Téltemető finn sütemény: funnel
A legenda szerint április utolsó éjszakája a boszorkányoké. A németek Walpurgis-éjnek hívják, a finneknél ez a Vappu ünnepe.
Fotó: dreamstime
Északi rokonaink erre az alkalomra készítik a hagyományos funnel fánkot. Funnel, azaz magyarul: tölcsér. A hagyományos finn süteményt ma az egész világon ezen – az elkészítési módjára utaló – néven ismerik, és Amerikától Európán át Ausztráliáig a legkülönbözőbb alkalmakra kínálják. Habár rengeteg változata ismert, természetesen a legrégebbi a legegyszerűbb – ámbátor valójában maguk a finnek is ezerféle módon készítik. Egy biztos: a május elsejére virradó éjszaka Finnország egyetlen vidám összejöveteléről sem hiányozhat! Ja, és még valami: az igazán hagyománytisztelők ilyenkor házi mézsört kortyolgatnak mellé.
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
2,5 dl tej
2 db tojás
1 evőkanál cukor
1 tasak sütőpor vagy instant élesztő
só
olaj a sütéshez.
A cukrot jól kikeverjük a tojással, hozzáöntjük a tejet, beleszitáljuk a lisztet, és végül a sót és a sütőport. A hagyományos finn funnel élesztővel készül, ha mi is ezt a módszert alkalmazzuk, akkor a tészta kikeverése után 20–30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük a keveréket. A palacsintatésztánál sűrűbb, de a fánktésztánál jóval hígabb alapanyagot a bő forró olajba csurgatjuk tölcséren keresztül, vagy cukrász krémnyomó zsák segítségével adagoljuk. A klasszikus megoldás szerint ekkor körkörös mozdulatokkal, afféle fészkeket készítünk, de itt nincsenek kőbe vésett szabályok, mindenki nyugodtan szabadjára engedheti a fantáziáját. A tészta hamar feljön az olaj felszínére, és szinte pillanatok alatt aranybarnára sül. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen megég, másodpercekre se hagyjuk magára! A kisütött fánkokat papírtörlőre szedjük, és tálalás előtt porcukorral szórjuk. Ízesíthetjük lekvárral, fahéjas cukorral vagy akár kakaóval is, de a hagyományos recept szerint elég a cukor.
Forrás: ng.24.hu / H. Á.