Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 24., péntek
Kultúra

Kertész Andor pár hónapra hazatér

National Geographic Magyarország

Az eddigi legteljesebb retrospektív kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban André Kertész műveiből. A mintegy 250 alkotás a világhírű magyar származású fotóművész teljes munkásságát átfogja. André Kertészt, ha csak három hónapra is, újra Kertész Andornak hívják.

Hosszú és tartalmas életet élt, hatalmas életművet hagyott hátra, mégsem volt igazán boldog. Annak alapján, amit alkotott, és amilyen mélyen meghatározta a huszadik századi fotóművészetet, bízvást sorolhatjuk a leghíresebb magyarok közé. Puskás, Bíró és Rubik nevét mégis sokkal többen ismerik, mint André Kertészét. Külföldön talán többen, mint idehaza. És akik a nevét ismerik, azok sem biztos, hogy értik Kertészt. Alighanem ez volt a legnagyobb bánata.Hivatalos életrajza szerint tizennégy éves korában kapta első fényképezőgépét édesapjától, de egy interjúban azt mesélte, hogy az első képeit ötévesen készítette, és hétéves kora óta szinte folyamatosan fényképezett. Soha nem tanulta a fotózást, mégis hihetetlen kompozíciós készséget fejlesztett ki magában. A Nemzeti Múzeumban 2011. szeptember 30-án megnyílt kiállítás első termében láthatók a még Magyarországon készített képei, amelyek már árulkodnak művészi képességéről.

Hivatalnokként dolgozott, s munka mellett fényképezett. No és előtte a világháborúban, amit akkor még nem számoztak, egészen a sebesüléséig fotózta a katonákat. Nem igazán szerette hivatali munkáját, ezért 1925-ben szinte repült Párizsba, ahol végre a művészi életét élhette. Talán az ott eltöltött tizenegy év volt élete legboldogabb időszaka. És a legtermékenyebb is! Igazán maradandó műveit mind Párizsban készítette, és itt fejlesztette ki azt a nagyon sajátos stílust is, amit soha nem volt hajlandó szürrealizmusnak nevezni. Valószínűleg nem is volt az. Kicsit abszurd, kicsit szürreális, fügét mutat a valóságnak, és a nézővel összekacsintva bepillantást enged a színfalak mögé. Ez André Kertész.

Barátja, a híres festő, Piet Mondrian portréján nem is látható maga a művész. Két szemüveg és egy pipa. Mégis portré, méghozzá a legjavából. Egy férfi és egy nő áll, háttal a kamerának, és egy fakerítés résén kukucskálnak valahová, a kerítésen túli világba („Budapest (circus)”). Legalábbis vélhető, hogy ezt teszik, mert a kalapjuk eltakarja a fejüket. A kép témája nincs a képen. Ott van, a kerítés túloldalán, csak az a két ember tudja, mi az…

Amikor egy magazin aktsorozatot kért tőle, rögtön egy régi témája ötlött az eszébe: a tükröződések. Még idehaza, a háborús sebesülését követő esztergomi szanatóriumi lábadozása idején készítette híres képét a víz alatt úszó alakról. Ez a téma ott motoszkált benne azóta is, s ennek egyik kivetülése volt a Vu magazin főszerkesztőjét ábrázoló, abszurd módon eltorzított címlapfotó is. Ezt a képet a párizsi Luna park bűvös tükrében készítette – innen az ötlet: női akt torzító tükörben. Így született az egyik leghíresebb munkája, a Distortions (Torzulások). Nem aratott vele átütő sikert. Itt-ott megjelent egy-egy válogatás a képekből, művész körökben beszéltek róla, de a nagy siker elmaradt.

Nem ezért hagyta el Párizst, hanem azért, mert Hitler hatalomra jutása után egyre kevésbé érezte jól magát Európában. 1936-ban, az időközben feleségül vett ifjúkori szerelmével, Erzsébettel együtt az Egyesült Államokba, New Yorkba költözött. Divatfotósnak hívták, de nem lett belőle divatfotós. És nem lett magazinfotós sem, pedig a Life főszerkesztője felkérte, hogy dolgozzon nekik. André Kertész sok volt annak a világnak. Azt mondták, túl sokat beszélnek a képei, és ez így is van. A jó magazinfotó egy mondat. Kertész képei önálló publicisztikák.

Kitört a háború, s mivel nem vette föl a francia állampolgárságot, Amerikában egy ellenséges hatalom polgáraként kezelték. Nem jutott nyersanyaghoz, laborhoz – évekig alig tudott fényképezni. Ha Erzsébet Párizsban nem tanulta volna ki a parfümkészítő mesterséget, akkor szó szerint éheztek volna. ’43-ban végre megkapta az amerikai állampolgárságot, de a nehéz idők még nem múltak el. Aztán munkát kapott a Home and Garden című magazinnál: gazdag emberek házát fényképezte. Rabszolgának érezte magát, de először érezhette imádott feleségével együtt az anyagi biztonságot. Még mindig nem művész volt, hanem fotós.

1961-ben nyugdíjba ment, és elkezdte rendezgetni az életművét. Sok, elveszettnek hitt anyaga került elő Párizsból és Magyarországról, 1964-ben pedig jött az áttörés: a New York-i Modern Művészetek Múzeumában önálló kiállítást rendeztek a műveiből. Az amerikai művészvilág ekkor befogadta, a világ kezdte megismerni. De az élet elszaladt. 1977-ben meghalt Erzsébet, s ezután az addigi melankóliája még jobban elmélyült. 1985-ben bekövetkezett halála előtt még hazalátogatott, s egy pillanatra élvezhette a szeretetet és tiszteletet, ami a külföldön élő magyar hírességnek járt.

Mi, magyarok nem azt mondjuk, hogy „magyar művész”, hanem azt: „magyar származású”; és nem volt sem francia, sem amerikai… Külföldön élő magyar híresség volt egész életében.

Henry Cartier-Bresson mondta a világ fotográfusai nevében: „Mindannyian adósai vagyunk André Kertésznek”. És most hazatért, a valaha volt legteljesebb retrospektív kiállításával.

New Yorkban, az Ötödik sugárúti lakásában ma a National Geographic legendás fotósa, Steve McCurry lakik. 

Írta: Horváth Árpád

 

Képek: André Kertész – Distortions, 1932–1933, Párizs. (1976-ban restaurált lemezekről készült vintage fotogravürök. Zs. T. E. grafikusművész gyűjteményéből.)

 

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket