Ismeretlen Omán
Az Arab-félsziget csúcsán fekvő arab szultánság két világ, a Kelet és a Nyugat határán egyensúlyoz. A harcos történelemmel, sikeres jelennel és biztató jövővel rendelkező egzotikus ország ízeit, kis ügyességgel, akár magunk is az asztalunkra csempészhetjük!
Fotó: flickr.com
Különös ország Omán. Egykor az arab világ egyik legfontosabb tengeri kereskedelmi központja volt, Ázsia felől és Zanzibárból javarészt itt kerültek partra a portékák, köztük megannyi egzotikus fűszer is. Ezt a Magyarországnál jó háromszor nagyobb területű szultánságot alig több mint két és háromnegyedmilliónyian lakják. Ez persze nem csoda, hiszen Omán területének döntő része kopár, élettelen homoksivatag. A hajdan volt kereskedelmi hatalom után sok évszázados teljes elszigeteltség következett, ám az elmúlt néhány évtizedben az ország szélesre tárta a kapuit a külvilág felé, s mára az egyik „legnyugatibb” arab állammá vált. Mai gazdagságát főként az olajnak, valamint az idegenforgalomnak köszönheti. Omán ugyanakkor féltve őrzi a hagyományait – többek között a gasztronómia terén is!
Az ománi konyha „nem felejtette el” az egykor a fűszerkereskedelemben betöltött központi szerepét. Ételeire ma is a rendkívül gazdag fűszerezés, az ízek rafinált harmóniája a jellemző. Lássuk, hogyan készül az egyik legkülönlegesebb ománi étel: a shuwa!
A shuwa a hazájában sem mindennapi fogás – kizárólag fontos ünnepekre készítik, s ilyenkor általában az egész helyi közösség összefog a siker érdekében. Ez nem is csoda, hiszen ez az ételkülönlegesség olykor akár két teljes napig készül! Eredeti, hagyományos formájában a legfőbb hozzávaló egy egész kecske vagy birka, amit különleges, kifejezetten erre a célra elkészített, marinált fűszerkeverékkel pácolnak, majd banán- vagy pálmalevelekbe csomagolva föld alatti kemencében sütnek-párolnak 24–48 órán keresztül. Ha abban a csodában részeltetünk, hogy Ománban fontos vendégként ezzel az étellel kínálnak, valószínűleg egy életre szóló élménnyel leszünk gazdagabbak – ám a shuwa egyszerűsített változatát valójában akár odahaza, egyszerű európai konyhánkban is elkészíthetjük!
Hozzávalók:
1 egész báránycomb
8 gerezd zúzott fokhagyma
2 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt koriander mag
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál chili
4 evőkanál étolaj
2 evőkanál ecet
A fűszereket alaposan zúzzuk-keverjük össze – erre a célra a legjobb a gránitmozsár, de egy üveg-vagy porcelántál is megfelel. A húst tisztítsuk meg, de – ízlés szerint – hagyjunk rajta kevés faggyút, hogy ne száradjon ki. A combot villával jól szurkáljuk meg, majd kenjük be a fűszerrel, és lefedve egy éjszakát pácoljuk a hűtőben (időnként megforgathatjuk a pácban, hogy mindenütt jól átjárja). Sütéshez a húst helyezzük tepsibe, öntsük rá a páclét és fedjük le alufóliával, és előmelegített sütőben süssük 120 fokon (mérettől függően) 3–4 óráig. Félidőben fordítsuk meg, de félóránként locsoljuk le gyümölcshúsos juice-szal; ízlés szerint választhatunk narancsot, grapefruitot, ananászt vagy más édes, nagy cukortartalmú gyümölcsöt. Ha a hús megpuhult, akkor csavarjuk fel a lángot 180–200 fokra, és pirítsuk ropogósra mindkét oldalát!
A húst hagyományosan citromos párolt rizs ágyon tálalják, de adhatunk mellé vegyes zöld köretet, és polentát is.
Jó étvágyat!
Forrás: ng.24.hu