Orbán, Gergely2024. május 26., vasárnap
Kultúra

Élet az FBI kötelékében

National Geographic Magyarország

Az FBI immár száz éve védelmezi Amerikát, békében és háborúban. A szervezet akadémiájára évente több ezren jelentkeznek, de csak körülbelül 900-at választanak ki, hogy ügynökké váljon.

Az újoncokkal szemben elvárás a felsőfokú végzettség, és mindannyiuknak át kell esnie egy szigorúan bizalmas biztonsági átvilágításon. Az Iroda egyik legújabb különleges ügynöke Stephanie Shark mesélt a kiképzésről:

„A kiképzés szigorú volt és megerőltető. Állandó figyelmet követelt. Arra készített fel, hogy milyen az élet kint a terepen, ahol sohasem tudhatjuk előre, hogy mi fog történni.”

Az FBI ügynökök élete nem veszélytelen. 1986. április 11-e a szervezet történetének egyik legvéresebb napjaként vonult be a történelembe. Aznap különleges ügynökök, köztük a 25 éve dolgozó Benjamin Grogan és fiatal társa, Jerry Dove, bekerítettek egy autót, amelyben két fegyveres bankrabló ült. A kibontakozó tűzharcban több mint 100 lövés dördült el. Mire a lövöldözés véget ért, a két rabló meghalt, de Grogan és Dove ügynök sem élte túl. A véres tűzpárbajban öt további ügynök sebesült meg. A meggyilkolt ügynökök egyike sem viselt golyóálló mellényt…


Norfolk
Az FBI 1941-ben hozott létre irodát Norfolkban, amikor az USA belépett a második világháborúba, hogy védje a kikötőt a szabotőrök és a kémek ellen. Az elsődleges feladata ma már az amerikaiak védelme a terrorista merényletekkel szemben.

George Gabriel különleges ügynök Amerika egyik legfontosabb kikötőjét oltalmazza a merényletektől. Ő vezeti a Norfolki Iroda Terrorizmus Elhárító Egysége, vagyis a 6-os osztag tengerészeti programját. Ahol mások békés várost látnak, ott ő a fenyegető veszélyt:

„Az a dolgunk, hogy jelen legyünk, figyeljünk és gyanakodjunk. Minden hajónak indoka van rá, hogy itt legyen, de a rossz szándékú emberek is könnyen elvegyülhetnek köztük, és álcázhatják a tevékenységüket. Nekünk az ilyesmire kell odafigyelnünk. ”

Itt van az ország egyik legforgalmasabb tengeri kikötője és a világ legnagyobb haditengerészeti bázisa, az USA Atlanti óceáni flottájának támaszpontja. A terroristák már korábban is érdeklődést mutattak a hely iránt. A Világkereskedelmi Központ gépeltérítői közül ketten, Marwan al Shahee és a merénylet kitervelője, Mohammed Atta 2000 vége és 2001 tavasza között legalább kétszer járt Norfolk körzetében. Senki sem tudja pontosan, hogy mit kerestek ott, de az Al-Kaidáról köztudott, hogy érdeklik a katonai célpontok.Lehet, hogy a haditengerészet bázisát kémlelték ki, mint a szeptember 11-i merénylet lehetséges célpontját.

Egy Norfolkon kívül állomásozó hajót már korábban is célba vettek a terroristák. 2000. október 12-ének reggelén a U.S.S. Cole a jemeni Aden kikötőjében horgonyzott. Két férfi egy kis hajót kormányzott mellé, majd nagy erejű, robbantást hajtottak végre. A robbanás jókora léket hasított a hajó burkolatába, 17 tengerészt megölt, további 39-et pedig megsebesített.

 

Az FBI-nak a jemeni hatóságok segítségével végzett nyomozása Oszama bin-Ladennel és az Al-Kaidával kapcsolatban álló gyanúsítottak letartóztatásához vezetett.

„Valóban jó érzés, ha végül letartóztathatjuk és megbüntethetjük a rosszfiúkat. Ám még ennél is fontosabb, hogy tovább lépjünk, és ne engedjük, hogy még egy élet odavesszen, még egy hajót támadás érjen ugyanilyen módon. Mindent meg kell tennünk, hogy ezt megelőzzük” – mondja George Gabriel.

Az ellenőrzés
Gabriel és a csapata tudja, hogy a terroristák bárhol elhelyezhetnek egy bombát, például a kikötőn áthaladó sok ezer konténer egyikében. Lehetetlen valamennyit átkutatni. A lehető legtöbb konténer ellenőrzése érdekében az Iroda összefogott az USA Vámhivatalával. Ma már egy korszerű eszköz is a rendelkezésükre áll. A VACIS nevű képalkotó berendezés a fémen áthatoló gammasugarakat alkalmaz. Károkozás nélkül vizsgálják meg a konténereket, amelyeket vagy a rakományuk, vagy a származási helyük alapján kiválasztanak. Egy radioaktív anyagot tartalmazó kis golyó gammasugarakat bocsát ki, amelyek könnyedén áthatolnak a gyanús konténer fémfalain. A szerkezet által létrehozott képet aztán összevetik a fuvarlevélen feltüntetett tartalommal.

Egyik nap a vámosok egy nemrégen kikötött konténerhajó legénységének egyik tagjára hívták fel a figyelmét. A jelek szerint elhagyta a hajót, és azóta vissza sem tért. Gabrielnek kellett eldöntenie, hogy az eltűnt hajós veszélyt jelent-e és ezt csak úgy tudhatja meg, ha az egész kikötőt átfésüli.

Gabriel szívesebben kérdezi ki külön a matrózokat és a kapitányt. Tapasztalata szerint a hajósok olyasmit is tudhatnak, amit a feletteseik előtt nem mernek elmondani.

Az FBI ügynök mindennapi élete nem túl látványos. Az ügyeket csak aprólékos, fáradságos munkával lehet megoldani.

„Az FBI nem rohamoz meg épületeket és rugdos be ajtókat, hogy egy óra alatt megoldjon egy ügyet. Nem ez a módszerünk” – mondja Gabriel.

A legénység adatai látszólag egyeztek. Nem tapasztaltak semmi rendkívülit. De gyanúsított utáni kutatás azonban nem ért véget. A Terrorista Elhárító Egység nem zátja le az ügyet.

Család?
A különleges ügynöki munka érdekében személyes áldozatokat is meg kell hozni.

„A család mindig is az életem legfontosabb része volt. A munkámban is elköteleztem magam, és mindig hittem abban, amit csinálok. Nagyon nehéz egyensúlyt találni a kettő között ”

Gabriel felesége szerint ez nem sikerült:

„Az első tíz év nehéz volt. Sohasem volt itthon, és mindennel egyedül kellett boldogulnom. A gyerekek minden videofelvételen azt kérdezgetik, hogy hol van az apjuk. Szokás szerint dolgozott. Mindig csak dolgozott.”

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket