Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 24., péntek
Kultúra

A határ a csillagos ég!

National Geographic Magyarország

Minden nyáron, modern ekhós szekéren elkötelezett társaság indul útnak a Vajdaságban. Magyarul játszanak, olyan magyar falvak lakóinak, akik számára talán ez az egy alkalom, hogy valódi, magyar színjátszással találkozzanak. Idén harmincöt éves a vajdasági tanyaszínház.

A nyári évad, a voltaképpeni „turné” Kavillón, a főhadiszálláson eligazítással indul. „Elmondták, hogy mire kell majd figyelni, – mondta Fekete Réka színművész, aki tavaly részt vett a társulat munkájában. Harminc előadás egy nyáron nagyon sok! Legyünk türelmesek, lesznek majd kellemetlen helyzetek, lesznek rossz körülmények, s mindenkinél lesz egy holtpont.” A Tanyaszínház igazi nomád módon utazik. A társulat egy része traktoron, míg mások a „vasakon”, a traktor által vontatott két hatalmas utánfutó egyikén, a színpad és díszletelemek között. A többiek biciklin követik a karavánt. 

 

A Tanyaszínház bázisa Kavillón.

Amint megérkeznek egy helyszínre, máris a színpadépítéshez fognak – ez is a színész dolga. Minden munkát maguk végeznek. Hagyományos értelemben vett „műszak”, technikai személyzet nincsen a Tanyaszínháznál. A konyhai feladatoktól a színpadépítésig minden a játékosok dolga.

A társulat élete szigorú menetrend szerint zajlik. A szabályok az állandó és vendég tagokra egyaránt vonatkoznak. „Az egyik szabály, hogy bármennyire is rossz az idő délután, bármit jósolnak a meteorológusok, nekünk az esti előadásra kell készülnünk. Ha az előadás kezdetekor zuhog az eső, a társulatvezető dönthet úgy, hogy aznap nem játszunk. Egy másik szabály szerint, amíg a színpad nincs teljesen elbontva, addig senki sem kezdhet ünnepelni előadás után. Régen voltak ugyanis olyan turnék, amikor néhányan még mindig pakoltak, a többiek meg valahol már rég söröztek … Kell ez a fegyelem! A másik munkájának a tiszteletben tartása.” – tudom meg Rékától.

Manapság már minden falu biztosít szállást a tanyaszínházasoknak iskolában, művelődési házban vagy akár a helyi tűzoltóságon. De nem volt ez mindig így! „Napfelkelte, napnyugta… A határtalan csendben a légy zümmögő hangja. Valamikor még a 80-as években, előadás után éjszakai továbbindulás. A csacsifogattal elindult a tanyacsapat felszerelése, mi meg baktattunk az országút porában. Pár óra poroszkálás után tábort vertünk egy learatott búzatáblán, tábortűz, forralt bor, gitár. Reggel tehéncsorda ébresztett bennünket, nem kis meglepetésünkre” – emlékszik vissza Magyar Attila, Öcsi, a Tanyaszínház jelenlegi vezetője. „Én 15 évesen csöppentem bele ebbe a világba. Fantasztikus érzés két hónapig egy ilyen kis közösségben élni, együtt kelni, együtt feküdni, közös, nagycsaládos ebéd vagy vacsora, ami imával kezdődik: „Látod, Uram hányan vagyunk, azt is tudod mit akarunk. Ámen!” A sokszor hajnalba nyúló próbafolyamat után már a harmatos fűben térünk nyugovóra. Akkortájt még sátrakban aludtunk, ma már ez ritka, de a „hálózsákos luxus” továbbra is megmaradt.”

 

A Mérföldkő előadás közepén járva: a család széthullik az apa visszatekint a gyökerek felé, s elindul a modern technika irányába.

Az előadást – idén Gyarmati Kata: Mérföldkő című darabját – megtekintve azonban el sem akarjuk hinni, hogy egy igazi vándortársulatot látunk. A vitalitás és a szabadság adja ennek a színháznak a szárnyait. Gondolja legalábbis a Magyarországról érkező kritikus. „A rendező, Puskás Zoltán próbálta az előadást úgy megoldani – árulta el Fekete Réka -, hogy megértsék az utolsó kicsi faluban is, még az a paraszt bácsi is, aki egy évben talán kétszer, ha lát színházat, de adjon valamit a szakmabelinek is. Rendkívül sokat cizelláltunk a próbafolyamat alatt, hogy megtaláljuk ezt az egyensúlyt, és állítom, hogy ez sikerült is.”

A zentai előadás közben várja a következő jelenetét Virág György, utolsó éves színművészeti akadémista. 

„Kívülről bizonyára másképp látnak minket, mint mi magunkat. Egy biztos, hogy előadásaink hangulatát, stílusát konkrét tényezők, a résztvevők napi hangulata, a velük éppen történtek is befolyásolják.  Egy nagyon jó értelemben vett, tarka Vajdaságban élünk, akarva akaratlan a bőrünk alá bújik a balkáni mentalitás. Számunkra mindig a nyaranta születő előadás a legfontosabb. Nyaranta 15-16 ezer emberrel találkozunk, akik nem simán színházba akarnak menni, akiknek nem csupán egy színházi előadás vagyunk. E pici falvak lakóinak a Tanyaszínház jelenléte ünnep. Előadásainkban, még ha sokszor szórakoztató jellegűnek mondhatók is, mindig található egy-egy bújtatott mondanivaló, amin visszatérve a mindennapok munkájába, újra és újra el lehet gondolkodni….” – fogalmaz a társulat vezetője.   „Felemelő érzés egy hónapon át vándorolni, nap mint nap máshol játszani. Előadás előtt csalogatás a faluban lovasfogattal, kurjongatás, dalolászás, csalogatás a faluban… Este kilenckor invitálás az előadásra. A téren, réten, bárhol felállított színpadunkat körülüli a falu apraja nagyja… Elöl ülnek a kölykök, mögöttük ki padon, ki sámlin, s hátul a férfiak, akik picit nézik, picit beszélgetnek. Teljesen más a hangulat, mint egy Kőszínházban. E pici falvakban azt mondják, három ünnep van az évben: karácsony, húsvét, tanyaszínház.”

Pocik József, a Tanyaszínház hűséges technikusa tesz rendet az előadás után.

„Az első turnémról visszatérve a bázisra, Kavillóba (ahol ma már saját házunk épül-szépül: a Tanya-művésztelep) szomorúság fogott el. Elraktároztuk az előadás elemeit, a díszleteket utolsó közös ima, s ebéd, majd nagy búcsúzkodás közepette, mindenki kezdett hazaszállingózni. Utolsónak maradtam a táborban, tizenöt éves suhanc, aki úgy érezte, vége a világnak. Magamra maradtam!
Lassan nekivágtam a poros útnak, 19 kilométer kerékpározás választott el a szülőfalumtól, talán a por, de talán más miatt, többször könnybe lábadt a szemem. Három éjjel a cseresznyefánk alatt aludtam otthon az udvarunkban, édesanyám türelmesen kivárta, míg újra visszamerészkedtem a szobámba, s hajlandó voltam ágyban aludni. Ez régen volt, akkor még Öcsinek hívtak, ma már lassan Öcsi bácsiznak, de akkor is és most is, fiatal alkotni vágyók képezték e színház gerincét, s adják meg a savát-borsát. Ma már traktoros fogattal közlekedünk, de a tábortüzes esték megmaradtak, ahol az újabb és újabb generációk megtanulják, hogyan kell élni, együtt élni, dolgozni, alkotni a Tanyaszínházban” – emlékszik vissza Magyar Attila a Tanyaszínház vezetője.

Írta: Kovács Ferenc Dávid
Fényképezte: Bach Máté

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket