Júlia, Rita, Emil2024. május 22., szerda
Kultúra

Önkéntesként Etiópiában 2. rész

National Geographic Magyarország

Járva az etióp falvakat szembetűnő volt, hogy szinte csak nőket láttuk dolgozni, ők hordták le a tűzifát a hegyről, ők voltak a gyerekekkel, ők gyűjtötték be a termést, míg a férfiak általában beszélgettek, vagy éppen a cipekedő nők mellett ballagtak. Ilyen egyenlőtlenségek láttán német önkéntestársammal elhatároztuk, hogy a DOT-nak készülő oktatóanyag mellett kiállítást is tartunk a nők jogairól.

„Mi nem engedjük a lányainkat körülmetéltetni”- mondja ez a három nő. Bár ők még fiatalon átmentek az infibuláció tradícióján, gyerekeiket már nem hagyják, köszönhetően az EGLDAM felvilágosító kampányának.
Fotó: Hilina Abebe, FGM Network

Női sorsok Etiópiában

Kutatómunka következett: Az etiópiaiakra nagyon jellemző segítségnyújtás itt sem hiányzott. Amint megtudták a munkatársak, hogy ilyen irányú terveink vannak, mindenki ajánlott valakit, aki segít, ötleteket ad, aki ezzel foglalkozik. Így jutottunk el az Etióp Női Jogászok Egyesületéhez (Ethiopian Women’s Lawyer Association – EWLA), amit 1995-ben az egyenjogúságért és a nők elleni erőszak megszüntetéséért alapítottak. Genet Shume programkoordinátorral készítettünk interjút, aki elmondta, hogy a szervezet egyrészt ingyenes jogi támogatást biztosít a rászoruló nőknek, másrészt fiatal fiúkat és lányokat tájékoztatnak az egyenlő jogokról, illetve közösségi beszélgetéseket szerveznek a családon belüli erőszak visszaszorítására. Egy nagyon érdekes esetet említett Genet: Felmérést végeztek 15-24 éves fiatalok körében. A kérdés az volt, hogy szerintük kényszerítheti-e a férj a feleségét közösülésre. Szinte minden (férfi és női) válaszadó úgy vélte, hogy a férjnek ehhez minden joga megvan, tiltakozás esetén pedig meg is verheti feleségét. Rendszeresen szerveznek szemináriumokat a csoportoknak, ahol a női és házastársi jogokról beszélnek, bár Genet szerint ha meg is értik és el is fogadják az itt szerzett ismereteket, otthon nem alkalmazzák. A nők, ha sérelem éri őket, szégyellik, sokszor önmagukat hibáztatják, és nem mernek a rendőrségen vagy az EWLA-hoz hasonló szervezeteknél segítséget kérni.

 


Az addisz-abebai egyetemisták érdeklődve lapozzák az EGLDAM által kiadott újságokat és szakirodalmat.   Fotó: Nagy Zsuzsanna

Munkatársainkat és egyetemista barátainkat is megkérdeztük arról, hogy ők egyenlőnek tartják-e a nők és férfiak jogait. A fiúk rendre elismerték, hogy persze vannak különbségek, de ők teljesen jónak találják a jelenlegi felállást, és azt, amiben felnőttek. A lányok már kevésbé voltak elégedettek. Ők kiskoruktól fogva részt vesznek a háztartási munkában, gyereknevelésben, míg a fiúk kint játszanak a kertben. Abban mindkét fél egyetértett, hogy szerencsésebbek a városban felnövők, mert a vidéki élet sokkal nehezebb. Az általános iskolás angol könyvben látható képeken is a nők főznek, mosnak, gyerekekkel foglalkoznak, a férfiak beszélgetnek vagy az asztalnál ülve várják az ételt.

Az állam próbálja segíteni a nőket, például egyetemi, főiskolai felvételinél pluszpontokat kapnak a lányok, hiszen az iskola mellett nekik főzni, takarítani és mosni kell a férfiakra, így gyakran lemaradnak a tanulásban. Ezt a kompenzációt persze, kritizálják is a fiúk.

A családon belüli erőszak ellen, a már említett EWLA próbál jogi hátteret biztosítani, másrészt vannak a városokban menedékházak, ahova befogadják az otthonról menekülni kényszerülő nőket gyermekeikkel. Nekik szállást, élelmet, kisebb munkát és biztonságot nyújtanak. Barátaink között tudhatunk két férfit akik egyesületet alapítottak Férfiak Mozgalma a Női Jogokért néven (Men’s Movement for Women’s Right – MMWR). Teddy és Thamiru néhány éve határozta el, hogy iskolás gyerekeket fog tanítani az egyenlőségre és a nők tiszteletére. Férfiként sokkal inkább meghallgatásra találnak, mint női társaik, és gyakran hitelesebbnek is tekintik őket. A beszélgetés során elmondták, hogy már egy ember gondolkodásának a megváltoztatását nagy eredménynek tekintik. Azt tanítják, hogy úgy kell tisztelni minden nőt, mintha az anyjuk vagy lánytestvérük lenne, és úgy kell erre a többi férfit figyelmeztetni, mintha az apjuk vagy fiútestvérük volna.

 

Körülmetéléshez használt eszközök. A világon több helyen, főleg Afrikában és a Közel-Keleten, kislányokon, általában tízéves korukig, hajtják végre a nemiszerv csonkítását.   Fotó: Hilina Abebe, FGM Network

A kiállításunk része volt az infibuláció (női nemi szerv megcsonkítása, női körülmetélés) tradíciójának bemutatása is, ami a városokban kevésbé, vidéken viszont még mindig gyakorolt tradíció. Hilina Abebe, újságíró, fotográfus és női jogi aktivista látott el minket információkkal és saját készítésű képekkel. Illusztrációkkal és dokumentumokkal hívtuk föl a figyelmet arra, hogy a körülmetélés a női jogok „eltávolítását” szimbolizálja, a női szenvedést, mely végzetes következményekkel is járhat – mindez a férfiak kedvéért. Bemutattuk a gyakorlat vallási, tradicionális és népi hiedelmeken alapuló okait, eredetét, fajtáit. Fontosnak tartottuk hangsúlyozni a körülmetélés AIDS-szel összefüggésbe hozható veszélyét, mivel a használt eszközöket – mint kést, szikét vagy akár üvegszilánkot- általában nem fertőtlenítik, többször és több fiatal lánynál használják, utat engedve a vírus terjedésének.

Nagyon sok, a miénkhez hasonló figyelemfelhívó kampány próbálja ennek a tradicionális gyakorlatnak a veszélyeire felhívni a figyelmet. A nemzetközi szervezetek és női jogokkal foglalkozó alapítványok munkájának ellenére az Addiszban élő körülmetélt nők aránya még mindig 52.2% (az EGLDAM 2007-es felmérése szerint). Remélhetőleg az egyre szélesebb tájékoztatás hatására mind többen elfordulnak az értelmetlen hagyománytól.

(Vége)

Nagy Zsuzsanna

Hozzászólások

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket