Győzzük le a krónikus betegségeket!
Táplálkozás és nem fertőző betegségek címmel tart miniszteri konferenciát Bécsben, július 4-5-én az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).
Fotó: dreamstime
A történelem során az emberiséget főleg a járványok fenyegették, ma viszont a nem fertőző, krónikus betegségek törnek előre. Szívinfarktus, légzőszervi betegségek, cukorbaj és rák veszélyezteti az emberiséget. A kezelési költségek, világszerte ötezer milliárd euróval nőhetnek 2030-ig. Mit tehetünk ellene? Kevesebb só a táplálékban, az elhízás megelőzése, a dohány- és szeszesital-fogyasztás visszaszorítása, hatékony és olcsóbb kezelések jelentenék a segítséget – írták kutatók a The Lancet című brit orvosi szaklap februárban közölt tanulmányában.
A krónikus betegségek tömeges megjelenése, az érintetteknek a gazdasági és társadalmi életből való kiesése, a gyógyítási költségek gazdaságilag tarthatatlan helyzetet teremtenek. „A legfrissebb becslések szerint a világon évente 34,5 millióan halnak meg nem fertőző betegségekben, ez pedig az összesen 52,8 millió haláleset 65 százaléka. 2030-ban 50 millió lehet ezen áldozatok a száma” – olvasható a tanulmányban.
Ruth Bonita, az új-zélandi Auckland Egyetem kutatója és szerzőtársai a legfontosabb intézkedések között említették a dohányfogyasztás visszaszorítását, a táplálékkal bevitt só mennyiségének csökkentését, elérhető árú kezelések, ami nem kerülne többe évente, személyenként 0,75-1,5 eurónál.
Ha tíz év alatt 15 százalékkal esne a sófogyasztás, a magas vérnyomás megelőzése révén 23 országban 8,5 millió ember halálát lehetne megakadályozni, a nem fertőző betegségek miatti halálozások 80 százalékát.
A legjobb és leggyorsabb eredményeket törvényhozással és adókivetéssel lehet elérni. A törvényi beavatkozások érik el a legnagyobb hatást, és ezek járnak a legkisebb költséggel – hangzott el a nemrég az ausztriai Kremsben, az elhízásról tartott konferencián. Boyd Schwinburn, a Melbourne-i Deakin Egyetem táplálkozástudományi és közegészségügyi szakértője, a konferencia egyik résztvevője javasolta a „junk food”, az értéktelen élelmiszer legalább 20 százalékos adóját, az egészséges ételek adómentességét, sőt támogatását, valamint az egészségtelen élelmiszerek gyermekeknek szóló reklámjainak betiltását.
Forrás: MTI