Mole poblano

A mexikói szószok királynőjeként emlegetett, csokoládés, chilis szósz eredetéről két legenda is ismert.
Fotó: profimedia
Az egyik szerint a 16. században a közép-kelet mexikói Puebla város Szent Rozália kolostorába érsek érkezett látogatóba, ám az apácák nem tudták mivel megkínálni, így kétségbeesetten imádkoztak, ekkor megjelent egy angyal, és sugallatára azonnal elkezdtek vagdalni, őrölni, pirítani, összekeverni különféle paprikákat, olajos magvakat, száraz kenyeret, csokoládét, és még vagy húsz hozzávalót.
A másik legenda szerint Moctezuma (1466 – 1520) azték uralkodó, a spanyol hódítókról azt hitte, istenek és tisztelet jeléül mole szószt készített. A történet alapja lehet, hogy navatl indián nyelven a milli szó szószt jelent, a kakaót pedig az aztékok, mint istenek eledelét már ismerték.
A mole poblano szószt ma már készen lehet kapni piacokon és szupermarketekben, ám házilag is gyakran készítik. Az összetevők nem állandóak, tájegységenként és ízlés szerint is változnak. Egy elkészítési változatot alább olvashatnak.
Hozzávalók:
45 dkg érett paradicsom
3 evőkanál reszelt étcsokoládé
3 db szárított, édes ancho chilipaprika
3 db szárított mulato chilipaprika
5 db szárított California chilipaprika
3 evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál chilipor
4 és fél dl csirkehúsleves
1 evőkanál földimogyoróvaj
2 evőkanál mazsola
3 evőkanál hámozott, durvára darált mandula
1 késhegynyi őrölt római kömény
1 késhegynyi őrölt koriander
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 csipet édesköménymag
1 csipet szegfűszeg
2 száraz, szeletre vágott tortilla
5 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 db apróra vágott vöröshagyma
3 evőkanál pirított szezámmag
só, bors, cukor
Elkészítés:
A szárított serpenyőben (olaj nélkül), közepes lángon, fél percig tovább pirítjuk minden oldalát, ezután forrásban lévő vízzel leöntjük és egy éjszakán át állni hagyjuk, hogy a paprikák jól magukba szívják a vizet, majd kimagozzuk, darabokra vágjuk.
Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot, tortillacsíkokat, szegfűszeget, édesköményt, fahéjat, koriandert, római köményt, szezámmagot, mandulát, mazsolát és mogyoróvajat, majd robotgépben összedaráljuk, fokozatosan annyi annyi levest öntünk rá, hogy sima krémet kapjunk, majd hozzátesszük a reszelt csokoládét és a chiliport.
Az olajat felhevítjük, és beletesszük a szószt, és 10 percig kevergetjük. Vigyázzunk, mert az elején a forró olaj kifröccsenhet az edényből.
A végén sóval, borssal, kis cukorral, citromlével ízesítjük, kevés reszelt csokoládéval díszítjük, és mindenféle sült, párolt vagy főtt szárnyashoz, sajtos és húsos palacsintához is tálalhatjuk.
Forrás: ng.24.hu