Orbán, Gergely2024. május 25., szombat
Kultúra

Kóbor kutyák India utcáin

National Geographic Magyarország

Váratlan támadások áldozatai árasztják el rendszeresen az indiai főváros, Újdelhi kórházait. A sok száz sérült között otthonukban sarokba szorított gyerekek, iskolába menet megtámadott diákok és munkából hazatérő felnőttek is vannak. Valamennyien ugyanarról számolnak be: kóbor kutyák marták meg őket.

Fotó: msnbc.com

A hatéves Dípak Kumárnak egy hosszú sebhely húzódik a hátán, egy dühös kutya a kunyhójukban támadta meg. „Nagy nehezen sikerült bezárnunk a telep kapuit, és végül agyonvertük az állatot” – mesélte Dípak apja, Radzsinder.

A világon egyetlen országban sincs annyi kóbor kutya, mint Indiában, és egyetlen ország sem szenved annyit tőlük.A szabadon kószáló kutyák száma több tízmillió, és évente emberek millióit marják meg, köztük rengeteg gyereket. Becslések szerint 20 ezer ember hal meg évente az országban veszettségben. Kóbor kutyák falkái ólálkodnak a parkokban, lesben állnak az útkereszteződésekben. A kocogók bambuszbotokkal indulnak el, hogy el tudják kergetni őket, a biciklisek pedig kövekkel tömik tele a zsebeiket, hogy legyen mivel megdobálniuk üldözőiket. Ha valaki utcai kutyasétáltatásra vállalkozik, az olyan, mintha cápáktól hemzsegő vízben úszna.

Egy 2001-es törvény megtiltotta a kutyák megölését, ennek következtében a kóbor állatok annyira elszaporodtak, hogy miattuk mára az ország egész területén aggasztó helyzet alakult ki. Mumbaiban, ahol tavaly több mint 80 ezer embert haraptak meg, a kormány kutyaszámlálást tervez – motorosok erednek a kóbor kutyák nyomába, és festékkel megjelölik őket, hogy tudják, melyiket vették már számba, és melyiket nem. A pandzsábi törvényhozás – miután az államban tavaly több mint 15 ezer embert martak meg kóbor ebek – júniusban azt javasolta, hogy küldjék a kutyákat Kínába, ahol néha megeszik őket. Újdelhiben nemrég intenzív sterilizálási kampányt jelentettek be.

 

Fotó: kalkhatta.blogspot

„India ősidők óta a veszett kutyák központjának számít: nagyon valószínű, hogy a valaha veszettséggel megfertőzött első kutya indiai volt” – fejtette ki a The New York Timesnak Charles Rupprecht, az atlantai járványügyi központ veszettségprogramjának a vezetője. A veszettségbe belehalók 99 százalékának végzetét kutyaharapás okozza.

A veszettség kezelése nagy kihívást jelent a szubkontinensen, mert az indiai kutyákat ősi kapcsolat fűzi az emberekhez. „A legelterjedtebb fajta, a páriakutya valószínűleg Kínából került az országba – mondta Peter Savolainen, a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem fejlődésgenetikusa. – A hegyes fülű, ék alakú fejformájú, hátára kunkorodó farkú pária megjelenésében hasonlít más történelem előtti kutyafajtákhoz, mint amilyen például az ausztráliai dingó.”
John Bradshaw, a nagy-britanniai Bristoli Egyetem Antrozoológiai Intézetének igazgatója szerint a kutyák viszonya az emberhez évezredekig olyan volt, mint a pilótahalé a cápához. „A kutyák valaha dögevők voltak, és inkább csak ődöngtek az ember körül, mintsem hogy másként hasznosak lettek volna” – magyarázta a szakember.
Míg ez a fajta kapcsolat a fejlett világban nagyrészt kiveszett, Indiában, ahol a kóbor kutyák a mindenütt megtalálható hulladékot eszik, még mindig meghatározó. A kutyák egy részét azonban etetik és nyakörvvel is ellátják azok, akik őrzőnek és társnak – még ha távoli társnak is – tekintik őket.
Rádhej S. Sárma, az Indiai Állatorvosok Szövetségének az elnöke szerint „nagyon nehéz itt kutyát sétáltatni az utcai állatok támadásai miatt”.
Ennek ellenére India gyarapodó középosztálya kezdi átvenni a nyugati kutyatartási szokásokat. Fajtatiszta kutyákat vásárolnak, és az otthonaiban tartják őket. Sok törzskönyvezett kutya végzi azonban az utcán, részben azért, mert sikertelen tenyésztők szabadulni akarnak tőlük, részben pedig azért, mert tulajdonosaik belefáradnak a kutyatartási tevékenységbe.

 

Fotó: occupy for animals

A kóbor kutyák kullancsokat és más élősködőket terjesztenek. Az állatvédők azonban hevesen tiltakoznak elaltatásuk ellen, és többen arra figyelmeztetnek, hogy ha úgy csökkentik a kóbor kutyák számát, hogy közben nem tesznek semmit a rengeteg felhalmozódott szeméttel, akkor a kutyák helyét a patkányok veszik át.
„Az első dolog, amit a kóbor kutyák számának csökkentéséért tenni kell, a jobb szemétkezelés. A második pedig, az állatok ivartalanítása és oltása” – magyarázta Árpán Sárma, az Indiai Állatvédő Szervezetek Szövetségének elnöke.

„Az emberek, főleg a szegény körzetekben lakók igazából nem akarják, hogy eltakarítsuk a kóbor kutyákat – hangsúlyozta Jack Reece dzsájpúri állatorvos. – Vannak azonban olyan helyek, leginkább a muzulmánok által lakottak, ahová nem engedik vissza őket. Előfordult, hogy dühös fiatal emberek tömege vett körül, és azt kiabálták, hogy ott nem engedhetek szabadon kutyákat, pedig két nappal korábban ott fogtuk be őket.”

Több mint egy tucat megkérdezett szakértő mondta azt, hogy a kóbor kutyák okozta gondok csak nőni fognak, amíg egy kutyáknak kifejlesztett, jelenleg laboratóriumi kipróbálás alatt álló fogamzásgátló oltás széles körben el nem terjed, és olcsó nem lesz. Rosario Menezes goai gyermekgyógyász szerint India azonban nem várhat addig, amíg ez bekövetkezik: a kutyákat el kell takarítani az utcákról akkor is, ha az csak az elaltatásuk árán lehetséges. „Azt szeretném, hogy az emberek nyugodtan sétálhassanak az utcákon, és ne kelljen attól félniük, hogy kutyafalkák támadják meg őket.”

Forrás: MTI

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket