Bernát, Bernardin, Felícia2024. május 20., hétfő
Kultúra

Az angyalok városa

2015.03.17.Batkov Szilvia
National Geographic Magyarország

Los Angelest lehet imádni vagy utálni, esetleg ezt a két érzést váltogatni, percről percre.

A dugóban ülve és a rengeteg hajléktalant és drogfüggőt elnézve a sok gazdag és botoxolt műanyag ember között sokszor eszembe jut, hogy mi a fenét is keresek én ebben a hollywoodi mázban? Aztán kiérve a tengerpartra a téli napsütésben a sok mosolygós ember között megtalálom azt, amit máshol nem: a jólétet (nem feltétlenül a szó anyagi értelmében) és sok érdekes, pozitív mentalitású embert. Álmodozókat, akik az álmodozáson túl készek keményen dolgozni. Hogy megvalósul-e az álom? A lényeg, hogy legalább megpróbálják.


Manhattan Beach lakónegyede.

Los Angelesben tényleg minden lehetséges, de ugyanúgy az ellentéte is. Egy biztos, reggel felkelve fogalmam sincs, hogy aznap éppen milyen kalandba keveredek és kivel találkozom, mivel itt az egész világ egy helyen. Egy pár nap leforgása alatt megismerkedtem egy iráni származású hölggyel, aki belsőépítészként dolgozik a leggazdagabb cégeknek, és amúgy Dustin Hoffmannal szokott kutyát sétáltatni. Rajta kívül új ismerősöm egy afroamerikai színész srác, akinek kutya helyett farkasa van és két hét múlva már a kedvenc sorozatomban látom viszont. A buszon pedig egy mexikói veteránnal beszélgettem, aki mosolyogva mesélte a világkörüli élményeit azzal a meggyőződésével, hogy igenis Amerikának kell a világ csendőrének lennie, mert erre csak az amerikaiak képesek.


A Walk of Stars egyik járólapja.

Los Angeles valójában nem a sztárokról szól, hanem az ilyen emberekről mint ők. Az esszencia a mosoly, mindenki mosolyog. Sok magyar ismerősöm kérdezi, nem zavar-e, hogy nem mindig őszinte ez a mosoly. Erre én mindig azt válaszolom: szívesebben vagyok olyan emberek között, akik néha nem teljesen őszintén mosolyognak, mint olyanok között, akik teljesen őszintén vámpírként szívják ki belőlem az életkedvet.

Bár Brentwoodban lakom, ami sok híresség otthona, be kell vallanom, hogy 7 hónap alatt még egyet sem láttam. Vagy lehet, hogy csak nem vettem észre őket? Merthogy itt ők is csak emberek: ugyanabban a szupermarketben vásárolnak és ugyanabban a dugóban ülnek mint mindenki más. Ezenkívül – hacsak nem az érdemtelenül híressé lett celebekről beszélünk – nem feltétlenül lengi őket körbe rajongás, sokkal inkább visszafogott tisztelet és csodálat.


Naplemente felejthetetlen színekkel Santa Monica bevásárló utcájában. A pálmafák ugyan LA jelkepei, de csak egyetlen egy honos errefelé, sokat Hawaiiról telepítettek be.

Persze Los Angelst nem lehet teljesen elvonatkoztatni Hollywoodtól. A biznisz, vagy „the biz” ahogy a helyiek mondják párhuzamos univerzumként néha-néha keresztezi a mindennapokat, mint például amikor a Golden Globe díjátadó miatt lezárják az utakat vagy amikor az ember elhalad egy Hollywoodból jól ismert helyszín mellett. Ezek közül a kedvenceim az életmentő kalibák Santa Monica Beach-en ahonnan David Hasselhoff saslatta a fürdőzőket a Baywatchban, vagy a tűzlépcső amin Richard Geere mászott fel Julia Robertsért a Micsoda nő!-ben. De itt van a mexikói Pollo Loco étterem a Sunset Boulevárd-on ami arról híres, hogy mielőtt befutott volna, a fiatal Brad Pitt ott kereste csirkének beöltözve a mindennapi betevőjét.

A True Blood premierje.

Még Magyarországon felnőve is óhatatlanul Hollywoodon és MTV videóklippeken szocializált filmrajongóként ezek a helyek ismeretlen ismerősként köszönnek vissza. Ezek mára az izgalmas mindennapok részei: Los Angelesben a tengerparti részen élve lépten-nyomon filmtörténelembe botlik az ott sétálgató.

Fiatal Brad Pittekből a mai napig sincs hiány. Feltörekvő színész, Willie barátom éppenséggel nem csirkének öltözik hanem egy melegbárban pultos, hogy eltartsa magát a meghallgatások között. „Szabadidőmben klasszikusokat olvasok, hogy ne szálljon el teljesen az értékrendem. A farkasom is azért van, hogy méltóságra tanítson, mert Hollywoodban könnyű elcsúszni”-  meséli az egyszer, ebéd közben, ahová még jelmezben érkezik, hogy ne késsen el.

Hollywood egy városrész is, pontosabban város a városban. Mivel errefelé olcsóbb a lakbér mint a szomszédos Beverly Hills-ben, Santa Monica-ban vagy Brentwood-ban, minden sztárjelölt a hippi atmoszférájú Hollywoodban lakik és várja a nagy áttörést. Általában ez persze sajnos nem következik be és a sztár-palánták leragadnak a pincérkedésnél. Mindenesetre szerintem mindenféleképp tiszteletet érdemelnek, hogy legalább megpróbálják megvalósítani az álmaikat és keményen dolgoznak értük. Az ominózus ebédünk után kiderült, hogy a farkasos Willie meghallgatása sikeres volt és talán megkapja a rövid szerepkét a Magyarországon is futó Botrány című sikersorozatban.


A belvárosi épületek. Los Angelesben a buszjegy ara azonos a budapestivel – csak a távolságok mások.

Tíz éve, amikor először itt jártam még szinte tiniként, a sztárokat kerestem és a csillogást. Akkor az Angyalok Városa óriási csalódás volt a sok hajléktalannal, a látványos társadalmi szakadékkal és a rengeteg autóval.  A helyiek három dologgal szoktak viccelődni: Los Angeles a világ legnagyobb parkolóháza a 6,5 millió kocsijával, aztán azzal, hogy az óriási távolságok és az egységes városközpont hiánya miatt, LA olyan mint egy nagy szétterült tehénlepény, a harmadik pedig: ahhoz, hogy itt élj nagyon is őrültnek kell lenned, legyen szó kreatív őrületről, sportőrületről vagy akár valós pszichikai őrületről. Nehéz lenne akármelyikkel is vitatkozni. A crack nevű drogon élők kiszámíthatatlan hadonászása az utcán – talán képzeletbeli sárkányokkal hadakoznak – a mai napig megijeszt, de sokszor döbbenten állok a teljesen értelmetlen költekezés láttán is.

A fenti dolgok 10 évig távol is tartottak Los Angelestől. Aztán végül 2014-ben munkával kapcsolatosan megint errefelé sodort a sors és akkor rájöttem Los Angeles titkára: nem szabad nagy elvárásokkal ide érkezni. Ha az ember azt várja, amit a filmek sugallnak, csalódni fog. Ha nem azt várja, akkor is – csak éppen kellemesen. Megnyílik előtte az angyalok városa és az idelátogató is kinyílik. A nagy melegben lekerülnek az otthoni vastag ruhák és a sok mosolyt viszonozva a látogató lelke is óhatatlanul elkezd mosolyogni.

Hozzászólások

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

Római kori barakk maradványaira bukkantak

Római kori barakk maradványaira bukkantak

A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket