Olimpiai fogás: miso ramen
1972-ben Szapporóban rendezték a havas-jeges játékokat – ez a japán üdülőhely a szülőhazája a miso ramen levesnek.
Fotó: dreamstime
A miso ramen a japánok legismertebb levese, a felkelő nap országának egyik alapeledele. Ennek a végtelenségig variálható tésztás húslevesnek az eredete a régmúlt homályába vész, az viszont bizonyos, hogy a 20. század első éveiben Hokkaidó szigetén már ismert, mindennapi fogás volt, és sokak szerint a japán söripar szülőföldjén, Szapporóban készítették először. Mostani térhódítása bizonnyal az egyszerűségében rejlik, ugyanis némi kreativitással percek alatt elkészíthető, mégis tartalmas, változatos étel. A miso ramen receptje nincs ércbe vésve, elkészítésekor bárki nyugodtan teret engedhet a kreativitásának. Íme az általunk kipróbált verzió.
Hozzávalók:
1 evőkanál növényi olaj
2 gerezd apróra tört fokhagyma
1 teáskanál frissen őrölt gyömbér
40 dkg csirke- vagy pulykamellfilé
4 evőkanál miso-paszta (ázsiai üzletekben és nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható)
25 dkg ázsiai száraztészta (legjobb a klasszikus ramen-tészta)
1 db csirkehús- vagy zöldségleves-kocka
2 teáskanál szójaszósz
2 db közepes sárgarépa és ízlés szerint más idényzöldségek, vékony csíkokra vágva
Ízlés szerint só, bors, cukor, szezámolaj, hagyma
Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk egy nagy, magas falú serpenyőben vagy wokban, helyezzük bele a gyömbért és a fokhagymát, és süssük készre benne a felcsíkozott húst. Adjuk hozzá a zöldségeket és a fűszereket, hintsünk rá egy jó csipet cukrot, majd állandó mozgatás mellett pároljuk össze a keveréket. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje, dobjuk bele a leveskockát, a szójaszószt, a szezámolajat és a miso-pasztát, és alacsony hőfokon forraljuk együtt pár percig. Végül keverjük a levesbe a tésztát, óvatosan, nehogy összetörjük, és főzzük fogkeményre. A tányérba először a tésztát helyezzük, rá a zöldségeket, és végül öntsük rá a tűzforró levest.
Jó étvágyat!
Írta: Horváth Árpád