Tejfogyasztási szokásaink

Egy felnőtt teste mintegy 1000-1200 gramm kalciumot tartalmaz (a testsúly 1,5-2 százaléka), ennek nagy részét csontjaink és fogaink tartalékolják.
Fotó: dreamstime
„Kalcium nem képződik a szervezetünkben, így a szükséges mennyiséget a táplálékból kell felvennünk. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálata (OTÁP 2009) szerint a magyarok 259 gramm/fő/nap tejet és tejterméket fogyasztanak, ami elmarad az általuk javasolt napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű kalciumtartalmú tejtermékektől” – hívta föl a figyelmet Martos Éva főorvos, az OÉTI főigazgatója.
Az egészséges táplálkozás szerves részét képező tejből fejenként évi 60-65 litert vásárolunk, ami az európai uniós átlagfogyasztás mintegy 4/5-ét jelenti. Szomorú tény, hogy évről évre átlagosan 2-3 százalékkal kevesebb tej fogy Magyarországon, s a felmérések szerint főként a fiatal felnőttek hagyják ki az étrendjükből – hangzott el a 2013. december 4-én „A felnőtt magyar lakosság tej- és tejtermékfogyasztása a tudomány és a fogyasztók szemszögéből” című kerekasztal-beszélgetésen.
A tej és a tejtermékek kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban és bizonyítottak jótékony élettani hatásuk is: ideális kalciumforrások, hisz a tejben optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, melyek segítik a kalcium felszívódását.
Az OÉTI ajánlása szerint a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás keretében a napi kalciumszükséglet 70 százalékát tej és tejtermékek fogyasztásával tudjuk fedezni. Ez a kalciummennyiség már napi 3-4 egységnyi tejjel, tejtermékkel biztosítható (1 egység pl. egy pohár tej, egy pohár joghurt, 3 dkg sajt, 6 dkg túró). A maradékot többek között hal, dió, mák, egyes ásványvizek rendszeres fogyasztásával pótolható, a zöldségek közül kiváló kalciumforrás például a spenót, sóska, káposztafélék.
A táplálékkal bevitt kalciumnak csak egy része (kb. 21-70 százaléka) szívódik fel, attól függően, hogy milyen élelmiszerrel vittük be. A felszívódást sok tényező befolyásolja, a D-vitamin és a tejcukor például segíti. A D-vitamin az egészséges csontrendszer kialakulásában és fenntartásában fontos szerepet játszik, megfelelő mennyiségű fogyasztása elengedhetetlen. Napfény hatására a bőrben is keletkezik, ezért fontos minden nap legalább félórás séta, sport, mozgás a szabad levegőn. Ételeink közül jó D-vitaminforrások a tej, a tojás, egyes halfélék, a tőkehalmáj és a margarinok.
„A magyar fogyasztók többsége szerint a tej és a tejtermékek a napi táplálkozásuk alapvető részei, mégsem fogyasztanak belőlük ideális mennyiséget” – emelte ki Szabó Valéria, az Ipsos Zrt. piackutatási igazgatója, utalva a 2011. évi, fogyasztási szokásokat, preferenciákat vizsgáló kutatásukra.
Sokan tulajdonítanak kisebb jelentőséget a felnőttkori kalcium-bevitelnek, legfeljebb a változó korban lévő nők figyelnek erre jobban. A gyerekek megfelelő tejtermék-fogyasztásáról az édesanyák gondoskodnak, legyen szó akár kakaóról, tejszeletről, gyümölcsjoghurtról. Az életkor előrehaladtával azonban egyre kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, különösen a férfiak. A nőknél ez kevésbé jellemző, mivel ők a gyakrabban esznek joghurtot.
A felmérés során azt is vizsgálták, hogy milyen tejterméket preferálnak a nők és a férfiak. Míg az erősebbik nem tagjainak nem volt kedvenc tejterméke, addig a hölgyek a joghurtot választották. A fiatalabb nők a gyümölcsjoghurtra voksoltak, az idősebbek pedig a natúr joghurtot és a kefirt kedvelték jobban.
Forrás: ng.24.hu