Taksony, Ilma, Filoména2020. november 29., vasárnap
Kultúra

Ismeretlen Omán

National Geographic Magyarország

Az Arab-félsziget csúcsán fekvő arab szultánság két világ, a Kelet és a Nyugat határán egyensúlyoz. A harcos történelemmel, sikeres jelennel és biztató jövővel rendelkező egzotikus ország ízeit, kis ügyességgel, akár magunk is az asztalunkra csempészhetjük!

Fotó: flickr.com

Különös ország Omán. Egykor az arab világ egyik legfontosabb tengeri kereskedelmi központja volt, Ázsia felől és Zanzibárból javarészt itt kerültek partra a portékák, köztük megannyi egzotikus fűszer is. Ezt a Magyarországnál jó háromszor nagyobb területű szultánságot alig több mint két és háromnegyedmilliónyian lakják. Ez persze nem csoda, hiszen Omán területének döntő része kopár, élettelen homoksivatag. A hajdan volt kereskedelmi hatalom után sok évszázados teljes elszigeteltség következett, ám az elmúlt néhány évtizedben az ország szélesre tárta a kapuit a külvilág felé, s mára az egyik „legnyugatibb” arab állammá vált. Mai gazdagságát főként az olajnak, valamint az idegenforgalomnak köszönheti. Omán ugyanakkor féltve őrzi a hagyományait – többek között a gasztronómia terén is!
Az ománi konyha „nem felejtette el” az egykor a fűszerkereskedelemben betöltött központi szerepét. Ételeire ma is a rendkívül gazdag fűszerezés, az ízek rafinált harmóniája a jellemző. Lássuk, hogyan készül az egyik legkülönlegesebb ománi étel: a shuwa!

A shuwa a hazájában sem mindennapi fogás – kizárólag fontos ünnepekre készítik, s ilyenkor általában az egész helyi közösség összefog a siker érdekében. Ez nem is csoda, hiszen ez az ételkülönlegesség olykor akár két teljes napig készül! Eredeti, hagyományos formájában a legfőbb hozzávaló egy egész kecske vagy birka, amit különleges, kifejezetten erre a célra elkészített, marinált fűszerkeverékkel pácolnak, majd banán- vagy pálmalevelekbe csomagolva föld alatti kemencében sütnek-párolnak 24–48 órán keresztül. Ha abban a csodában részeltetünk, hogy Ománban fontos vendégként ezzel az étellel kínálnak, valószínűleg egy életre szóló élménnyel leszünk gazdagabbak – ám a shuwa egyszerűsített változatát valójában akár odahaza, egyszerű európai konyhánkban is elkészíthetjük!

Hozzávalók:

1 egész báránycomb
8 gerezd zúzott fokhagyma
2 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt koriander mag
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál chili
4 evőkanál étolaj
2 evőkanál ecet

A fűszereket alaposan zúzzuk-keverjük össze – erre a célra a legjobb a gránitmozsár, de egy üveg-vagy porcelántál is megfelel. A húst tisztítsuk meg, de – ízlés szerint – hagyjunk rajta kevés faggyút, hogy ne száradjon ki. A combot villával jól szurkáljuk meg, majd kenjük be a fűszerrel, és lefedve egy éjszakát pácoljuk a hűtőben (időnként megforgathatjuk a pácban, hogy mindenütt jól átjárja). Sütéshez a húst helyezzük tepsibe, öntsük rá a páclét és fedjük le alufóliával, és előmelegített sütőben süssük 120 fokon (mérettől függően) 3–4 óráig. Félidőben fordítsuk meg, de félóránként locsoljuk le gyümölcshúsos juice-szal; ízlés szerint választhatunk narancsot, grapefruitot, ananászt vagy más édes, nagy cukortartalmú gyümölcsöt. Ha a hús megpuhult, akkor csavarjuk fel a lángot 180–200 fokra, és pirítsuk ropogósra mindkét oldalát!

A húst hagyományosan citromos párolt rizs ágyon tálalják, de adhatunk mellé vegyes zöld köretet, és polentát is.

Jó étvágyat!

Forrás: ng.24.hu

Hozzászólások

Az adventi koszorú története

Az adventi koszorú története

Honnan származik, és milyen szimbolikát közvetít az adventi koszorú?

Bronzkori sírok kerültek elő a tiszadobi Andrássy-kastély parkjában

Bronzkori sírok kerültek elő a tiszadobi Andrássy-kastély parkjában

Körülbelül 3000-3500 éves, a bronzkorból származó sírokat tártak fel a Jósa András Múzeum régészei a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán.

Ebben a barlangban hallucinogén növényt fogyasztottak az őslakosok

Ebben a barlangban hallucinogén növényt fogyasztottak az őslakosok

A maszlag nevű növény elfogyasztva transzszerű állapotot okozhat.

A jövőben szabadon látogatható az ókori város

A jövőben szabadon látogatható az ókori város

Szaúd-Arábia a külföldről érkező turisták előtt is meg fogja nyitja a monumentális sírépítményéről ismert ókori Hegrát, a nabateus civilizáció régészeti helyszínét adta hírül az MTI.

Titokzatos tárgyat találtak egy gyermekmúmiában

Titokzatos tárgyat találtak egy gyermekmúmiában

A női portréval díszített egyiptomi múmia sokakat meglepett, hiszen egy ötéves lány testét őrizte.

National Geographic 2020. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket