Uruguayi frissítő

Uruguay manapság nem igazán turisztikai célpont, legfeljebb a dél-amerikai körutazások egyik állomása. Ha nem is jutunk el e csodálatos országba, elkészíthetjük a helybéliek kedvenc italát.
Fotó: dreamstime
Az uruguayiak körében a legelterjedtebb frissítő a hagyományos maté, vagy más néven yerbatea. Ennek az élénkítő forrázatnak a receptjét eredetileg a guarani indiánoktól lesték el a spanyol és portugál hódítók, napjainkra pedig világszerte ismert és divatos itallá vált. Alapanyaga a dél-amerikai magyal (Ilex paraguariensis) levele; nevének semmi köze magához az italhoz: egy kecsua indiánok használta, tökhéjból készült ivóedény nevéből (mati) ered.
Szárított matélevelet már idehaza is kaphatunk, ezért magunk is elkészíthetjük ezt a tradicionális indián frissítőt. Ehhez a felforralt vizet egy-két percig hagyjuk állni – forrázáshoz a legjobb a 80–90 Celsius-fokos hőmérsékletű víz. Egy csésze teához egy teáskanál levelet számítsunk, a forrázatot hagyjuk 5–10 percig állni, majd szűrjük le, és fogyasszuk egészséggel.
A matétea frissítő, élénkítő hatását a levelekben található teobrominnak és teofillinnek, valamint a forró vízben koffeinné hidrolizáló összetevőnek köszönheti. Magas antioxidáns-tartalma a zöld teához hasonló „sejtbarát” hatást kölcsönöz az italnak, emellett állítólag zsírégető is, így jó kiegészítője lehet a fogyókúrás programoknak.
Naponta három csészénél többet ne fogyasszunk belőle, mert a feketekávéhoz és az erős teához hasonlóan kellemetlen mellékhatásokat okozhat. A profi matéfogyasztók szerint kizárólag rozsdamentes acélból, porcelánból vagy ezüstből készült csészében szabad forrázni, ám a tradíciókhoz igazán ragaszkodó ínyencek kecsuamódra elkészített, és matéteával „beavatott” lopótökedényt használnak e célra.
Forrás: ng.24.hu / H. Á.