Dezső, Vilmos, Renáta2024. május 23., csütörtök
Kultúra

Cédrusok árnyékában

National Geographic Magyarország

Bár még sokan néznek furcsán azokra, akik lelkesen és sokszor veszélyes körülmények között végeznek nem profitorientált, önkéntes munkát a világ távoli részein, ez a tevékenység egyre elfogadottabb idehaza is. Kádár Anikó pár napja tért vissza Libanonból, ahol palesztin gyerekeknek vezetett foglalkozásokat…

Baalbek, Bacchus templom

 

A helyzet

Bár 2005 óta a Palesztin Nemzeti Hatóság ellenőrzi a Gázai-övezet és Ciszjordánia egyes részeit, mégis sok palesztin él libanoni menekülttáborokban. Libanonban a palesztin menekültek helyzete halmozottan hátrányos – nem kaphatnak állampolgárságot, nem vásárolhatnak házat, nem jogosultak állami egészségügyi ellátásra. Előrelépést mutat, hogy 2010 augusztusában a kormány feloldotta a palesztinoknak több mint 70 szakma gyakorlását tiltó korlátozásokat.

 

Kádár Anikó a cédrusok birodalmában

 

Megérkezésem után szembesültem azzal, hogy itt Libanonban a civilszervezetek (NGO-k) sajnos nincsenek még kellőképpen felkészülve az önkéntesek fogadására, kevésbé szervezték meg a munkámat, mint ahogy gondoltam. Így aztán saját magamnak kellett kitalálnom a feladataimat. Például amikor ellátogattunk egy óvodába és pszichoszociális központba, én vetettem föl a kérdést, vajon bejárhatnék-e hozzájuk.

Itt főleg kézműves foglalkozásokat tartottunk a gyerekeknek, akik a legegyszerűbb matériákból és eszközökkel olyan dísztárgyakat (esküvői tálcákat, lámpákat, mennyezetdíszeket) készítenek, amelyekért még a külföldi delegációk is egymást túllicitálva versengenek. A 14-16 éves fiúk ugyanakkor leginkább a breaktáncot vagy a focit kedvelik – egyszóval semmiben nem különböznek más fiataloktól, s nehéz körülményeik ellenére is nagyon nyitottak, érdeklődők, közvetlenek.

 

A táborok

A dél-bejrúti Bourj el Barajneh és a Sabra és Shatila nevű menekülttáborokat, ahol dolgoztam, 1948-49-ben alapította a Nemzetközi Vöröskereszt a mai Izrael területéről érkezett palesztin menekülteknek.

Az 1975-től az országot majd 15 éven át sújtó polgárháború 1982-ben, a Sabra és Shatila tábor több ezer palesztin menekültjének meggyilkolásával tetőzött. Ezt a megrázkódtatást a tábor máig nem heverte ki, s újjáépítése sem követte a város többi részén zajló nagyszabású rekonstrukciót.
Bár a bejrúti táborok nincsenek elzárva a várostól, s szabad a bejárás, a libanoni hatóságok állítólag körbe akarják keríteni, hogy ezzel is emigrálásra kényszerítsék a palesztinokat – meséli az Association Najdeh igazgatója, Leila el Ali.

A két legnagyobb menekülttáborban mintegy 40 ezren élnek, alig több, mint egy négyzetkilométerre összezsúfolódva, egymás hegyén-hátán épült, komfort nélküli apró lakások betondzsungelében. Az 1-2 szobás lakásokban nem ritkán 6-10 tagú családok élnek egy fedél alatt. A privátszféra itt ismeretlen. Sok lakás nappalijában áll egy, a fél szobát elfoglaló, színes ülőgarnitúra, dekorációként pedig több helyen vallási tárgyakat és fotókat láthatunk.

Sok helyen alig van víz, az áramellátás is napi néhány órára korlátozódik. A szűk, szeméttel teli sikátorokban télen sokszor térdig ér a csatornavízzel keveredett csapadék, és a fejmagasságban futó vízvezetékek, a kibogozhatatlan elektromos kábelek sokasága miatt gyakoriak a halálos áramütések. Több gyerek halt már meg úgy, hogy a vízben állva akarta megemelni a vezetéket, az élelmiszert szállító teherautók előtt.

 

Nagyfokú naivitás megkérdezni, hogy a menekültek mit várnak a jövőtől. A valós választ talán a Bourj el Barajneh tábor egyik óvónője adta meg: „A táborban születtem, itt mentem férjhez, itt születtek a lányaim, itt dolgozom, és valószínűleg itt is halok meg. Egyetlen megoldás lenne, ha hazatérhetnénk Palesztinába, de erre nem látok esélyt.”

 

A színielőadás helyszíne

 

A nők elleni erőszak felszámolása érdekében az Association Najdeh tavaly interaktív színházi sorozatot indított, amelynek az volt a lényege, hogy amatőr színészek jelenítenek meg egy-egy társadalmi problémát, majd a darab a csúcspontján abbamarad, és a közönség soraiból bárki beállhat egy-egy szereplő helyére, hogy maga formálja tovább a történetet. Az utolsó előadások egyike a családon belüli erőszakról szólt – s érdekes volt látni, ahogy az első sorban fenntartott helyükön ülő idősebb férfiak a történet kibontakozása után tüntetőleg elhagyták a termet. A családon belüli erőszak nemcsak a táborokban, de az egész országban is komoly probléma – s ez a kényes téma tabunak számít, nemigen lehet nyíltan beszélni róla. Mégis voltak olyan fiatalabb férfiak, akik önként beálltak a darabba…

 

Az utolsó napok egyikén családlátogatásra mentünk az óvónőkkel. Fogadásunkra összegyűlt az egész família és a szomszédasszonyok. A nagymama büszkén kínálta a fahéjból készült, mandulával, mézzel és kókuszreszelékkel ízesített sűrű italt. Aztán persze előkerültek a finom sütemények meg az elmaradhatatlan arab kávé.

 

Szülői értekezlet előtti teázás a tábor óvodájában

 

A libanoni ételek egyébként nagyon finomak. A nálunk is ismert keleti ízek: a hummusz, falafel, lencseleves, piták és saláták mellett kedvelt például az édes rizskrém vagy a manoushe is. Ez a friss és ropogós, általában reggelire fogyasztott libanoni „pizzaféleség” a táborokban úgy készül, hogy otthon összeállítják a paradicsomból, hagymából és fűszerekből álló feltétet, majd elviszik a kis sütödék egyikébe, ahol 10-15 perc alatt készre sül. A savanykás, joghurt állagú laban sajt neve pedig ugyanabból a tőből ered, mint az ország hófedte hegycsúcsokra utaló – fehér jelentésű – arab neve, a Lubnan.

Kádár Anikó

A fotók a szerző felvételei.


Hozzászólások

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket