Kanom Jeen Namya
A Kanom Jeen Namya, azaz a thai halas curry szószos tészta, ideális választás lehet azoknak, akik még csak most ismerkednek az ázsiai konyha ízeivel.
Fotó: profimedia
Az olyan különleges alapanyagokat, mint a rizstészta, a kaffir lime levél, a thai citromfű, a thai halszósz vagy a galanga, a hipermarketek egzotikus részlegén, illetve speciális delikáteszekben beszerezhető szárított vagy friss formában.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg rizstészta
egy szelet fehér húsú hal
2,5 dl kókusztej
1 evőkanál thai halszósz
2 evőkanál thai curry szósz
1 szál thai citromfű
3 db kaffir lime-levél
A forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt készre főzzük a rizstésztát, miután leszűrtük, öblítsük le hideg vízzel és csöpögtessük le. Osszuk el négyfelé, az adagokból kézzel gyúrjunk egy-egy gombócot.
Egy szelet fehér húsú halat vágjunk kis csíkokra, majd adjunk hozzá egy edényben 1,5 dl kókusztejet, egy evőanál thai halszószt, kétszer ennyi thai curry szószt, egy szál thai citromfüvet, 3-4 darab kaffir lime levelet, és főzük a keveréket alacsony lángon tíz percig, és adjuk hozzá a maradék 1 dl kókusztejet is. Főzzük addig, amíg sűrű nem lesz.
A tésztagombócokra öntsük rá a kész szószt, és tálaljuk frissen vágott zöldségekkel. A recept csirkehússal vagy – mint a thaiföldi Phuketi Húshagyó Fesztiválon – párolt zöldségekkel is elkészíthető.
Forrás: ng.24.hu