Fülöp, Evelin2024. május 26., vasárnap
Kultúra

Meg kell teremteni az örökségipart!

National Geographic Magyarország

Entz Géza, a kultúráért felelős államtitkár szakmai főtanácsadója szerint ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, három évtized alatt eltűnhet az ország épített örökségének jó része.

Kovács Olivér interjúja a műemlékem.hu magazinjából.

Dr. Entz Géza Kolozsvárott született 1949-ben. Az ELTE BTK történelem-művészettörténeti szakán végzett, majd ugyanitt doktori fokozatot szerzett. 1973 és 1990 között az MTA Művészettörténet Kutatócsoportjának munkatársa, 1986 és 1990 között a Régészeti és Művészettörténeti Társulat művészettörténeti szakosztályának titkára. Fő kutatási területe a középkori Magyarország építészettörténete és a művészeti-műemléki topográfiája. Legutóbbi munkája Székesfehérvár műemléki topográfiája, amely 552 objektumot mutat be. Több külföldi egyetemen is tartott előadásokat.
1990-től 1994-ig államtitkár, majd címzetes államtitkár, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke volt. 1991-ben szervezte meg a Teleki László Alapítványt. 1998 és 1999 között az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnökeként, 2000 és 2002 között az NKÖM Kulturális Intézetek Igazgatóságának főigazgatójaként tevékenykedett. 2010-től a kultúráért felelős államtitkár szakmai főtanácsadója.

– Kis túlzással, ha nem volna a gödöllői kastély lovardájának és barokk istállójának a felújítása az uniós elnökségre készülve, azt gondolhatnánk, hogy legalábbis a műemléki beruházások szempontjából szendereg az örökségvédelem.

– No azért nem csak ez van. Gondoljunk csak a fehérvárcsurgói kastélyra, amelynek a felújítása jövő tavasszal fejeződik be. De valóban elég nagy a csend, pedig roppant fontos volna, hogy az örökségvédelem a köztudat részévé váljon. Szándékosan nem a műemlékekről beszélek, hiszen az egy jogi kategória, az épített örökség pedig ennél sokkal nagyobb halmaz. Értékes lehet még valami attól, hogy nem védték le. El kellene érni, hogy az emberek és persze a tulajdonosok értékként tekintsenek ezekre, az állagmegóvásnál, felújításnál meghallgassák a jó tanácsokat. Persze ehhez jó tanácsok is kellenének. Az pedig az állam felelőssége, hogy legyenek. Más szavakkal intézményesen, ingyenes szolgáltatás formájában biztosítani kell a megfelelő szakmai tanácsadás feltételeit.

– A jó tanácsok mellett talán az sem ártana, ha az állam segítené valahogy azokat, akik egy védett épületet gondoznak. Tervek, számítások születtek az elmúlt években arról, hogy például egy nyugati mintájú adó-visszatérítés műemléki beruházás esetén nem hogy pénzt nem vinne el az államkasszából, de a foglalkoztatás miatt többlet bevételt is hozhatna. Nem mellékesen pedig felújítanának jó néhány düledező műemléket is…

– Sőt, ismét kialakulna a minőségi szakmunka megbecsülése. Hiszen ezeknél a felújításoknál nem csupán az anyaghasználat esetében kell sokszor a jobb minőségűt választani, de vannak olyan munkafolyamatok is, amelyek az átlagosnál sokkal nagyobb felkészültséget, a „mester kezét” igénylik. A kormányzat prioritásként kezeli a foglalkoztatás fejlesztését, ezért én reménykedem. Mert valóban, ebben a kérdésben is előrébb kell lépni. Ami szerintem mérték- és mintaadó volna, az a bajorországi, vagy svájci állapotok, a maguk támogatási rendszerével és társadalmi beágyazódottságukkal. Ők már régen túl vannak már azon, hogy a befektetői érdekeket és az örökség gondozásához fűződő közérdeket lépten-nyomon szembeállítsák egymással.

– Könnyű nekik, ők már kétszáz éve locsolják és nyírják azt a bizonyos füvet.

– A kommunizmus évtizedei Magyarországon elsöpörték a korábbi tulajdonosi szerkezetet. Márpedig ha nincs tulajdonos, igazi gazda, akkor az egyes műemlékek, épített emlékek is jövőtlenek. Új tulajdonosi struktúrára van szükség, a gazdaszellem felélesztésére.

– Ön szerint a magyarországi műemlékek mekkora része van veszélyben?

– A veszélyeztetettség nem azonos mértékű. Az egyedi, ritka, mindenki számára értéket képviselő emlékek nyilván nincsenek olyan nagy veszélyben. Nagy gondok vannak azonban a 19. és a 20. század épített örökségével…

– … az utóbbit szinte még fel sem mérték teljes egészében a szakemberek…

– Valóban, úgy tűnhet el a föld színéről, különösen a 20. század második felében épített emlékek egy része, hogy még megismerni sem volt mód őket. De gondoljon csak Budapest eklektikus, 19. század végén épült belvárosára, amely nem csupán elemenként, vagyis az egyes házak miatt képvisel értéket, hanem az összessége okán is. Attól tartok, hogy ha a jelenlegi tendenciában folytatódik az épített örökség egyes elemeinek „lemorzsolódása”, akkor legfeljebb három évtizedünk van, mert ezalatt eltűnik az épített értékek akkora része, hogy a kár jóvátehetetlen lesz.

– Rémisztő előrejelzés. Mit kellene tenni?

– Nagyon fontos a gazdaszellem erősítése. Ha megnézi, az elmúlt években is azok a műemlékek voltak, ha úgy tetszik, sikeresek, amelyeknél valódi tulajdonos, az épülethez ragaszkodó, azt szerető ember, vagy csoport tevékenykedett. Nagyon fontos a funkció is. Az épített örökségünk úgy született, hogy a múltban egyre másra építettek olyan épületeket, amelyekre valamiért szükség volt. Naivitás azt hinnünk, hogy ha funkció nélkül felújítunk egy régi épületet, azt megmentjük. De visszakanyarodva Budapest belvárosára: elfogadhatatlan, hogy a főváros arculatát bármelyik kerület is önkényesen megváltoztathassa. Egységes fővárosi koncepcióra van szükség, különben belátható időn belül komoly károkat fog szenvedni. Az eddig szerzett sebek máris nagyon súlyosak.

– Csakhogy erre azt szokták mondani, hogy no igen, de a befektetők…

– Az örökségvédelem nem befektetésellenes, sőt. A befektetőt lehet terelni, olyan környezetet alakítva ki a számára, amelyben megtalálja a maga profitját és a társadalom hosszú távú érdekeit szolgálja. Mert az örökség csorbulása nem csak azt jelenti, hogy na bumm, néhány épülettel kevesebb marad. Azért fontos ezeknek a megőrzése, mert ez a mi identitásunk. Ha elveszítjük, kicsit magunkat is elveszítjük. De visszakanyarodva a befektetésre: ez az ágazat, amit nevezhetünk akár örökségiparnak is, jól szabályozott körülmények között nem viszi, hanem hozza a pénzt. Az örökségvédelmi beruházások munkahelyeket, az életükkel elégedett embereket teremtenek. Fellendítik a környéken az egyéb beruházásokat. Egységként kell szemlélni, hogy mit hoz a konyhára. Ennek a gondolatsornak, logikai láncnak az elfogadtatását pedig haladéktalanul el kell kezdeni.

Mi legyen az állam szerepe? Milyen legyen az örökségvédelem? – a beszélgetés folytatása a műemlékem.hu magazinjában.

 <a href=Műemlékem.hu” />

Műemlékem.hu

Hozzászólások

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Az áldozat húszas évei végén járt, bordái töröttek voltak, és nyakon szúrták.

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

A mintegy 1100 éves tárgy Dániában került elő.

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket