Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Kultúra

A földkerekség legillatosabb munkája

National Geographic Magyarország

Magyarország leglilább völgye ezekben a hetekben Pannonhalma alatt húzódik. Virágzik a levendula az apátság kertészetében, a lepárlóüzemben pedig illatos gőzben folyik a munka: készül a „pannonhalmai folyékony arany”, a levendulaolaj.

Lilába öltözött a pannonhalmi táj, csak a bámész turisták és a diákmunkások kis csoportjai tarkállanak a varázslatos domboldalakon: előbbiek kíváncsian, s tán kicsit szomorúan nézik, amint utóbbiak szorgos keze nyomán egyre fogynak a színpompás virágsorok. Megkezdődött a betakarítás Pannonhalmán, a bencés főapátság kertészetében szüretelik a levendulát.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát megkezdi a levendulaszüretet.

Az alig néhány hektáros kertészet ilyenkor, június végén valóságos ékszerdobozként tündököl. A már-már valószerűtlenül lila pompába öltözött domboldalak alatt üde élénk zölden virít a jókora táblányi citromfű, a nemrég betakarított kakukkfű termőhelye fölött pedig egyszerre tucatnyi színben szikrázik a vegyes gyógynövénykert. Odalent, a bejárat mellett álló épület kéménye mindeközben – nyár ide vagy oda – vidáman ontja a füstöt.

Bizonyított
a Samsung NX 300

A pannonhalmai levendulaszüretről szóló cikk készítésekor alkalmam volt kipróbálni a Samsung új „okoskameráját”. Az egész napos fotózás során kiderült: az „Oszd meg az életed minden pillanatban” szlogennek a Samsung NX300-as cserélhető objektíves „kompakt” gép maximálisan megfelel.Minden igényes, lelkes amatőrt és profi fotóst egyaránt kiszolgál, bármilyen környezetben – az örökmozgó fényképészek álma. Tapasztalataim alapján a „kompakt” jelző abban az értelemben jogos, hogy ebben a modellben kis helyen, kompakt módon minden – a profi gépekben található technikai paraméterek –, megtalálhatók, az érzékenységtől (max. ISO 25 600) a sorozatfelvételen keresztül (8,6 képkocka/mp) a szupergyors záridőig (1/6000). Számomra új volt a lehetőség, hogy akár korrekció után – mert bizony, szerkeszteni is lehet a képeket –, az okostelefonomon, WIFI-kapcsolaton keresztül, kiváló minőségben azonnal meg tudom osztani a képeket. Kihajtható billenő kijelzője remek lehetőséget nyújt, az alacsony szögből való fotózáshoz, valamint a tömegben feltartott kézzel a felülről fényképezéshez. Pontosan lehet komponálni, nincsenek elszalasztott pillanatok. „Kompakt okoskamera” mivoltából azonban származnak hátrányai is a készüléknek. Bár a kijelző valóban gyönyörű, de épp ezért vigyázni is kell rá. Javaslom mindenkinek, hogy tegyen rá védőfóliát! A kisebb méret pedig ugyan kétségkívül könnyebb hordozhatósággal jár, de használat közben könnyen benyomódhatnak olyan funkciós gombok, amelyeket éppen nem szeretnénk átállítani; a nagykezűeknek fotózás közben erre célszerű fokozottan odafigyelni. A Samsung NX 300 igényes, „designos”, valóban „okos” fényképezőgép, amely egész nap lehetőséget nyújt a pillanatok tökéletes megörökítésére. 
Kőműves Kata, fotográfus (x)

„Nem füst az, hanem vízpára” – világosít fel Földi Pál, az apátsági kertészet vezetője. – „Beindítottuk a gőztermelő kazánt, mert hamarosan kezdjük az idei első levendula-lepárlást.” A kertészet modern lepárlóüzemében most bérmunkában, külső termelők számára dolgoznak. Az itt termelt levendula feldolgozása csak néhány hét múlva kezdődik. „Mi kétféle levendulát termesztünk. A korábban érő francia levendulát (Lavandula angustifolia) – amelynek a betakarítása már el is kezdődött – szárítjuk, a nagyobb illóolaj-tartalmú angol fajtát (Lavandula intermedia) fogjuk lepárolni, de annak a szüretelése csak a nyár derekán várható” – magyarázza Földi Pál. Pannonhalmán – az itt termelt gyógynövények, monoteák és fűszerek mellett – a levendulaolajból is készterméket állítanak elő. Az apátsági levendulaolajat az egész országban árusítják, de készítenek belőle, például gyógyszappant és egyéb különlegességeket is.

A bencés rend monostorai világszerte híresek a helyben termesztett gyógynövényekről. A rend alapítója, Nursiai Szent Benedek 6. században keletkezett regulájában fontos szerepet kap a gyógyítás, márpedig abban a korban ehhez elengedhetetlen volt a gyógynövények használatának ismerete, no és persze az is, hogy a monostorokban rendelkezésre álljanak a gyógyításhoz szükséges növényi anyagok. Ezért a bencések a kezdetektől nagy súlyt helyeztek a gyógynövénytermesztésre és -gyűjtésre, valamint az ezekből készülő gyógyszerek, keverékek és párlatok, tinktúrák előállítására. Ez a hagyomány máig él a rend monostoraiban – és így a Pannonhalmi Bencés Főapátság kertészetében is.

Az eredetileg a Földközi-tenger vidékén honos levendula (Lavandula sp.) régóta használt gyógy- és fűszernövény. A mediterrán – főleg a Provence-i – konyha gyakori kelléke, emellett azonban a gyógyhatása is számottevő: idegnyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő hatása ismert, és molyűzőként is kiváló. Rendkívül értékes illóolaját vízgőz-desztillációval nyerik ki – az évszázados technológia modern változata itt, Pannonhalmán csillogó rozsdamentes acélcsövek, színes szelepek és üvegedények közepette zajlik. Ám a folyamat elején és végén ma is szerephez jut a jó öreg vasvilla, hiszen valahogy a mély lepárlókatlanba kell hányni az illatozó virághalmokat!

„Egy üstbe 400–450 kilogramm virágot töltünk egyszerre, amiből jó esetben átlagosan két liter olajat nyerünk ki. Van, hogy többet (az angol levendulából előfordul, hogy 4 liter olaj is ’lejön’), de ha rosszul időzítették a betakarítást, akkor nem ritka, hogy egy liternyit sem” – tudjuk meg az üst körül sürgölődő Kovács Józseftől. A főzőmester elárulja a titkot: „A levendulát csak napsütésben és teljes virágzásban szabad szüretelni, mert ilyenkor a legmagasabb a növény illóolajtartalma! Ha nem süti a nap, akkor az olaj nem ’jön fel’ a virágba, a növény tövében marad. Kár ilyenkor a munka vele, hiszen a szüret után a lényeg ott marad, a levendulaföldön.”

Az üstöt már lezárták, a szakember ráereszti a gőzt a több száz kilónyi anyagra, s most az olajfogó edény mellett ülve várja, hogy a víz felszínén megjelenjen az értékes olaj. „A mi rendszerünkhöz két üst tartozik, ezeket felváltva működtetjük. A kifőzött virágszalmát megszárítjuk, és a többi, nem komposztálható kertészeti hulladékkal együtt, a biomassza tüzelésű kazánjainkban az apátság fűtésére és a melegvíz előállítására használjuk. Itt semmi sem vész kárba” – mondja Kovács József.

Időközben megérkezik a kertészetbe Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is, aki néhány sarlócsapással jelképesen megkezdi az idei levendulaszüretet. A lepárlóüzemben ekkor éppen az első üstöt ürítik, a másik már javában melegszik, a kis laborban Földi Pál precízen szűri az első „sarzsból” kinyert drága olajat, hogy átadhassa a megrendelőnek. Odakint pedig már beállt a tágas parkolóba egy kisteherautó a következő szállítmány, frissen szüretelt virággal – hosszú még a nap…

Írta: Horváth Árpád Fotó: Kőműves Kata

Hozzászólások

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

A szakértők úgy vélik, hogy a maradványok a régóta keresett Tu'amtól származnak.

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

A kutatók olyan érmékre bukkantak, amelyeket egy 1700 évvel ezelőtti zsidó felkelés során rejthettek el.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket