő munkásságán, a múzeum számára gyűjtött természeti értékeken, a különböző gyűjteményeken át, az akkor induló tudományágak, tudós társaságok, természettudományos lapok fejlődésén keresztül a XXI. századi, modern természetrajzi-természettudományos gondolkodásig elvezetett.

2010. október 6. – november 29. Tajvani énekes rovarok – Interaktív rovarkiállítás
A kiállítás részletes áttekintést ad az akusztikus és énekes rovarok természetéről, a rovarhangok jellemzőiről és az énekes rovarok kulturális vonatkozásairól. Az énekes rovarok olyan akusztikus rovarok, amelyek zengő, ritmikus hangokat adnak ki az emberi fül számára is hallható tartományban. Ilyenek például a tücskök, szöcskék és a kabócák. Az énekes rovarok mitológiákat, irodalmi műveket, szépművészeti és népművészeti alkotásokat ihletnek. Számos népcsoport az énekes rovarok több faját hagyományos ételként tálalja, egyeseket pedig a hagyományos kínai gyógyászat használ fel.
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum Budapest, Ludovika tér 2-6.
Bővebben: itt>>

2010. október 19. – 2011. február 10. Álmok köntöse” – Magyar írók Bécs-élménye 1873-1936
A Petőfi Irodalmi Múzeum nagy sikerű Írók poggyásszal című sorozatának következő kiállítása Bécsbe kalauzolja a látogatóit. A tárlatban re-konstruált, virtuális város-tereink a valóságban nem, illetve nem pont így léteztek; a magyar írók, művészek, zenészek, színészek élményeinek kaleidoszkóp-szerű bemutatása nyomán jelennek meg ebben a formában. A kiállításban megjelenő szövegek, képek, installációk a két kultúra közötti kapcsolódási pontok sokféleségét példázzák, felvillantva azt is, hogy az újat hozó osztrák szerzők művei a magyar irodalomban is mily gyorsan váltak népszerűvé. A középpontban az a szellemi közeg áll, amely nemcsak a századelő irodalmi szerveződéseire volt hatással, hanem egy sajátos életformát is teremtett. Gazdag irodalmi, képzőművészeti, színházi, zenei anyag varázsolja a látogató elé az álmok köntöse mögül átsejlő Bécset.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest, Károlyi Mihály u. 16.
Bővebben: itt>>

2010. november 10. – november 12. Debreceni Irodalmi Napok
Nagy múltú rendezvény, a magyar irodalmi közélet egyik legjelentősebb szakmai eseménye. Országos fóruma különböző irodalmi felfogások, irányzatok képviselőinek. A találkozón egymás mellett jelennek meg a különböző irodalmi felfogást, világlátást és ízlést tükröző gondolatok, művek, személyiségek. Az irodalom népszerűsítése mellett – rendhagyó irodalmi órák, felolvasóestek – fontos célkitűzése az olvasás és a könyv szeretetének erősítése. Ebben az évben a rendezvény fő témája az irodalom és informatika kapcsolata.
Helyszín: Kölcsey Központ Debrecen, Hunyadi utca 1-3.
Bővebben: itt>>

2010. november 11. – november 14. Klebelsberg Kuno Napok
A Klebelsberg Kultúrkúria a II. kerületi Önkormányzat támogatásával, a Klebelsberg Kuno Emléktársasággal, a Pesthidegkút Alapítvánnyal és a Tormay Cécile Körrel együttműködve közösen szervezi az eseménysorozatot Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére. 135 évvel ezelőtt, 1875. november 13-án született gróf Klebelsberg Kuno.
Helyszín: Klebelsberg Kuno Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ Budapest, Templom u. 2-10.
Bővebben: itt>>

2010. november 12. – november 13. Egyetemtörténeti konferencia
Az ELTE 375 éves jubileumi rendezvényeinek egyik záróeseményeként az Egyetemi Könyvtárban kerül sor a Nemzetközi Egyetemtörténeti Bizottság (ICHU) konferenciájára “A centrum és periféria viszonya az európai és más kontinensek egyetemi szervezetének kialakításában” címmel. A konferencia nyilvános, a férőhelyek függvényében látogatható.
Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár Budapest, Ferenciek tere 6.
Bővebben: itt>>

Szent Márton Hét eseményei
2010. november 13. Márton-napi mulatság a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Budapesten
Márton-napi mulatságon, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban hagyományos ludas falatokkal, kiváló borokkal, kézműves foglalkozásokkal, tollfosztóval, vásárral, zenével és tánccal várnak kicsit és nagyot egyaránt: Márton napot ünnepelni!
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
Bővebben: itt>>

2010. november 13. Hollókői Szent Márton napi vigasság
Szent Márton napi vigasság Hollókőn, az Ófaluban. Középkori és libás játékok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására, valamint libazsíros kenyér, forralt bor és tea várja a látogatókat a világörökségi kultúrtájon.
Helyszín: Hollókő, Faluközpont
Bővebben: itt>>

2010. november 13. Borfujtó Szent Márton – Márton-napi libator Ópusztaszeren
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Szabadtéri Néprajzi Gyűjteménye több éve hagyományápoló rendezvényekkel várja a látogatókat, így november 13-án, a Szent Márton emléknapjához legközelebb eső szombaton is. Az ókeresztény idők pannóniai születésű vértanú katonája, Szent Márton ünnepnapja november 11-e, amely naphoz két dolog, a liba és a bor kapcsolódik. A libator római szokás volt, onnan szivárgott be a keresztény hagyományba, a bor pedig körülbelül ekkorra forr ki, így a hordóba be lehet ütni a dugót. Innen a szegedi nagytájon ismert „borfujtó Szent Márton” elnevezés. A Szent Vince Borrend közreműködésével megrendezett programon az ünneplő közönség muzsikaszóval vonul a skanzen közepén található olvasóköri épülethez. Az újbor kóstolása, értékelése után a szertartásos dugózás következik, majd a vállalkozó szellemű résztvevők bevonásával libafogó verseny megrendezésére kerül sor. Mindenki kóstolhat majd libatepertőt és újbort, de még azt is megtudhatják a vendégek, hogy a szépasszony jobb-e feleségnek, vagy a csúnya.
Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Bővebben: itt>>

2010. november 13. Márton-nap Nyíregyházán a múzeumfaluban
A Sóstói Múzeumfalu – a többi magyarországi szabadtéri múzeumhoz hasonlóan – november 13-án Márton napi vigasságok címmel programsorozatot szervez, melyen a libához és az új borhoz kapcsolódó gasztronómiai bemutatók és kóstolók, színielőadás, tréfás vetélkedők, versenyek várják az érdeklődőket. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megrendezett programhoz ez évben a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás is csatlakozik. Számos olyan téli foglalatosságot megismerhetnek a vendégek, amiket egykor a hosszú téli estéken az asszonyok és a gyerekek gyakoroltak (hímzés, stoppolás, rongylabda- és kenőtallú-készítés, üvegfestés stb.). Névnapi ajándékul a rendezvényre minden Márton nevű látogatót belépőjegy nélkül engednek be.
Helyszín: Sóstói Múzeumfalu Nyíregyháza, Sóstógyógyfürdő, Tölgyes út 1.
Bővebben: itt>>

2010. november 13. Márton napi liba-les a Böddi-széken
A Dunatetétlen határában elterülő szikes tó a Felső-kiskunsági szikes tóláncolat tagja. A sekély vizű, időszakosan kiszáradó tavat különleges növény-és állatvilág jellemez. A tavaszi és őszi madárvonulás idején a vándorló madarak hatalmas csapatai teszik igazán látványossá a területet. A program a Kiskunsági Nemzeti Park szervezésében kerül megrendezésre.
Bővebben: itt>>

2010. november 13. Darules a szegedi Fehér-tónál
A résztvevők a Tisza-völgyi Bemutatóház megtekintése után a tórendszer ideális részén várhatják be a darvak esti behúzását. Kis szerencsével madarak ezrei húzhatnak el a megfigyelők feje fölött a felkelő Hold felől, a lemenő nap irányába.
Találkozó: 13.45-kor a Tisza-völgyi Bemutatóháznál (Az E5 főút 158-as km-szelvényénél.)
Bővebben: itt>>

2010. november 13. – november 14. Szent Márton Újborfesztivál és Libator
Magyarországon a Szent Márton napi hagyományok több évszázados múltra tekintenek vissza. Az ország legjelentősebb borvidékein a borászok, borászatok fontos eseményként jegyzik az újbor születését és bemutatását.
Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre.
Bővebben: itt>>

2010. november 13. II. Szegedi Képregényfesztivál
A képregények kedvelőit, készítőit várják 2010. november 13-án 10-18 óráig a Somogyi könyvtárba. A programok között szerepelnek a témához kapcsolódó előadások, kiállítás, kedvezményes vásár, nyereményjáték és filmvetítés.
Helyszín: Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged Dóm tér 1-4.
Bővebben: itt>>

2010. november 13. – november 16. Modeling Museums – II. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál
Az elmúlt években a múzeumok a kortárs építészet kísérleti terepévé váltak. A világon szinte valamennyi jelentős múzeum az építészetén keresztül is megmutatta, miként alakul át a múzeumokról való gondolkodás, hogyan válnak a hagyományosan zárt intézmények nyitott, közönségvonzó fórumokká. A négynapos Modeling Museums fesztivál keretében bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé: hányféle lehet egy múzeum, hányféle a makett, hogyan készül a makett, hogyan használják tervezési eszközként? Közismert és most rajtoló magyar és nemzetközi építészek tervezett és megvalósult munkái, közintézmények és magángyűjtemények új épületei és bővítései láthatók négy napon keresztül a Műcsarnokban.
Helyszín: Műcsarnok Budapest, Dózsa György út 37.
Bővebben: itt>>

2010. november 13. – november 21. Krisna Kulturális Napok
A Világvallások – Vallásvilágok felekezeti kultúrák Budapesten című programsorozat negyedik felvonása, a november 3-tól 19-ig – a Budapesti Hare Krisna Templom és Kulturális Központ együttműködésével – megvalósuló KRISNA KULTURÁLIS NAPOK. A több helyszínen megtartott ingyenes programok közt szerepelnek előadások, meditációk, fotókiállítás, látogatás a Hare Krisna Templom és Kulturális Központban, valamint filmvetítések.
Helyszín: Budapesti Művelődési Központ Budapest, Etele út 55.
Bővebben: itt>>

Ladányi László

Hozzászólások

A mezőn sétálva bukkant középkori ezüstkincsre

A mezőn sétálva bukkant középkori ezüstkincsre

A több mint 2000 darab érmét a 12. században rejthették el.

Megfejthették a Mona Lisa hátterének rejtélyét

Megfejthették a Mona Lisa hátterének rejtélyét

Régóta folyik a vita arról, hogy pontosan mely helyszín látható a festmény hátterében.

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Egy új jogszabály értelmében 2028-tól betiltják a bikaviadalokat.

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

A leletek egy esővízgyűjtő tartály ásása közben kerültek elő.

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Kószó András fotós-videós a 43. Hőlégballon Nemzeti Bajnokságon készítette felvételét.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket