Rudolf, Izidóra2024. április 17., szerda
Kultúra

Legurultunk a földi pokolba

2014.03.05.Admin
National Geographic Magyarország

2013 nyarán barátaimmal, Nagy Tamással és Cseke Ferenccel elindultunk, hogy kerékpárral kelet-nyugati irányban átszeljük az Amerikai Egyesült Államokat.

Utunk legnehezebb és legviszontagságosabb szakasza Kaliforniában, a Mojave-sivatag közepén található Death Valley Nemzeti Park kegyetlen helyszíne volt. Kerékpárral felfedezni egy vidéket mindig is különös élmény. A jármű egyszerűségéből adódóan a legközelebb lehetünk a körülöttünk lévő világhoz, ugyanakkor semmi védelmet nem nyújt utasának. 

„Ez itt nem egy tipikus sivatag, és nem is egy átlagos nemzeti park. 1,4 millió hektárt ölel fel Kalifornia délkeleti részén. Ez az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti parkja és messze a legextrémebb” – pörögtek előttem egy természetfilm bizarr képkockái.  „Nincs még egy ilyen forró, száraz és zord hely a nyugati féltekén. A Halál-völgy kegyetlen küzdőtér. Egy sivatag, amely nem ismer kegyelmet.” Háromszor néztem meg a filmet és egyre jobban tetszett.

– Ez totál őrültség! – tombolt a racionális énem – Nem lehet megcsinálni!

És mégis, minél tovább, s minél többször néztem végig az ijesztő képkockákat erről a kopár, világvégi tájról, annál inkább úgy voltam vele: Ki kell próbálni! Csak akkor tudhatjuk meg, hogy milyen is valójában. A völgyről számos történet kering. Nevét a kaliforniai aranyláz idején kapta bevándorlóktól, akik eltévedtek és majdnem odavesztek a völgyben. 1849 októberében egy 120 szekérből álló karaván letért az útról, hogy levágjanak 800 kilométer kerülőt. Az első akadályoknál többségük visszafordult, de húsz szekér továbbhaladt. Két hónapig bolyongtak hegyeken át és a forró homokon, mire a Halál-völgyébe értek. A völgyön túlra nem tudtak átjutni, ezért az igavonó ökröket levágták, így élelemhez jutottak, szekereiket pedig felhasználták tűzifának, hogy húst süssenek rajta. Gyalogszerrel indultak tovább és végül sikerült kijutniuk. Egyikőjük még visszanézett és a „Goodbye, Death Valley!” szavakkal búcsúzott. A névre azóta is rászolgál a völgy. Szinte minden évben áldozatául esik néhány elővigyázatlan turista, aki alábecsüli a sivatag erejét. Ha vizük elfogy, egy óra leforgása alatt, hatalmas kínok között távoznak az élők sorából.

 

2013. augusztus tizenegyedikét írtunk. Délután egy óra múlt néhány perccel. Hiába húzódtunk Stovepipe Wells (a völgy fenekén található párházas falucska) apró boltjának árnyékába, a forró déli szél szinte felperzselte bőrünket. Mintha egy bolond szórakozna a hajszárítójával a szaunában! Harminchat kegyetlen kilométer mögöttünk, harminc pedig még előttünk. Ezen a kihalt, kopár világvégi tájékon nem tudtunk megpihenni. Szívünk szerint mennénk, robognánk tovább innen, de nem lehet. Még nem! 46 fokban azért nem kéne nekivágni a hátralévő harminc kilométernek!

Aznap kora hajnalban hagytuk el egyszerű, sivatagi táborhelyünket, egy rövid kaptató után, 924 méterrel a tenger szintje felett értük el a peremet. A környező kopár hegyek élénk színei ragyogtak a hátunk mögött nemrég felkelő Nap erős sugarainak fényében. A szél még nem járt, az enyhe, száraz levegő kellemesen csapott az arcunkba, de tudtuk, hogy a következő huszonnyolc kilométeren mindez végérvényesen meg fog változni, hiszen megkezdődött a száguldás a „pokolba”. Az út nem túl meredeken, de határozottan ereszkedett, a fölénk tornyosuló kopár hegyek között. Itt még nem éreztük a „halál szelét”, de rohantunk feléje megállíthatatlanul. A völgy egyre jobban kiszélesedett. Bal oldalt világossárga színű, bordázott sziklák tűntek fel, teljesen elütöttek sötétbarnás, szürkés környezetüktől. Mintha az emberi bőr mikroszkopikus képét néztük volna, olyan tagoltak, ráncosak voltak. Ez a híres Zabriskie Point nevű kilátó!
Ahogy lefékeztük a bringákat, rögtön megéreztük.a 37 Celsius-fokot – állt a digitális kis hőmérőm kijelzőjén, reggel fél kilenckor, már majdnem a völgy alján jártunk.

Hosszú percekig csodáltuk a különböző színű és formájú sziklák harmóniáját ezen a kietlen vidéken. Egy kis kaptatóval kis kilátóhelyhez jutottunk, ahonnan mindez teljes szépségében tárult elénk. Az alattunk elterülő szikla anyaga aleurolit (iszapkő), ami szárazon kőkemény, semmilyen növény nem képes gyökeret ereszteni bele, ám ha nagy ritkán eső éri, akkor felpuhul, s a nagy sebességgel a völgybe áramló víztömeg könnyedén barázdálja felszínét, saját ízlése szerint.
Előttünk teljes szélességében maga a völgy. Tisztán látszott a hatalmas sómező élettelen feneke. A tavaszi esőzések után sós tavak keletkeznek a völgy aljában, ezekből nyáron elpárolog a víz és marad a száraz meder.

Innen még három kilométert lejtettünk az ötven méterrel a tengerszint alatt elterülő zöld oázisig. Ez hivatalosan a Föld legmelegebb lakott települése: Furnance Creek. Ahogy elértük, mindent elfelejtettünk, amit eddig a Halál-völgyről hallottunk. Modern, légkondicionált látogatóközpont, hatalmas, árnyas kemping, éttermek, szállodák, golfpálya. Tényleg ez lenne a Föld legbarátságtalanabb helye?

 

 

Földrajzi értelemben a völgy két meredek falú, majdnem háromezer méter magas hegylánc közé ékelődik, lefolyástalan medencéjének legmélyebb pontja 86 méterrel van a tengerszint alatt. Lényegében egy kihalt, lefolyástalan, sós síkság. Mély, száraz és forró. Innen a Csendes-óceánig még három hatalmas hegylánc húzódik észak-déli irányban, ezek megfogják a csapadékot. Itt szinte soha sem esik az eső. A magas, kopár sziklafalak pedig úgy működnek, mint egy óriási, természetes sütő.  Felüdülésre még éjszaka sincs lehetőség. Állandósul a 45–50 Celsius-fokos csúcshőmérséklet. Itt mérték a legmagasabb havi átlaghőmérsékletet: 48,9 Celsius-fokot. 2012-ben megkapta a Föld legmelegebb helye címet is. A rekordot 1913. július 10-én mérték: 56,7 Celsius-fokot a Furnance Creek kicsiny mérőállomásán. A korábbi csúcstartó 58 Celsius-fokos líbiai hőmérsékletről kiderült, hogy a mérést elavult műszerrel végezték, így azóta is a Halál-völgy a csúcstartó.
Bőséges reggeli és vízkészleteink feltöltése után vágtunk neki annak a harminchat pokoli kilométernek, melyet a tenger szintje alatt, a völgy fenekén tettünk meg Stovepipe Wellsig.
Tombolt a déli szél, a növényzet eltűnt, sötét színű út bontotta meg a kopár, szürkés, kavicsos talajt. Előttünk a végtelennek tűnő halott völgy, kétoldalt hatalmas hegyek vibráltak a hőségben. Bőrünk teljesen száraz volt, a forró levegő egy pillanat alatt felszárította verejtékünket. Félóránként egy–másfél liter vizet ittunk. Lassú, egyenletes tempóban, némán tekertünk előre.

 

A völgy közepén Tamás defektet kapott. Mintha egy főzőlapon álltunk volna, később megtudtuk, hogy egy átlagos nyári napon 80–90 Celsius-fokra melegszik fel a völgy talaja. Kis hőmérőm 46,7 fokot mutatott a fekete színű bringán akár tojást is süthettünk volna, a gumi pedig szinte lefolyt a felniről. A javítás után, kis idő múlva, már újra tekertünk, és délután egy órára a kis falu boltja elé érkeztünk.

Kényszerpihenőnk este hét óráig tartott. A 42 fokban elindultunk, pár perc alatt elolvadtak kulacsunkban a boltostól ajándékba kapott jégkockák, közben a végtelennek tűnő egyenes út szép lassan kiemelt minket a földi pokolból.

Késő este értük el a 674 méteres magasságban található Emigrant Campground egyszerű táborhelyét. Hátunk mögött tudva a pokoli katlant.

Írta és fényképezte: Puskás Zoltán

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

Meglepő helyen került elő Nagy Sándor képmása

A római korból származó leletet amatőr fémkeresők találták meg.

Több száz éves orvosi protézist találtak

Több száz éves orvosi protézist találtak

A tárgy egy szájpadhasadékkal küzdő férfi számára készült.

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Különös, újkőkori szertartás emlékeit azonosították Európában.

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

A nyughely egy 3000 éve elhunyt előkelő nő számára készült.

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

A faliképek valószínűleg különleges élményt nyújtottak a pislákoló fényekben, a borgőzös vacsorák során.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket