Orbán, Gergely2024. május 25., szombat
Kultúra

Programajánló november 18-tól

National Geographic Magyarország

November harmadik hétvégéjén az ajánló elsősorban a múzeumok és kiállítótermek védett termeibe invitálja a látogatókat. Az itt fellelhető művészeti és kulturális látnivalók mellett még felbukkan egy-egy szabadtéri rendezvény is, reménykedve az őszutó kegyes időjárásában.

2010. június 18. – december 31. Történeti kiállítás az 1510. évi országgyűlés emlékére
A tárlat Tata városának egy jelentős történelmi eseményét, az 1510-es országgyűlést idézi fel. Feleleveníti a kor hangulatát, társadalmi és politikai helyzetét, azt a feszültséggel terhes időszakot, amikor II. Ulászló királynak nehéz döntést kellett hoznia, hogy csatlakozzon-e a Velence-ellenes Cambray szövetséghez.
Helyszín: Tatai Vár
Bővebben: : itt>>

2010. november 13. – 2011. március 31. A „Nyolcak” Európája – A magyar avantgárd festészet születése, európai előzmények és párhuzamok.
A Pécs 2010 kulturális programsorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye a Papnövelde utcai újonnan kialakított időszaki kiállítótérben A Nyolcak Európája kiállítás. A Nyolcak volt az első magyarországi avantgárd szemléletű képzőművészeti csoportosulás, amely az akkori legmodernebb európai áramlatokkal (cézanne-izmus, fauvizmus, kubizmus, expresszionizmus, futurizmus stb.) párhuzamosan, ezeket integrálva alkotta meg a maga sajátos festői és grafikai művészetét az 1905–1915 közötti periódusban. A csoport tagjai (Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos) képei és grafikái új korszakot nyitottak a magyar művészet történetében.
Helyszín: Pécs Papnövelde utcai kiállítótér
Bővebben: : itt>>

2010. november 17. – december 6. „Budavára a miénk!” – a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tablókiállítása
A Tatai Helyőrségi Klubban 2010. november 17-én egy érdekes vándorkiállítás nyílik, ami az 1848-49-es szabadságharc témájában a történelmi tanulmányokhoz jól hasznosítható ismereteket nyújt. A kiállítás megnyitóját követően történelmi előadást hallhatnak az érdeklődők a HM Hadtörténeti Múzem igazgatójának prezentálásában.
Helyszín: Tata, Helyőrségi Klub
Bővebben: : itt>>

2010. november 18. – november 19. Első Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” – A felelősségvállalás jegyében
A kétnapos, kiállítással egybekötött konferencia a fenntartható fejlődésért tevő, cselekvő, felelősen gondolkodó és élő emberek, cégek, szervezetek évről évre visszatérő találkozója kíván lenni. Az 1992-es Riói Nyilatkozat és a 2002-es johanessburgi Fenntartható Fejlődési Világtalálkozó után, a fenntarthatósági világcsúcstalálkozó 2012-es eseménye előtt az Első Magyar „Fenntarthatósági Csúcs” konferencia a hazai szereplőket hívja egybe, számvetésre és jövőkép megrajzolására. A széles körű társadalmi párbeszéd célja: egybegyűjteni a fenntartható fejlődés érdekkörébe tartozó gondolatokat, tetteket, cselekedeteket, a fenntarthatóság teljes körű megértése, a fenntartható fejlődésért munkálkodók eredményeinek összefűzése, az egyén és a különböző csoportosulások felelősségének tudatosítása érdekében.
Helyszín: Balatonalmádi, Hotel Ramada
Bővebben: : itt>>

2010. november 18. Magyar nyelvű földrajzi atlaszok 1800–1990
Magyar nyelvű földrajzi atlaszok 1800-1990 címmel tartanak előadást 2010. november 18-án (csütörtökön) 15.00 órától az ELTE Északi tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A) VII. emeleti 7. 21-es Kari tanácstermében a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság Kartográfiai Szakosztálya rendezésében, melyre mindenkit szeretettel várnak.
Bővebben: : itt>>

2010. november 19. – december 19. Advent a Natúrparkban – Kézműves Kiállítás és Vásár
Az idén ismét megrendezésre kerül a kőszegi kézműves karácsony, amely az Advent a Natúrparkban címet viseli. A kiállításon és vásáron a Natúrpark területén élő kézművesek vesznek részt. Vásárolni lehet kiváló természetes anyagból készített karácsonyi dekorációkat, adventi koszorúkat, mézeskalácsot, mézet, bort, fazekas munkákat, kerámiákat, míves textíliákat, csuhé- és szalmabábukat, karácsonyfadíszeket, festményeket, bőrből készült képeket.
Helyszín: Kőszeg, Sgrafittós-ház
Bővebben: : itt>>

2010. november 19. – november 21. LisztFeszt – Újbor Fesztivál
A Liszt Ferenc tér-i éttermek és kávézók kezdeményezésére első alkalommal kerül megrendezésre a „LisztFeszt” névre keresztelt újbor fesztivál. Helyszínen a pultok mögött neves borászok várják majd az újborok iránt érdeklődő vendégeket, a színpadon pedig egymást váltják a különböző előadók.
Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc tér
Bővebben:: itt>>

Programok a Duna-Dráva Nemzeti Park szervezésében
2010. november 20. Barlangi Manó Túrák
A barlangok varázsát kínálja gyermekeknek a mesés elemekkel átszőtt program. A résztvevők megszemélyesített barlangi manók segítségével ismerhetik meg a barlangok keletkezését, a föld alatti rejtett élővilágot. Előzetes bejelentkezés szükséges!
Helyszín, időpont: Abaligeti-barlang, 10 és 12 óra.
Bővebben: : itt>>

2010. november 23. Magyar földrajzi felfedezők: Vámbéry Ármin, Cholnoky Jenő, Prinz Gyula – Ázsia tájain
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a 2010. évben új ismeretterjesztő előadássorozattal várja a nagyközönséget. Varga Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának vezetője híres és kevésbé ismert magyar felfedezők életét, kalandjait mutatja be színes előadásokon
Helyszín, időpont: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Tettye Oktatási Központ Pécs, Tettye tér 8.
Bővebben: : itt>>

2010. november 20. Szombathely: Japán Nap
A Magyar-Japán Baráti Társaság–Szombathely a tavalyi nagy siker után idén ismét megszervezi a Japán Napot. Az AGORA–Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ, valamint az Ataru Ütőegyüttes együttműködésével, a TDK-EPC és az Önkormányzat Kulturális Alapjának támogatásával létrejött rendezvény 13 órától 20 óráig várja az érdeklődőket. A gyermekeknek kézművesfoglalkozások, anime vetítések és sportbemutatók kínálnak kellemes időtöltést, míg a felnőttek részére előadások, kiállítások, sushi bár garantálja a jó szórakozást.
Helyszín: AGORA Savaria Filmszínház Szombathely, Mártírok tere.
Bővebben: : itt>>

2010. november 20. Családi Gasztro Napok: Burgonya-nap a Mezőgazdasági Múzeumban
Krumpli, burgonya, pityóka, csicsóka, földialma, földiparadicsom, kolompér, kutyatök. Aligha akad még egy olyan növény, amelyet ennyi névvel illetne a néphagyomány. Az Újvilágból származó növény táplálkozásunk és kultúránk elengedhetetlen része. Ismerje meg régi és mai felhasználási módjait! Ízelítő a programból: krumpli-nyomda, krumpli-puska, burgonyavirág, krumplis kosár készítése, régi és mai felhasználási módok bemutatása, a gasztro-sarokban burgonya minden mennyiségben, sülve, főve, levesben és kenyérben.
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum Budapest, Vajdahunyadvár
Bővebben: : itt>>

2010. november 20. – november 21. II. Kelet Fénye Fesztivál – Magyarság és a Kelet
Sokan állítják, hogy a magyarságnak a messzi múltban gyökerező kapcsolata van egyes keleti szellemi tanításokkal, s hogy a magyar ősvallás inspiráló ereje ma is hatni képes erő. Gyakorolhatók-e itt és most olyan lelki utak, amelyek őseink mindennapjait hatották át évezredekkel ezelőtt? Miért érezzük, hogy a Kelet annyira közel áll hozzánk? Ha egy keleti tradíció mellett elköteleződünk, új utat kell-e kialakítanunk újszerű, sajátosan magyar arculattal, ahogy például a buddhizmus Japánban vagy Tibetben az ottani kultúrára jellemző formát öltött, vagy elég volna felvennünk egy rég elejtett hagyomány fonalát? A kétnapos fesztiválon előadások, kulturális programok, kiállítás, zene, tánc, filmvetítés, könyvvásár és vezetett meditációs gyakorlás várja az érdeklődőket.
Helyszín: Gyermek- és Ifjúsági Központ Sopron, Ady E. u. 10.
Bővebben: : itt>>

2010. november 20. – 2011. április 24. Márffy és Csinszka
A kiállítás a művész népszerűségének csúcsát jelentő periódusát, a húszas-harmincas években keletkezett alkotásokat mutatja be; az érett és közkedvelt, – a kortársak, és az utókor által egyaránt a modern, dekoratív, franciás festészet körébe sorolt – időszakát. A Nyolcak csoport egykori alapító tagja, a franciás iskolázottságú „magyar vadak” közé tartozó Márffy Ödön a harmincas évekre ért festői pályája csúcsára. Rendszeresen állított ki itthon és külföldön, a modern magyar festőket tömörítő KUT (Képzőművészek Új Társasága) elnökeként jelentős befolyással bírt a hazai kortárs képzőművészetre, miközben hitvesével, Csinszkával a polgári középosztály többé-kevésbé kiegyensúlyozott életét élhette Budán.
Helyszín: Balatonfüred Vaszary Villa
Bővebben: : itt>>

2010. november 23. – 2011. április 30. Munkácsy Mihály: Krisztus-trilógia
Első alkalommal látható együtt a 19. századi magyar festőóriás, Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája Budapesten, a Magyar Nemzeti Galéria és a Munkácsy Alapítvány közös kiállításán. Munkácsy Mihály három legjelentősebb bibliai témájú festményének a Magyar Nemzeti Galériában való bemutatására a debreceni Déri Múzeum felújítása ad alkalmat. Az Ecce Homo a debreceni Déri Múzeum, a Krisztus Pilátus előtt a kanadai Art Gallery of Hamilton, a Golgota pedig Pákh Imre amerikai magyar műgyűjtő tulajdona. A három mű évek óta a Déri Múzeum állandó kiállításának része. A Budapesten november 23-tól látható kiállítás különlegességét az adja, hogy a három óriási méretű festményt olyan, a Magyar Nemzeti Galériában őrzött, saját kezű kisebb változatok, valamint más olaj- és grafikai vázlatok kísérik, melyek eddig még soha nem szerepeltek a nyilvánosság előtt.
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria Budapest, Budavári Palota, Szent György tér 2.
Bővebben: itt>>

Ladányi László

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket