Pácolt sajtkülönlegesség

A nakládaný hermelín érleléséhez Csehországban, erre a célra készült csatos üveget árulnak, de használhatunk egy öblösebb befőttesüveget is.
Fotó: Promedia
Az eredeti recept szerint, a csehek hermelin sajtot használnak, itthon készíthetjük camembert típusúból.
Vegyünk 2 egész camembert sajtot, 1 nagy fej lilahagymát, 2-4 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál paprikakrémet, néhány babérlevelet, durvára tört borsot, olajat (amennyi ellepi a sajtokat) kevés mustármagot, egy erős paprikát. A hozzávalók arányát ízlés szerint változtathatjuk.
A sajtot keresztben vágjuk ketté, és mintha szendvicset készítenénk, kenjük meg őket zúzott fokhagymával és paprikakrémmel. Tegyünk rá még babérlevelet és néhány karika lilahagymát, és zárjuk össze a két fél korongot.
Az üveg aljára szórjunk hagymakarikákat, apróra vágott fokhagymát, borsot, babért, majd tegyük rá az egyik sajtszendvicset, erre rakjunk ismét mindenből, ami már az üveg aljára is került, majd jöhet a másik sajt, tetejére a maradék hagyma és a többi fűszerből is szórjunk rá. Ezután lassan töltsük tele az üveget olajjal (mindenki másra esküszik, hagyományosan napraforgó- vagy repceolajat használnak, de ma már népszerű az olívaolaj is).
A lezárt üveget 1-2 hétre tegyük hűtőbe. Szobahőmérsékleten is érlelhetjük a sajtot, akkor elég neki 2-4 nap. Rozskenyérrel, pirítóssal, finom előétel, de sör mellé is ízletes.
Forrás: ng.24.hu