Csongor, Bernadett2024. április 16., kedd
Kultúra

Egyedül Indiában!

2014.03.28.Admin
National Geographic Magyarország

Szeretek egyedül utazni, de úgy gondoltam, hogy India lesz az az ország, ahová szívesebben mennék valakivel együtt.

Annak idején, Bolíviában egy 72 éves hátizsákos utazó férfi azt javasolta, hogy Indiába ne szólóban menjek, mert az nőként veszélyes. Tavaly viszont nagyon elkezdett vonzani ez az ország, így az intelmekkel nem törődvén, kalandra éhesen megvettem egy repülőjegyet Delhibe. 

Már a vámvizsgálatnál két sort láttam, nekem a női sorban volt a helyem, ahol a fémdetektor mögött egy kis sátrat állítottak fel az átvizsgálásunkra. Érdeklődve figyeltem mi történik: a sátor függönyét egy katonalány elhúzta, majd intett a következőnek, hogy jöhet, mögötte összezárta. Kicsit ijesztőnek tűnt, ám mikor sorra kerültem, kiderült, hogy egyszerű kézi detektoros ellenőrzésről van szó. Érezhető és látható volt a misztikum, amit a nők köré – szó szerint – felhúztak.

Nők és férfiak külön pénztárnál vehetik meg mozijegyüket.

A repülőtérről kiérve, hamar világossá vált, hogy nem szabad úgy öltözködni, mint otthon. Nem azért, mert megsértem őket, hanem mert úgy érzem magam, mintha nem is lenne rajtam ruha. Az első naptól kezdve csak bő nadrágokat vettem fel és kendőket csavartam magam köré. Mégis volt olyan, amikor ez nem volt elég.  Agrából Mathurába mentem át, hogy ott vonatra szálljak és elmenjek Varanasiba. Az agrai megállóban egy busz állt, előtte egy bódé, ahol jegyet tudtam venni. Öt-hat ember tömörült az ablaknál, akik gátlástalanul bámultak bele a pénztárcámba, amikor jegyet vettem. Egyre jobban izgultam: egyedül kell buszra szállnom. Hallottam, hogy nemrég több lányt is megerőszakoltak, de haladtam úti célom felé és beültem hát a nőknek fenntartott helyre, az első sorba. A busz ablakán kinézve horkanva köpködő mandulaárusokat láttam, verekedő férfiakat, egy négy év körüli totyogós, nagyon szutykos kislányt, aki a csecsemő testvérét vállára vetve kéregetett, mellette egy hiányos végtagú koldust, szájában egy konzerves dobozzal. Mögöttem kezdett megtelni a busz, de még nem indultunk. Eltakartam az arcom a kendőmmel és a kapucnimat mélyen a fejembe húztam, hogy ne legyen olyan feltűnő egy idegen nő jelenléte a buszon. Próbáltam írni egy kicsit, de éreztem a tekinteteket a tarkómon. „Ne fordulj meg, ne fordulj meg!” – ismételgettem magamban. Nem akartam, hogy a kék szemem és fehér bőröm lebuktasson. A busz motorja felbőgött, ajtaja becsukódott, és abban bíztam, talán a hátam mögött lesz egy turista, akit nem vettem észre, szóval megfordultam. Hiba volt! Negyven szempár szegeződött rám. Csak a szemük fehérje világított a sötét buszon. 

Útközben izzott a feszültség, aztán megérkeztem Mathurába, a busz, szokás szerint, épp annyira lassít, hogy az utasok lepattanhassanak. Abban a pillanatban, hogy leszálltam a semmi közepén, egy kisfiú jött oda és kezdte el rángatni a ruhámat, hogy adjak neki enni. Majd hamarosan észrevettek az út mentén álló riksások is. Először egy fiatalabb taxis jött oda, és 150 rúpiáért vállalta a fuvart az állomásig, de egy másodperc alatt 7-8 villogó szemű „keselyű” állt körbe. Vágyakozó pillantással néztem a buszt, ami az imént hagyott magamra: ott sokkal nagyobb biztonságban voltam! Miközben bátorságot öntöttem saját magamba, határozottan mondtam, hogy a vonatállomáshoz akarok menni. Erre a riksások elkezdtek alkudozni. Végül nem a legolcsóbbat, hanem a legőszintébb szeműt választottam 50 rúpiáért. A riksán a nagy ijedtségre rágyújtottam egy cigarettára, mire „sofőröm” érdeklődött, hogy szívok-e mást is. Természetesen nem, közöltem vele, majd egy bokor mellett megállt, és a semmi közepén elkezdett hindi nyelven beszélni, én meg az összes általam ismert nyelven kértem, hogy menjünk a vonathoz, de ő nem reagált, ekkor erőteljesen rákiáltottam: „Trainstation! Now!” Erre elindult, én meg akkor könnyebbültem meg, amikor megláttam a síneket. 

Erre a a vonatra vártam négy órát.

Ami az állomáson fogadott, szinte leírhatatlan. Ha csak rágondolok, érzem orromban a rothadás és az ürülék szagát. Családok fekszenek a földön a szemét és a tehénürülék között. Piros hátizsákom feltűnő volt, ismét meredt tekintetek tapadtak rám. Ismét belülről biztattam magamat: „Csak ne nézz a szemükbe, keresd meg a táblát, hogy honnan indulsz és szállj fel a vonatra!” Még egy órám volt indulásig, majd a táblán láttam a kiírást: három óra késés. Négyszer olvastam el, mire tudatosult bennem, még négy órát kell itt vesztegelnem. Elindultam az információs pult irányába, hogy megtudakoljam, igaz-e a hír. Ahogy próbáltam utat törni a fekvő emberek között, elhaladtam egy sötét terem előtt, a szagból ítélve azt használták WC-nek. Az információ előtt hatalmas tömeg állt, de egyszer csak megnyílt középen. Azt reméltem, hogy nekem engednek helyet, de csak egy tehén cammogott át kényelmesen közöttünk. Egy férfi, aki már egy ideje követett, megragadta a karomat és azt mondta, hogy menjek vele. Bíztam benne, és ő megmutatta, hol tudok bemenni az irodába hátulról, és mivel utazó nő voltam, nem zavartak ki, és sajnálattal mondták, hogy valóban négy órát kell várnom, vagyis hajnali egykor fog befutni a vonatom.  

Hosszú ideig tartott, amíg megnyugodtam, majd két nővel kezdtünk beszélgetni, vidámak voltak, és én is elfelejtettem az elmúlt óra történéseit. Kiderült, hogy egyik beszélgető partneremnek, a 22 éves lánynak lesz az esküvője.

Az érdekházasságok menyasszonyai gyakran kislányok.

Természetesen érdekházasságról van szó – Indiában 90 százalékban így köttetnek a frigyek. Tetszik neked a vőlegényed? – kérdeztem. Roppant furcsa kérdés lenne ez itthon és valószínűleg náluk is az lehetett, mert a lány elpirult és nem válaszolt. Konkrétan szégyellte, hogy nem közömbös érzelmileg a fiú iránt. Megkérdeztem mi történik, ha egy házas ember beleszeret valaki másba. A két indiai nő a kérdést sem értette, szinte egyszerre kezdték el, hogy ez egy áldozatokkal járó szerződés, ez egy életre szóló kötelezettség. Itt dolgozni kell, pont úgy mint ahogy egy munkaszerződésben. Mindenkinek megvannak a maga feladatai, és azt el kell végezni. Az, hogy szerelmes leszel nincs a terítéken.
–  És te voltál már szerelmes? – kérdezték ők.  
–  Előfordult már, igen – válaszoltam.
–  Teljesítettél is?
No, ezt a kérdést én nem értettem, de amikor kiderült mire gondolnak, én pirultam el. Indiában nincs szexuális élet házasság előtt. A két indiai nő életében én voltam az első nem házas és nem szűz nő, akivel valaha találkoztak. Elszégyelltem magam és azon gondolkoztam, hogy az én világomban pont az a kínos, ha valakinek az én koromban még nem volt intim kapcsolata. Mi, nyugati nők azt feltételezzük, valami nem stimmel. 

Idáig azt gondoltam, hogy az érdekházasság egy kegyetlen és drasztikus módszer a családegyesítésre. A pályaudvaron történt beszélgetés megmutatta a másik oldalt is: nekik ugyanannyira furcsa az én szabad választásom, mint nekünk az ő érdekházasságuk. Úgy gondolom, a mi társadalmunk is szenved a saját rendszerétől, hiszen mióta szabadon választjuk meg a párunkat, egy hatalmas felelősség zúdult a nyakunkba. Nem véletlen, hogy tíz évvel kitolódott a családalapítás időpontja egy-két generáció alatt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a szerelmi házasságok nem igazán tartósak. Mi akkor házasodunk meg, amikor egy kapcsolat tökéletes, és a legboldogabb. Azok, akiket kényszerítenek egy házasságra, legalulról kezdik építeni kapcsolatukat, és általában a viszonyuk javuló tendenciát mutat.

Ezek után sem gondolom, hogy jobb lenne megkérni szüleinket, hogy ők válasszák ki házastársunkat, azt viszont megértettem, hogy semmi nem olyan fekete vagy fehér, mint ahogy korábban hittem. 

Írta: Vigh Bori – www.backpacker.hu

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Megkötözve, élve temettek el nőket az őskorban

Különös, újkőkori szertartás emlékeit azonosították Európában.

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

Több száz leletet rejtett egy ősi, kínai sír

A nyughely egy 3000 éve elhunyt előkelő nő számára készült.

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

Újabb káprázatos falfestményeket találtak Pompejiben

A faliképek valószínűleg különleges élményt nyújtottak a pislákoló fényekben, a borgőzös vacsorák során.

Ezüsttel teli középkori sírra bukkantak

Ezüsttel teli középkori sírra bukkantak

A szakértők egy svédországi tavon fekvő szigeten végeztek feltárást.

Több ezer érmét rejtett az ősi edény

Több ezer érmét rejtett az ősi edény

A 3730 darab ősi pénzt Indiai középső részén, egy templomban fedezték fel.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket