Júlia, Rita, Emil2024. május 22., szerda
Kultúra

Magyar László nyomán Angolában

National Geographic Magyarország

A hajósból lett Afrika-kutató, Magyar László nyomait követve jutott el Angolába Lantai-Csont Gergely. A fiatal fotográfus antropológus útitársával, Szilasi Ildikó Herminával együtt indult felkutatni a 19. századi felfedező emlékeit.

Alsó-Kongóban tatahonda szerzetesekkel fényképezkedtünk. Itt készült a magazinban megjelent fotóriport záróképe is.

Az igencsak kalandos életű Magyar László – többnyire rabszolgaszállító hajókon szolgálva – fiatal tengerésztisztként az egész világot bejárta, amikor a Magyar Tudós Társaság támogatását kérte egy brazíliai felfedezőúthoz. Mivel a kért hozzájárulást nem kapta meg, azért 1848-ban Afrikát vette célba. Magyart hamarosan a legendás Afrika-kutató, a brit Livingstone vetélytársaként emlegették, az Angola szívébe vezetett expedíció hírnevet hozott számára.

 

Belsó-Angolában, a polgárháborúban kilőtt orosz gyártmányú tankról készít fotót Lantai-Csont Gergely.

A 19. század egyik legjelentősebb magyar felfedezője tizenhét évet töltött Afrikában – de vajon a több évtizedes polgárháború sújtotta országban mennyire maradt meg Magyar László emlékezete?

– Sajnos nem nagyon – állapítja meg Lantai-Csont Gergely. – Sírhelye ismeretlen, neve feledésbe merült, három kéziratos kötetéből, úgy tudjuk, kettő tűzvészben megsemmisült. Bár az expedíció során az összes, a szakirodalomból ismert néven kérdezősködtem felőle – Ladislao Magyar, Ladislaus Magyar, Amerigo Magyar, Enganna Komo, László Magyar – neve a Kulturális Minisztérium néhány munkatársát leszámítva mindenfelé ismeretlenül csengett. Érdekes és lehangoló volt ezzel szembesülni, főképp azután, hogy a 2009-es, Torday Emil nyomában járó Kongó-expedíció során sokszor tapasztaltam, hogy a helyi népek vénjei, elöljárói jól emlékeznek Tordayra, sőt, a Kuba Királyság egyik kunyhójában még a Busongókról írt könyvének egy példányát is féltve őrizték. Igaz, Torday valamivel később, egy évszázada, míg Magyar László 150 éve dolgozott a Közép-Afrikai területen. Magyar emlékkeresése kapcsán Angolában azt is meg kellett értenünk, hogy a 27 éves polgárháború során számtalan archív anyag megsemmisült, levéltárak lettek porrá, iratok, feljegyzések tűntek el, sőt, kultúrák zilálódtak szét. Biztató ugyanakkor, hogy maguk az angolai partnerek vetették fel Magyar kötetének portugál nyelvű kiadásának szükségességét, hiszen, ahogy ők állítják, a fiatalabb generációk már nem ápolják, nem ismerik az ősök hagyományait és szokásvilágát.

Dél-Angola rendkívül változatos tájjából egy részlet, jól kiépített közúthálózattal.

– Meglepett, amit Angolában találtatok, vagy erre a képre számítottatok?

Az elmúlt nyolc évben több mint húsz afrikai országban jártam, dolgoztam, kutattam. Számomra Angola a végletek országa. Nagyon izgalmas látni a gyorsan változó, és az olajbevételeiből dinamikusan épülő országot, a modern városrészeket, a nyugati szemmel nézve is pazar villákat, hoteleket, könyvtárakat, luxusterepjárókat. Ugyanakkor, főképp a nagyvárosokban és Luandában a szolgáltatások és fogyasztási cikkek terén elképesztő drágasággal szembesültünk. Angola kétségkívül a legdrágább afrikai ország, ahol valaha jártam. Ez részben az iparcikkek és fogyasztási cikkek importja, valamint a nagy nemzetközi olajvállalatok és multik jelenléte miatt van így. Másrészt – az afrikai kontinens, mára legnagyobb olajkitermelőjeként – azt sugallja: Angola egy olyan afrikai ország, amely tisztában van erősségeivel, gazdasági potenciáljával. Nem véletlen, hogy 150 000 portugál munkavállaló dolgozik ma Angola-szerte, ahogy az sem, hogy az egykor Magyarországon ösztöndíjjal tanult angolaiak jó része is Angolában dolgozik, ott telepedett le.

Az expedíció az Angolai Köztársaság Kormányának támogatásával valósult meg. A felvételen az expedíció két fős „stábja” Lantai-Csont Gergely és Szilasi Ildikó Hermina találkozik Bornitou de Sousa miniszter úrral és kabinetfőnökével.

– Hogyan tudja egy fotós és egy kulturális antropológus segíteni egymás munkáját?

Az antropológusnak az adott közösség, kultúra vagy társadalmi jelenség jó ismerőjeként azt kell tudnia, hogy mikor, hol kell lenni, miért fontos vagy érdekes az a falu, közösség, rítus személy vagy mozzanat, amit éppen megfigyel – válaszol Szilasi Ildikó Hermina. A fotográfus rögzíti a pillanatot, bemutatja, érzékelhetővé és – az antropológus leírásával együtt – érthetővé teszi ezt a kultúrájában más világot a néző, olvasó számára még akkor is, ha a befogadó közönség soha nem járt Angolában vagy Afrikában.
Nekem, mint fotográfusnak olyan témákat kell lencsevégre kapni, melyeket korábban még senki sem mutatott be. Nagyon fontos az újszerűség, úgy a fotóalanyok tekintetében mind a fotográfiai látásmódban. Ildikó számos olyan témát tudott nekem kínálni, melyekről korábban sosem készült anyag. Úgy gondolom, hogy rendkívül jól kiegészítjük egymást terepi munkáink során: Nélküle nem kerülnének elém ilyen izgalmas fotótémák – teszi hozzá Gergely.

Dél-Angolában Lantai-Csont Gergely felvételeket készít egy kenuzó fiatal lányról. A képsorozat egyik eleme lett a magazin januári lapszámában megtekinthető fotóriport nyitóképe. 

– Hogyan találtatok egymásra?

2010-ben több véletlen nagyszerű együttállásának köszönhetően futottunk össze egy utazási kiállításon, ahol Ildikó egy kis Kongó-standon állt. Én már menni akartam haza, amikor megláttam; rögtön odasiettem, mert meglepődtem, hogy egy ennyire eldugott, hírekben is csak a háborúiról ismert ország standját láthatom. Szóba elegyedtem Ildikóval, aki elmesélte, hogy épp fotográfust keres afrikai expedícióihoz. Aztán telefonszámot cseréltünk… 

– Azóta nem csak Angolában, de Szenegálban is jártatok együtt. Hová vezet a következő közös út?
Legközelebb 2013 tavaszán Ghánába utazunk majd, ahol – eddigi munkáinkhoz hasonlóan – kulturális örökségvédelemmel, zárt közösségek bemutatásával fogunk foglalkozni.

 

Szilasi Ildikó Hermina muila nők között egy Lubangó melletti erdőben. 

– Mi volt számotokra a legérdekesebb, és mi a legmegrázóbb élmény Angolában?
Ildikó: A legérdekesebb számomra a muila asszonyokkal való találkozás volt, akik több kilónyi gyöngyékszerrel felszépítkezve élik mindennapjaikat, tökéletes harmóniában környezetükkel, családtagjaikkal, gyermekeikkel. A polgárháború során elmenekült illegális házfoglaló családok, falkákba verődött tinédzserek szörnyű és szegényes életkörülményeinek látványát viszont nehéz volt elviselni.

Gergely: Számomra az egyik legszomorúbb látvány Alsó-Kongó volt. Magyar László még buja esőerdőkkel borított tájként írja le azt a régiót, amit ma a felperzselt erdők nyomában maradt por és mezőgazdasági monokultúra jellemez. Az útszélén álló, védett állatok sült húsát (majmok, hangyász sünök, denevérek) árusító gyerekek pedig csak tetézik mindezt.

Írta: Horváth Árpád

Lantai-Csont Gergely képes angolai úti beszámolója a magazin 2013. januári számában olvasható.

Hozzászólások

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket