Orbán, Gergely2024. május 26., vasárnap
Kultúra

Generációk üdülőhelye

National Geographic Magyarország

Tombol a nyár, és újra egyre népszerűbbé válik a még mindig olcsó bolgár tengerpart.

Neszebár

Fotó: dreamstime

Hullámok, aranyló homok, tenger gyümölcsei – ami a mai tömegturizmus idején már kevésbé kuriózum, a nagyszüleink számára még az volt. A rendszerváltás előtt a piros útlevéllel rendelkező nyaralni vágyók inkább csak a román, a bolgár és három évente a jugoszláv tengerpartra jutottak el.
„Látni a tengert csodálatos volt”-  meséli a 78 éves nagyanyám az első fekete-tengeri élményeit a hetvenes évek végéről, amikor egy kislány fiatal anyukájaként még nem is sejthette hogy unokája, aki most ezeket a sorokat írja, apai ágon bolgár lesz. Teljesen mást jelentett neki a Napospart akkor, mint mondjuk nekem most, vagy a helyieknek akármikor is.

„A magyarok, kelet-németek, csehszlovákok számára akkoriban Bulgária volt az elérhető legjobb mediterrán klímájú hely, nagyon jó volt nézni a hullámokat az üdülőnk erkélyéről és beszívni a finom sós levegőt’’- nosztalgiázik a mamám, miközben a régi fényképeket nézegetjük. „A rózsaolaj illatát még mindig az orromban érzem’’- mondja és jót nevet a vicces szituációkon amik abból adódtak, hogy a helyiek velünk ellentétben fejcsóválással jelzik az igent és bólintással a nemet. 

„Beültünk a Skodába és elindultunk maszekban, Jugoszlávián keresztül 70 USA dollárral a zsebünkben amit központilag kaptunk” kapcsolodik be a 85 éves nagyapám.” Nekem ez a 21. században a fapados légitársaságok és szabad pénzmozgás világában szinte már elképzelhetetlen. „Egyszer úgy jártunk, hogy Bulgáriába érve vasárnap kifogyott a benzinünk és nem volt nyitva egy benzinkút sem – folytatja a nagyapám. Még szerencse, hogy egy vendégszerető helyi lakos megkönyörült rajtunk és töltött ingyen pár litert a sajátjából, hogy eljussunk az üdülőnkig. Itthon még a bolgár kultúrházban segítettek a szállás foglalásában pontos nevekkel és helyekkel” – meséli a papám, és nem igazán tudja átérezni, amikor azt magyarázom, hogy milyenek is manapság az internetes szállásfoglaló rendszerek, ahol online lehet több ezer lehetőség közül választani, már Bulgáriában is.
Régen ez másképp volt, mert a bolgár művházban a Népköztársaság útján (ma Andrássy út) azt is megsúgták nekik, 1979-ben, hogy vigyenek egy pár üveg Unicumot, mert azzal szinte mindenkit le tudnak kenyerezni a tengerparton. Csodák csodája így is lett. „Az Unicumnak köszönhetően jutottunk be egy elit jacht klubba, külön ajánlással és oda jártunk minden nap ebédelni – meséli tovább a nyaralást a nagyapám. Ez a hely pártmoguloknak volt fenntartva, ám az Unicum megtette a hatását, és drága sem volt – kacsint rám. Ott ettem először tengeri herkentyűket, mint például cacát (apró sós tengeri hal).
A víz már akkor is  szennyezett volt, egyes napokon az olajfoltok miatt nem lehetett fürödni -teszi hozzá és csodálkozva hallgatja,  hogy manapság a japán sushi a sláger az Arany- és Naposparton és hogy a mára sokkal tisztább Fekete-tenger, több helyen is kitűnő Európai Uniós minősítést kapott. „De hát hol volt akkor még az EU! Mennyit változott azóta a világ” –  mondja ő, aki már annyi politikai rendszert és szituációt megélt.

Édesanyám gyermeki emlékezetében leginkább az maradt meg, hogy a bolgárok kedvesek voltak és szerették a magyarokat. Akkor még nem is sejtette, hogy egyszer majd még évekig fogja élvezni az ország vendégszeretetét, feleségként. A gyerekkori bolgár tengerparti élményeiből a pottyantós WC és a boza nevű barnás komló ital ragadt meg neki a legjobban, amit először kakaónak vélt, és mikor megkóstolta, azonnal köpte is ki a romlott ízű italt. A legviccesebb az volt, hogy a mosdókban a női részlegre az volt kiírva ciril betűkkel: zseni. Ez a szó bolgárul a női nem képviselőit jelenti. Annyira megtetszett neki a bolgár tengerpart, hogy érettségi ajándékként évekkel később azt kérte, hogy újból elmehessen a Napospatra a barátnőivel. Itt ismerkedett meg apámmal.

Valamilyen szinten tehát, a bolgár tengerpartnak is köszönhetem létemet, bár sokáig nem voltam nagy rajongója, inkább a hegyek vonzottak. Gyerekként a szófiai üres boltokat látva – merthogy  az áru a part menti kirakatvárosok üzleteibe került, hogy fenntartsák a dübörgő szocializmus látszatát -, kifejezetten haragudtam a tengerpartra. Később, a ’90- es évek végén, tinédzserként visszatérve a Napospart Riviérája már szocreál retrónak tűnt, főleg úgy, hogy többször is „volt szerencsém” tipikus tengerparti gyomorfertőzéses vírusokhoz az igencsak kérdéses higéniás körülmények miatt. A legutolsó betegeskedést megelégelve közel 10 évig nem is mentem a bolgár tengerpart közelébe, egészen tavaly nyárig egy esküvő miatt.

Bár sokat olvastam az elmúlt évek fejlesztéseiről, a változások mértéke még engem is meglepett.  Időközben sikerült annyira kiépíteni régiót, hogy az óriási, vadonatúj szállodakomplexumokat méltán nevezik a spanyol vagy olasz nyaralóhelyek riválisainak. A Napospartot a széles szórakozási kínálatnak köszönhetően a mai fiatalok a buliközpont Mallorcával és Ibizával emlegetik egy lapon. A ciril betűket leszámítva a terület lehetne bármelyik turistaparadicsomban. 2012-ben közel 9 millió turista látogatta meg Bulgáriát, ezzel töretlen az évek óta tartó növekedő tendencia. 2011ben a turizmus bevétele 2,7 milliárd euró volt, az ország GDP-jének szinte egyetlen húzó szektora, munkahelyet biztosítva sok ezer helyi számára.

Az évtizedekkel ezelőtt épült szocreál hoteleket nagyrészt felújították, a sok fiatal mellett rengeteg a nyugat-európai nyugdíjas is, akik éjszakába nyúlóan vígan kaszinóznak és retró számokra ropják a táncot. A német, francia és osztrák nyugdíjakból jómódúan, gondtalanul élhetnek a bolgár tengerparton.

Ahol egykor érintetlen, homokos part volt buja növényzettel, ott most szállodák és éttermek emelkednek. Amerre csak a szem ellát épületek teszik az egykor vad balkáni környezetet műviessé. A környezetvédők már több kampányt is indítottak a tengerparti környezet és kultúra megvédéséért, de a sokszor átgondolatlan építkezések tovább folytatódnak. A bolgár tengerpart annyira megváltozott, hogy még maguk a bolgárok sem igazán ismernek rá. Amikor újságíróként azokról az időkről kérdezősködtem, amikor Neszebár és Sozopol még nem turista attrakciók színhelye volt, és amikor még Várna körül a hotelkomplexumok helyén még zöldellő dombok voltak a legtöbb bolgár nosztalgikusan elmosolyodik.

Kirillel, az 1970-es évek, Gyerekekkel a tengerparton című, kultikus bolgár sorozat egykori kölyökszereplőjével, egy szófiai konferencián találkoztam. Kicsit olyan volt ez a film, mint nálunk a Szomszédok, a bolgárok anno ezt – az amúgy egyetlen vetített – sorozatot követték lelkesen. A mostanra már a negyvenes évei végén járó, befutott rádiós műsorvezető stílusosan arról beszélt a konferencián, hogy mit jelentett neki annak idején gyerekként a tengerpart, és hogyan élik meg most a fiai ugyanazokat a helyeket a 21. században.”A  ’70-es években a tengerparti nyaralás fontos volt, az egész család erre készült egész évben – kezdi az egykori gyereksztár. Persze a forgatások miatt mi inkább dolgozni mentünk oda, de a szünetekben volt lehetőségünk pancsolni is. Ittuk az isteni bozát, utána pedig látogattuk az emblematikus  pottyantós WC-ket – meséli nevetve. A testvéreim úttörő táborok keretében jutottak el a tengerpartra, ahol katonás rendben sípszóval csak 5-5 percet fürödhettek a tengerben. Ehhez képest én a fiaimat aquaparkokba viszem és sokszor inkább csak az all inclusive szállodánk medencéjében úszkálnak, mert nyafognak, hogy bemegy a homok mindenükbe és hogy túl sós a víz. Próbálnám leszoktatni őket erről a kényeskedésről, de ők már wifizni szeretnének strandolás közben, amíg mi anno boldogan elvoltunk a homokvár építéssel. Hiába, változnak az idők! Azóta a bozát is felváltotta a Coca-Cola, sokszor pedig olcsóbb eljutni Tunéziába mint a saját tengerpartunkra. Jó ez a modernség, de én szerencsésnek tartom magam, hogy gyerekként láthattam a régi bolgár tengerpartot.”

Írta: Batkov Szilvia

Fotók: Batkov Szilvia szívességéből

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket