A gusztusos ételek jókedvre derítenek

A legújabb tanulmányok szerint az elfogyasztott ételek és italok hatással lehetnek erkölcsi ítélőképességünkre és aktuális hangulatunkra.
Fotó: dreamstime
A New York-i Egyetem Pszichológia Tanszékének professzora, Kendall J. Eskine és társai megjegyezték, hogy egyes tanulmányok bár rámutatnak a pszichikai és morális „undor” összefüggésére, azonban az erény és az étel íze közötti kapcsolatot nem bizonyítják. Egy kísérlet során a résztvevők édes és keserű alkoholmentes italokat, valamint vizet fogyasztottak. Ezután különféle morális kihágásokat kellett értékelniük és véleményezniük.
Az eredmények rámutattak arra, hogy az ízérzékelés jelentősen befolyásolja az ítélőképességet – a keserű íz például, erkölcsi ellenszenvet váltott ki a résztvevőkből. Mindez azt a tényt sugallja, hogy ízlelő rendszerünk jobban kihat moralitásunkra, mint gondolnánk.
Amit megeszünk, az nem csak értékrendünket, de hangulatunkat is befolyásolja. Egy kutatás szerint ugyanis már a gusztusosan tálalt étel látványa is pozitív gondolattársításra ösztönöz, még akkor is ha magányosnak érezzük magunkat.
Azok a résztvevők, akik a húslevest gondolatban is finom ételnek tartották, evés közben többet beszélgettek. Egy másik kísérlet során, a biztonságos kötődéssel rendelkező személyek, miközben finom ételekről beszélgettek, nem érezték a magányosság fenyegettségét, a legközelebbi hozzátartozójukkal lefolytatott előzetes vita ellenére sem.
Legyen szó tehát, levesről, krumplipüréről, vagy akár frissen sült csokoládés süteményről, a mértékkel fogyasztott, ízletes étel igazi feltöltődés a gyomornak és a léleknek egyaránt.
Forrás: psychologicalscience