Gerzson, Margit, Zétény2024. február 22., csütörtök
Kultúra

Szent György útja Angliáig

2015.04.26.Orisek Andrea
National Geographic Magyarország

A világszerte köztiszteletnek örvendő hős lovag a gonoszon való győzelem szimbóluma, aki nemcsak a sárkánnyal vette fel a harcot, de a kínhalált is vállalta hitéért.

Fotó: Profimedia

A világszerte köztiszteletnek örvendő hős lovag a gonoszon való győzelem szimbóluma, aki nemcsak a sárkánnyal vette fel a harcot, de a kínhalált is vállalta hitéért.

„A kappadókiai származású György vitéz elvetődött egyszer Libya provincia Silena nevű városába. A város mellett volt egy tenger nagy tó, abban lakott egy dögletes sárkány” – kezdi a legismertebb történetét a szentek életét bemutató középkori bestseller, a Legenda Aurea. A tó mellett megtalálta a királylányt is, akit a szörnynek szántak. Nem hagyhatta ezt, hát megsebesítette a bestiát és a városba vezetve arra használta, hogy megtérítse lakóit: „Higgyetek Krisztusban, keresztelkedjetek meg mindnyájan, s máris megölöm a sárkányt.” A lovag ajánlata ellenállhatatlan volt…

Miközben Szent György neve elválaszthatatlan a sárkánytól, a viadal csak a 12. században került a legendáriumába, pedig figuráját a 4. századtól komoly tisztelet vette körül. Megítéléséről Geláz pápa már 494-ben óvatosan úgy fogalmazott, hogy György egyike azoknak a szenteknek, „akik neveit joggal övezi tisztelet közöttünk, de akiknek tetteit csak Isten ismeri.”

A livepooli St. George Hall festett üvegablaka.

A legvalószínűbb, hogy 270 körül, a mai Törökország területén született, keresztény szülőktől; a hozzá kapcsolódó mitikus történetek abban szintén megegyeznek, hogy hite miatt halt szörnyű halált – de az nem biztos, kinek köszönhetően. Az egyik forrás állítólagos szolgája, Paszikratész visszaemlékezése, aki szerint Dadianos perzsa király üldözte Györgyöt, és tette ki gyötrelmeknek és többszörös halálnak. Más, nyugaton elterjed legenda szerint Diocletianus római császár nevéhez kapcsolódik a mártíromsága, akinek uralkodása elején nyugodtan gyakorolhatta vallását a római katona, majd a további előre lépés reményében Diospolisba (a ma Izrael területén található Lodba) utazott. Akkorra azonban egyre nagyobb gyanakvással néztek a keresztényekre, azokra pedig, akik nem voltak hajlandók áldozni az isteneknek, kínzás és halál várt.

Egy változat szerint György háromszor halt meg és támadt fel hétéves fogsága során, míg a nyugat-európai történet szerint „csupán” egyszer hunyt el, 303. április 23-án. A világegyházban ez lett a szent napja, Magyarországon viszont 24-én emlékezünk meg róla.

A sárkányok földjén is győzött
„Kövesd heved, s kiáltsd, miközben feltörsz, / Isten, áldd Henriket! Anglia, Szent György!” – örökítette meg Shakespeare V. Henrik fohászát az agincourti csata előtt, jól mutatva, hogy a szent és az ország neve a 15. századra eggyé forrt. (Érdekesség: az író maga is György napján adta vissza lelkét teremtőjének, 1616-ban.) Ahhoz képest, hogy a vértanú valószínűleg a Közel-Keleten kezdte működését – már a 4. században épültek neki szentelt templomok Szíriában –, gyorsan népszerű lett a brit szigeteken is. Egyes magyarázatok szerint azért, mert története hasonlított egy angolszász eredetű legendára, és így alakja könnyen beépült a korabeli misztériumjátékokba.

Ironikus módon első írásos nyoma a 7. századi Skóciából, egy ír férfi tollából származik. Ionai Adomnánnak pedig egy francia utazó püspök mesélte: Egyszer egy férfi lovat ígért Szent Györgynek, ha szerencsésen hazatér Diospolisból. Ám érkezése után szerette volna elfelejteni felajánlását, de a mártír kezelhetetlenné tette hátasát, míg gazdája be nem teljesítette fogadalmát. 1000-ben Ælfric, York érseke viszont Györgyről mint városatyáról emlékezik meg – ritka példa, amikor nem katonaként ábrázolják.

Végül annyira sajátjuknak érezték már, hogy néhány helyen közel-keleti gyökereit egyszerűen átültették angol földbe. Egyes változatok megelégedtek azzal, hogy György római légiósként járt Angliában, a legmerészebb viszont a közép-angliai Coventryt tette meg szülőhelyének, ám a sárkányt Egyiptomban pusztította el, bár a brit szigeteken a tűzköpő hüllő nem is volt olyan ritka látvány – legalábbis a középkori híradások szerint. Így például az uffingtoni Sárkány dombról kezdték rebesgetni, hogy valójában ott esett meg a híres viadal, de a walesi St. George és a herefordshire-i Brinsop is ragaszkodott a maga diadalához. A szent megbecsültségét a keresztes háborúkból visszatérők mélyítették el véglegesen: beszámoltak csodás jelenéseiről, amikor maga vezette hadba a vitézeket. Ezt örökítették meg a dél-angliai fordingtoni templom déli bejárata feletti kövön – ez egyébként az első ismert, neki szentelt templom Angliában, Nagy Alfréd 857 körül építette.

A Liverpool Everton városrészében a Szent Györgynek szentelt “Vastemplom”

Végül csak a fenevad maradt
Bár már Oroszlánszívű Richárdnak is megjelent, a Canterbury érsek csak 1222-ben jelölte ki április 23-át Szent György napjának. Még ekkor sem lett azonban az ország védőszentje, arra több mint száz évet kellett várni – egészen addig Anglia mártír királyai, Vértanú Szent Edmund, illetve Hitvalló Edward párhuzamosan töltötte be ezt a „tisztséget”. Az angol hadsereg „Szent Györggyel Angliáért!” csatakiáltása III. Edwardtól (1312-1377) ered, akinek uralma idején került sor György védőszentté nyilvánítására, de az 1351-es deklaráció után is gyakran fordultak mindhárom szenthez baj esetén. Edward alapította a térdszalagrendet is, amelyet szintén a szent oltalmába ajánlott. A patrónus jelentősége pedig egyre nőtt az egész országban, végül 1415-ben „az angol nemzet különleges patrónusa és védelmezője” napját Chichdale érseke nyilvánította nagy ünneppé, hasonlóvá a karácsonyhoz és a húsvéthoz.

1416-ban egy felbecsülhetetlen ajándék érkezett Anglia földjére: György szívét és koponyájának egy darabkáját a német-római császár és magyar király, Zsigmond (1368-14379 hozta magával ajándékba. Európa akkor egyik legjelentősebb uralkodóját pedig hálából felvették a térdszalag rendbe. Zsigmond viszonzásul az általa alapított Sárkányrendbe – melynek védőszentje szintén Szent György volt – invitálta V. Henriket, aki 1413-tól volt Angila uralkodója, 1422-ig.

Végül VIII. Henrik volt az, aki megalapozta, hogy Szt.György legyen a királyság kizárólagos védelmezője, és ő volt az, aki a szent attribútumának tartott vörös keresztet Anglia zászlajában először használta, valamint érméin sárkányölőként örökítette meg. A reformáció idején azonban a többi szent után György is háttérbe szorult. I. Erzsébet (1533-1603) egyenesen megtiltotta tiszteletét, jelképeinek használatát. Meglepő módon a szigor a sárkányra nem terjed ki.


Egy pub Liverpoolban

Régi szent újjáéledése
Egy 2013-as felmérés szerint az angoloknak csupán 40 százaléka tudja, mikor van az ország patrónusának ünnepe, igaz, legalább ennyien vélik úgy, ennek az az oka, hogy a szent napja nem hivatalos szünnap. Ugyanakkor menjünk bármerre Angliában, templomok és pubok, szállodák és hivatalos intézmények egyaránt viselik György nevét. A 20. században egyes politikai csoportok is felhasználták nevét, illetve jelképeit saját céljaikra.

1969-ben bizonytalan története miatt a 2. vatikáni Zsinat lefokozta, tiszteletét opcionálissá téve, 2000-ben viszont II János Pál rehabilitálta, és ismét bekerült az általános katolikus kalendáriumba. XVI. Benedek pedig Szent György (és Szent Dávid, Wales patrónusa) közbenjárását kérve adta áldását az anglikán egyház klérusára és híveire, amikor az Egyesült Királyságban járt.

Az angolok örömét persze az tenné teljessé, ha munka helyett az egész napot Györgynek szentelhetnék, ám addig is, Anglia szerte parádékkal, fesztiválokkal, hagyományos ételekkel, italokkal, jellegzetes bábszínházzal emlékeznek rá. 2015-ben például Birmingham, Coventry, London, Liverpool és Manchester is kiveszi a részét az ünneplésből, van, ahol még a hétvégén is tartanak a mulatságok. Előkerülnek a vörös keresztes lobogók, a hajtókákra pedig György virága, vörös rózsa kerül.

Sokan számítanak rá
Szent György Anglia mellett Aragónia, Katalónia, Grúzia, Litvánia, Palesztina, Portugália, Németország és Görögország védőszentje, valamint Moszkva, Isztambul, Genova és Velence patrónusa. Számíthatnak közbenjárására a katonák, íjászok, a lovagrendek, a földművesek, a szíjgyártók, mi több lovagi erényei miatt ő lett a cserkészek védőszentje is. Kígyómarás esetén is érdemes hozzá fohászkodni, de segít azokon is, akik leprától, a pestistől vagy szifilisz miatt szenvednek.

Rackanyáj vonul át a hortobágyi Kilenclyukú hídon a Szent György-napi kihajtási ünnepen 2015. április 25-én. A néphagyomány szerint Szent György napját követően az időjárástól és a legelők állapotától függően ebben az időszakban terelték ki téli szálláshelyükről a legelőkre a jószágokat.
Fotó: Czeglédi Zsolt/ MTI

Nincs tavasz György nélkül
Európa nagy részén a kikelet kezdeteként tartják számon ezt az időszakot. Már az ősi római pásztorok a város alapításának napján, április 21-én Pales, a pásztorok istennőjének, a nyáj őrzőjének tiszteletére kiseperték az istállókat, vízbe mártott babérágakkal meghintették, és a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat és jószágaikat. Ez a hagyomány tovább élt más népeknél is, immár Szent György nevével fémjelezve. Magyarországon, akár csak a szomszédainknál, április 24-én történt az állatok első kihajtása. Sokfelé úgy gondolták a Szent György-nap előtt fogott gyík a torokgyík és más bajok megelőzésére, gyógyítására alkalmas, míg aki kígyót kap el, tudásra tehet szert, de ha elszalasztja, a csúszómászó a maradék eszét is magával viszi. Ugyanakkor népi hitvilágunkban a boszorkányok és más rontók felfokozott tevékenysége is megnyilvánul e napon.

Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

A rézrudak a Földközi-tenger mélyén, szétszóródva hevertek.

„A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

„A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

A több száz éves leletet a lengyelországi Gdańskban fedezték fel.

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Az ikreket szoptató farkas régóta Róma városának legfontosabb szimbóluma.

Ősi építményt találtak az Andokban

Ősi építményt találtak az Andokban

A kör alakú, a Stonehenge-dzsel nagyjából egyidős tér az egyik legkorábbi építmény lehet a térségben.

3000 éves aranykincset talált egy amatőr

3000 éves aranykincset talált egy amatőr

A lelet az egyik legfontosabb régészeti felfedezés, amely 2022-ben az Egyesült Királyságban történt.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket