Walesi húsgombóc: ffagodau

A walesi Eisteddfod fesztivál egyik különlegessége a ffagodau gombóc.
Fotó: profimedia
Hozzávalók:
félkilónyi marha- vagy sertésmáj
1 kiló sovány, darált sertéshús
félbögrényi zsemlemorzsa
2, apróra vágott, nagy vöröshagyma
2 teáskanál zsálya
2 teáskanál kakukkfű
2 teáskanál szárított petrezselyem
késhegynyi szerecsendió
8-10 deka birkafaggyú
só és bors, ízlés szerint
liszt a formázáshozn és a mártáshoz
A májat apróra vágjuk (fagyott állapotban könnyebb), majd hideg vízzel átöblítjük. Hozzáadjuk a darált sertéshúst, a zsemlemorzsát, a hagymát, a zsályát, a kakukkfüvet, a szerecsendiót, a sót és a borsot.
Egy tálat kikenünk egy kis faggyúval, majd a maradék faggyút a darált húshoz keverjük, masszává gyúrjuk és kezünket meglisztezve, gombócokat formázunk belőle.
A faggyúval kikent tűzálló tálba belerakjuk a gombócokat, alufóliával letakarva, előmelegített, 200 fokos sütőben 40 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, kikanalazzuk a fölösleges zsiradékot, ebből liszttel vagy kukoricakeményítővel, kis vízzel, tetszőleges sűrűségű mártást készítünk, egy részével meglocsoljuk a gombócokat és visszatesszük a sütőbe pirulni.
A szép barnára sült gombócokat zöldséggel, burgonyával és szósszal tálaljuk.
Forrás: ng.24.hu