Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 24., péntek
Kultúra

National Geographic visszatekintő

National Geographic Magyarország

A National Geographic Társaság 125 éves történetének kapcsán, 1945 és 2012 között időszak emlékezetes eseményeit idézzük föl.

Ötven érdekes esemény a Társaság történtéből:

1.) 1945.: A New York Times napilap beszámol a Társaság által 1939 és 1945 között készített térképmellékletekről, melyek földrajzi segédanyagként szolgáltak a II. világháborúban.

2.) 1948.: Charles P. Mountford, néprajzkutató elindítja minden idők legnagyobb ausztráliai expedícióját. S. Dillon Ripley ornitológus száz év után először kap engedélyt arra, hogy expedíciót vezessen Nepál bizonyos területein, s fölfedezi a kihaltnak vélt rigófélét, a Turdoides nipalensist, Arthur Allen megtalálja a Numenius tahitiensis, a tahitii póling  fészkelőhelyeit. Ez, a Csendes-óceán déli térségeiben is gyakori madár majdnem 10 000 kilométerre északra, az alaszkai tundrán rakja le tojásait.

3.) 1949-1956 között folyik az NGS-Palomar Observatory Sky Survey (fotografikus égboltfelmérés) elnevezésű csillagászati kutatóprogram. Ez készítette el az északi féltekéről látható teljes éjszakai égbolt első fotografikus térképét.

4.) 1952.: A National Geographic közéteszi Jacques-Yves Cousteau, az oxigénpalackos búvárfelszerelés társ-feltalálójának, a víz alatti kutatás és régészet úttörőjének fotóit.

5.) 1956 februári számában megjelent Luis Mardennek halakról és korallzátonyokról készült képei forradalmasítják a víz alatti fotózás művészetét és technikáját.

6.) 1958.: A NBC bemutatja Luis Mardennek a Bounty általa fölfedezett maradványairól készített, The Bones of the Bounty (A Bounty csontjai) . Ez volt a National Geographic tévén bemutatott első filmje.

7.) 1959.: A vadvilág két úttörő biológusa, Frank és John Craighead a Társaság támogatásával megkezdi a grizzly medvék három évtizedig tartó tanulmányozását. A Louis és Mary Leakey által a tanzániai Olduvai-szakadékvölgyben talált fosszíliák azt bizonyítják, hogy Afrika az emberiség bölcsője. A Társaság ettől kezdve támogatja az ősrégészetet is. Ebben az évben jelenik meg először az Alaszka tagállamiságát hirdető új, 49 csillagos amerikai zászló fotója a National Geographic borítóján, és ez az első színes fotót ábrázoló borító.

8.) 1960.: Az űrkorszak hajnalán a Társaság speciális támogatást nyújt a NASA-nak. A Geographia fotósai korszakos jelentőségű képeket készítenek a Mercury, a Gemini és az Apollo projectekről.

9.) 1960-1973.: A Társaság által támogatott Gilbert Voss, oceanográfus új ismeretekkel szolgál a tintahal, a nyolckarú polip és a vitorláshal életéről, és arra is fölhívja a figyelmet, hogy az ember tevékenysége milyen súlyosan károsítja a világ korallzátonyait.
10.) 1961.: Louis Leakey, régész javaslatára a Társaság támogatást nyújt Jane Goodallnak, akinek a tanzániai csimpánzok között végzett kutatómunkája korszakos jelentőségűvé válik az állatviselkedés tanulmányozásában.

11.) 1962.: A magazin novemberi számában a „Helikopter-háború Dél-Vietnamban” című írás először közöl fotókat a vietnami harcokban részt vevő amerikai katonákról.

12.) 1963.: Megjelenik a National Geographic Világatlasz első kiadása. 127 000 helynevet tartalmaz, többet, mint akkoriban bármelyik amerikai atlasz. A Geographic munkatársa, egy amerikai csapat tagjaként megmássza a Mount Everestet.

13.) 1963-65.: A Helge Ingstad norvég régész által vezetett newfoundlandi ásatások bebizonyítják, hogy skandináv hajósok már ötszáz évvel Kolumbusz előtt is jártak Észak-Amerikában.

14.) 1965.: Az amerikaiak a CBS tévécsatornán megtekinthetik a National Geographic első filmjét: Amerikaiak az Everesten című filmet. A National Geographic augusztusi, Winston Churchillt méltató számában mellékletként csatoltak egy kislemezt, rajta Churchill beszédeivel.

15.) 1966.: Az amerikai tévénézők majdnem 40 százaléka látta a Társaság Voyage of the Brigantine Yankee című produkcióját. Ez a film tette ismertté a máig híres kísérőzenét, a „National Geographic Fanfare”-t.

16.) 1966.: Nicholas Clinch vezetésével az Amerikai Antarktiszi Hegymászó Expedíció feljut a Déli-sark legmagasabb csúcsára, a Vinson Massifra.

17.) 1967.: Dian Fossey, etológus megkezdi a ruandai hegyi gorillák 18 évig tartó tanulmányozását.

18.) 1967.: Az óceán fenekéről készült, forradalmian újszerű térkép megismerteti a Geographic olvasóival a lemeztetktonika fogalmát.

19.) 1968.: A Társaság sok éves erőfeszítéseinek eredményeképpen törvényileg is bejegyzik a kaliforniai Redwood Nemzeti Parkot.

20.) 1970.: A sokkoló hatású sajtófotók korszakának nyitányaként decemberi címlap-sztorijában a National Geographic kíméletlen őszinteséggel mutatja be a környezetszennyezést. 

21.) 1971.: Biruté Galdikas, primatológus belekezd a veszélyeztetett borneói orángutánok több évtizedig tartó tanulmányozásába.

22.) 1976.: A hosszúszárnyú bálnák kísérteties „énekét” tanulmányozza Roger Payne, az egyik olyan kutató, aki a farokuszony mintázata alapján kezdte megkülönböztetni egymástól a cetfélék egyedeit.

23.) 1975.: A kissé már elavult National Geographic School Bulletint felváltja a később National Geographic Kids névre átkeresztelt világmagazin, amely az év végére eléri az 1,3 példányszámot.

24.) 1975.: Donald Johanson (a hominida „Lucy” fosszíliáinak megtalálója) visszatér Etiópiába, ahol „a hominidák első családjának” elnevezett, további 13 egyén kövületeire bukkant rá.

25.) 1975.: Fred és Norah Urquhart kutatócsoportja fölfedezi az észak-amerikai danaidalepkék keleti populációjának telelőhelyét Mexikóban.

26.) 1977.: A National Geographic fotós csapatának köszönhetően a kutatók fölfedezik az első hidrotermális „füstölgő kéményeket” a csendes-óceáni Galápagos-hasadék mélyén.

27. 1978.: Mary Leakey fölfedezi a világ legrégebbi, kb. 3,6 millió éve, vulkáni hamuban megőrződött hominida lábnyomait.

28.) 1979.: Speciális páncél búvárruhájában Sylvia Earle 366 méteres mélységben járkált a Hawaiihoz tartozó Oahu mellet a tengerfenéken – ő volt az első ember, aki szabadon, biztosítókábelek nélkül mozgott ekkora mélységben.

29.) 1981.: Megjelenik a National Geographicnak az energia témájával foglalkozó, 13. havi különszáma.

30.) 1982.: Sara Bisel antropológus feltárja a Vezúv Kr. u. 79-es kitörésekor megsemmisült római várost, Herculaneumot.

31.) 1984.: Steve McCurry egy pakisztáni menekülttáborban felvételeket készít egy afgán lányról, nem is sejtve, hogy elbűvölő tekintetével ez a lány a Geographic egyik ikonja lesz.

32.) 1984.: A Társaság National Geographic Traveler címmel új folyóiratot indít.

33.) 1984.: A Társaság elnöke, Gilbert M. Grosvenor létrehozza a National Geographic Society Oktatási Alapítványát.  A kenyai Turkana-tó mellett, felszíni homokkő-rétegekben megtalálják a Homo erectus első majdnem teljes csontvázát.

34.) 1985.: A Társaság beindítja National Geographic EXPLORER című, új tévésorozatát. Robert Ballard mélytengeri kutató a Társaság központjában bejelenti a Titanic nyughelyének fölfedezését.

35.) 1986-1991.: Katy Payne és Joyce Poole fölfedezi az elefántok rejtet kommunikációs eszközét: a csorda nagy területen szétszóródott tagjai infrahangos morgással tartják egymással a kapcsolatot.

36.) 1995.: Johan Reinhard archeológus megtalálja egy perui hegytetőn az 500 évvel ezelőtt eltemetett fiatal leány mumifikálódott holttestét.

37.) 1996.: Will Steger sarkkutató a National Geographic első ösztöndíjasa, 116 napos utazással átszelre, az Északi-sarkvidék úszó jegét.

38.), 1996.: Működni kezd a nationalgeographic.com

39.) 1999-2008.: Arthur Demarest archeológus a guatemalai Cancuén egy ősi maja palotában Kr. u. 800 körül lemészárolt férfiak, nők és gyermekek maradványait találja meg.

40.) 2000.: Martin Wikelski új módszereket vezet be a madarak és rovarok kutatásában: apró rádióadókat erősít a vándorló énekesmadarakra és szitakötőkre.

41.) 2000-2004.: David Lordkipanidze paleontológus 1,8 millió éves hominida-fosszíliákat talál a grúziai Dmanisi közelében.

42.) 2000.: Michael Fay végigjárja, a csaknem 2000 kilométeres, Megatransect-túrát Afrika esőerdőin keresztül. A túra egyik eredményeként Gabon területének tíz százalékát megőrzik a nemzeti parkok láncolatában.

43.) 2001.: Sebastian Junger intejút készít a tálib-ellenes vezér Ahmad Shah Massouddal, akit aztán a New York-i Ikertornyok elleni, 2001-es terrortámadás előtt pár nappal gyilkoltak meg. Az interjút az új National Geographic Channel közvetítette.

44.) 2003.: A National Geographic nagy jelentőségű fölfedezésről számol be: William Saturno archeológus épségben megmaradt falfestményt talált Guatemalában.

45.) 2005.: Spencer Wells beindítja a Genographic Projectet, mely az emberi múltnak a génjeinkben rejtőző információit igyekszik föltárni. Stephen Richards és Bruce Beehler fölfedez az új-guineai Foja-hegységben egy „eltűnt világot”, több száz növény- és állatfajjal, melyek közül 40-et addig nem is ismert a tudomány.
46.) 2006.: A National Geographic bemutatja a Júdás Evangéliuma egyetlen fennmaradt példányát.

47.) 2007.: James Balog fotográfus bemutatja, milyen döbbenetes ütemben fogyatkoznak a Föld jégtakarói.

48.) 2010.: A National Geographic World Atlas iPhone alkalmazását több mint egymilliószor töltötték le. Megjelenik a National Geographic első letölthető, interaktív kiadása is.

49.) 2011.: Gerlinde Kaltenbrunner az első nő, aki oxigénpalack nélkül megmászta a világ 14, nyolcezer  méteres hegycsúcsát.

50.) 2012.: Több mint fél évszázad után újra ember járt a Mariana-árok mélyén. A National Geographic kutatója, James Cameron Deepsea Challenger nevű, 12 tonnás merülőhajójával megjárja  Mariana-árkot.

Forrás: ng.24.hu

Kapcsolódó cikk: 125 évvel ezelőtt kezdődött


Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket