Hámántáska
2014-ben március 15-én napnyugtától 16-án az első három csillag megjelenéséig tartott az idei purim ünnepe, ahonnan nem hiányozhatott a háromszögre hajtogatott jellegzetes desszert.
Fotó: dreamstime
Zsidóság legvidámabb ünnepének elmaradhatatlan, mákkal, lekvárral töltött süteménye az ozné Hámán (Hámán füle), jiddisül homentás (Hámán-tasak).
Hozzávalók:
35 dkg liszt
12-13 dkg kókusz zsír
1 teáskanál élesztőpor
2 db tojás
10 dkg cukor
só
reszelt citromhéj
1 dl narancslé
szilvalekvár, mák
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a kókuszzsírral, élesztővel, a két tojással, cukorral, csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal, narancslével, összedolgozzuk, és tésztát gyúrunk, majd vékonyra nyújtjuk, és kör alakú darabokra szeggatjuk. A kerek lapok közepébe egy kis kanál lekvárt vagy mákot teszünk. Három oldalról felhajtjuk, esetleg még középen is összecsippenthetjük, hogy ne folyjék ki a töltelék. Lisztezett tepsiben, 200 Celsius-fokon 10-15 perc alatt pirosra sütjük.
Forrás: ng.24.hu
A jeruzsálemi farsangról a National Geographic Magyarország magazin márciusi számában olvashatnak.