Emil, Csanád, Vilmos2024. május 28., kedd
Kultúra

Biciklivel nászúton

National Geographic Magyarország

Ázsiában eltöltött két év után 2013. szeptember elején Ausztráliába érkezett az az ifjú házaspár, aki két évvel ezelőtt biciklivel elindult világot látni.

A húszezredik kilométert ünnepelik Ausztráláiában, az Északi Területeken „It’s downhill from here!” – mondja az ausztrál, amikor már túl van valaminek a felén vagyis a nehezén.

Zárug Zita pedagógus és Harkányi Árpád informatikus 2011. június 4-én házasodott össze, majd egy hét múlva felkerekedtek és azóta a tervezett út felét megtették: 27 országban jártak és több mint 21 ezer kilométert tekertek mozgó otthonukkal, felpakolt fekvőkerékpárjaikon.

Egy biciklitúra hozta össze őket, majd jött a leánykérés és az esküvő. Az anyakönyvvezetőhöz is kerékpárral érkeztek. Mindketten nagy világjárók, így jött a biciklis nászút ötlete. Ehhez persze kellett az is, hogy induló tőkének egy középkategóriás autó árát összespórolják. A pár hónapos tervezés gyorsan elrepült az alapfelszerelések beszerzésével, oltások és vízumok intézésével. „Pakisztán óta azonban már országról országra szerezzük be a vízumokat, így beleférnek a nagyobb spontán kitérők is. A tervezésnél főleg arra figyelünk, hogy amennyire lehetséges, az utazáshoz megfelelő évszakban érkezzünk az adott országba. Ausztráliában most éppen kellemes tavasz van, se túl meleg, se túl hideg. Országon belüli, részletesebb útitervet csak az érkezésünk idején, a helyi barátaink, más utazók tanácsait követve, internetes információkat figyelembe véve készítünk” – mondja Zita.

Ausztráliában valós közúti veszély a kenguru, főleg éjjel szereti legelni. Miközben útmenti frissen vágott füvet eszegeti, a fénytől megijed és beugrik az autók elé.

Zita és Árpád Sydneyig, két keréken pontosan 21 820 kilométert tett. Azt, hogy mennyit utaztak autóstoppal, busszal, vonattal, teherautó platóján, hajón, vagy repülőn, nem számolták. A „teleportálások” során, ahogy ők nevezik, olyan gyorsan és távol suhannak el a tájak és az ott élő emberek, hogy szinte nem is lehet érzékelni belőlük semmit. Egymáson kívül legfontosabb útitársuk a két fekvőkerékpár, ezek különlegessége, hogy akármennyit ülhet bennük az ember, soha nem válnak kényelmetlenné, ráadásul nagy sebességnél fokozottan kijön a kisebb légellenállásából fakadó gyorsaságuk. „Talán ez a gyorsaság nem is mérvadó, nem igazán szeretünk száguldozni, de egyébként lefelé és sík területen gyorsabb a kerékpár, mint hagyományos testvérei. Ilyenfajta, de ennél még sokkal spécibb, burkolt fekvőkerékpárokkal tartják a sebességi világrekordot is” – meséli Árpád, majd így folytatja: „A nagy sebességet mi ritkán tapasztaljuk meg, hiszen 30-40 kilós csomaggal megmálházva hajtjuk a bicikliket. Hegynek felfelé előfordult, hogy komoly kihívást jelentett, de átjutottunk velük a Pamíron és a Himaláján, majd rájöttünk, hogy minden fejben dől el. Teljesen mindegy, hogy négy vagy hat kilométer/órával döcögünk fölfelé a meredekebb emelkedőkön, nem ezen múlik, hogy élvezzük-e az utazást vagy sem.”

Pakisztánban versenyeznek, hogy kinek van szebb teherautója – Minél több rajta a dísz, minél színesebb és hangosabb, annál jobb!

Zita az egyetem után éppen csak elkezdett dolgozni, Árpád hatévnyi munkatapasztalattal és egy felfelé ívelő karrierrel lépett ki az mókuskeréből. „Ez az út volt életem legnehezebb, legbátrabb, de egyben legjobb döntése is! Ha holnap be kéne fejeznünk valami miatt és elölről kezdeni az egész karrieremet, már akkor is ezerszer megérte. Olyan leckéket kaptunk az élet rengeteg területén, amelyeket nagyon jól tudunk majd használni a jövőben” – mondja Árpád.

Utazásuk nemcsak örömmel teli, akadnak nehézségek is. Zita az eddigiekre így emlékszik vissza: „Kaptunk dengue-lázat (Ezt a fertőző betegséget szúnyogok terjesztik. A vírus okozta kór a magas láz mellett nagy ízületi fájdalmakkal jár), de voltunk rühesek, Árpinak volt veseköve és több rossz foga is, amit kezeltetni kellett, többször kaptunk ételmérgezést, a szörnyű ázsiai higiéniás körülmények miatt, és szenvedtünk beazonosíthatatlan trópusi lázas betegségtől. A hatalmas kulturális különbségek által okozott szakadék áthidalása is megpróbáltatást jelentett. Bangladesben például nagyon nehéz volt elviselni azt, hogy a helyieknek fogalmunk sincs a privát szféráról: akárhányszor megálltunk, akár csak egy percre is, egy pillanat alatt több százan körbeálltak és csak bámultak minket, minden egyes nap, két és fél hónapon át. De minden megpróbáltatás megedz minket, vagy pedig valami egészen fantasztikus eseménynek készíti elő a terepet!”

Bangladesben a belföldi szállítások jelentős részét ilyen háromkerekű riksákon végzik.

Hogy az ifjú pár minden fontos dologra emlékezzen sok-sok év múlva is, útinaplót vezet kalandjaikról. Zita máris felidéz egy kellemes emléket: „Felejthetetlen napokat töltöttünk például a hunzák völgyében, Pakisztán északi részén, ahol a falvak között néhol csak gleccsereken vagy tavon át lehet közlekedni. Az itt élők rendkívül barátságos, közvetlen, nyíltszívű és nyitott gondolkodású, de a tradícióiak őrző emberek. Hozzájuk például, szívesen visszamennénk egyszer, akár leendő gyermekeinkkel együtt önkénteskedni és a helyiek életét élni egy ideig.”

A tízezredik kilométert ünnepelik Bangladesben.

Az ifjú házasok az otthonról hozott anyagi tartalékaiknak időközben a végére értek, így igyekszenek olyan lehetőséget találni, amelyekkel útközben tudnak pénzt keresni. Árpád rendszeresen ír úti beszámolót, és tavaly elindították falinaptár projektüket, ami idén is folytatódik. „A 2013-as naptárba az év legjobb fotói kerülnek be. Az idén QR-kódon elérhető plusz tartalmakat is készítünk, így bárki, aki ezt megvásárolja aktív részese lesz utazásunknak. Amíg a naptáron csak 4-5 fotó lesz oldalanként, addig a mögötte található online tartalomban elmeséljük majd, hogy hol és hogyan készültek a képek, mit ábrázolnak, mi a történetük és természetesen még több kép és videó, néhol timelapse felvételek is színesíteni fogják ezeket a leírásokat” – tájékoztat Árpád.

Zita és Árpi célja, hogy Magyarországra visszaérve 40 ezer kilométert, az egyenlítő hosszát tekerjék le (az egyenlítő hossza: 40 076 km). „November végéig Ausztráliában vagyunk, a karácsonyt és az újévet Új-Zélandon ünnepeljük, onnan pedig a tervek szerint irány Dél-Amerika. A megvalósulás attól is függ hogyan alakul anyagi helyzetünk.”

Írta: Tóth Lisy
Fényképezte: Harkányi Árpád

Hozzászólások

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

Régészeti múzeumnak is beillik majd az új, római metróvonal

A szakembereknek rendkívül óvatosan kell dolgozniuk a leletekben gazdag területen.

Modern tengerészgyalogosok teszteltek egy 3500 éves páncélt

Modern tengerészgyalogosok teszteltek egy 3500 éves páncélt

Régóta vitatott, hogy a dendrai páncél rituális vagy harci funkciókat látott-e el.

Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

A szakértők több mint 2000 éves csontvázakat vizsgáltak meg.

Azonosították II. Ramszesz eredeti szarkofágját

Azonosították II. Ramszesz eredeti szarkofágját

Amikor a 19. században megtalálták II. Ramszesz múmiáját, egy fakoporsóban volt.

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Az áldozat húszas évei végén járt, bordái töröttek voltak, és nyakon szúrták.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket