Rajbhog gombóc
Az indiai szekérparádé egyik finomsága a rajbhogig nevű fűszeres töltött gombóc.
Fotó: Foodpixindia
Hozzávalók négy főre:
Töltelék:
3,7 dl teljes tej
2 ek. cukor
3 ek. (darált) pisztácia
5 db zöld kardamom (megőrölve)
Gombócok:
2,5 liter tej
4 ek. Indiai citromlé
1 l víz
1,5 kg cukor
Fél teáskanál rózsakivonat
Elkészítés
A töltelék elkészítéséhez a tejet a hozzáadott cukorral addig forraljuk egy lábasban, míg a tej nagyjából felére csökken, ezután hozzáadjuk a pisztáciát és a zöld kardamomot, majd tovább főzzük, mindaddíg, amíg a keverék leválik az edény faláról, ekkor félre tesszük hűlni.
A gombócok elkészítéséhez forraljuk a tejet, majd adjuk hozzá a citromlevet, hogy megaludjon.
Ezt a túrós-savós keveréket öntsük egy nedves vászonzsákba, majd fogjuk meg a zsákot sarkainál fogva és folyóvízzel öblítsük le, a felesleges vizet a zsák enyhe csavarásával távolítsuk el, akasszuk fel a zsákot, és hagyjuk a felesleges vizet csöpögni 20-30 percig.
A cukrot tegyük az 1 liter vízbe, majd addig forraljuk, míg egészen felolvad benne, ezután tegyük félre.
Bontsuk ki a zsákot, tegyük a túrót tiszta felületre, és morzsoljuk szét, osszuk nyolc kerek darabra, majd enyhén lapítsuk le. Az egyenlő részre osztott tölteléket tegyünk a túrókorongok közepére és gyúrjunk belőlük gombócokat.
Melegítsük fel a cukorszirupot és csúsztassuk bele az előkészített gombócokat, forraljuk 20 percig, közben adjunk hozzá negyed csésze kukoricalisztet, amitől sűrűbb állagú lesz a szirup.
Ezután hagyjuk hűlni, majd hintsünk rájuk rózsavizet! Hidegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk!
Forrás: ng.24.hu