Hella, Pelbárt, Ágoston2024. május 27., hétfő
Kultúra

Az újrakezdés tavasza

2015.05.08.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Hetven éve véget ért a 20. század európai történelmének legborzalmasabb időszaka.

Fotó: Fortepan

1945. május 8-én, éjfél után néhány perccel a berlini karlshorsti katonai műszaki tisztiiskola épületében Georgij Konsztantyinovics Zsukov tábornok előtt háromfős német küldöttség aláírta a fegyverletételről szóló nyilatkozatot!

A második világháború 1939. szeptember 1-jén robbant ki, amikor a náci Harmadik Birodalom megtámadta Lengyelországot. 1941 nyarára, Nagy-Britannián kívül, Európa szinte teljes területe német uralom alatt állt vagy Hitler szövetségese volt. A Führer 1941. június 22-én hadüzenet nélkül megtámadta a Szovjetuniót, bár élt az 1939 augusztusában létrejött meg nem támadási szerződés, előretörő csapatait a Vörös Hadsereg csak az év végén, Moszkva alatt tudta megállítani. A hadiszerencse 1942 végén, a sztálingrádi csatával fordult meg: az újkori történelem leghosszabb és legvéresebb ütközetében a szovjetek kerekedtek felül, s ettől kezdve már nem engedték ki a kezükből a hadászati kezdeményezést. A nyugati szövetségesek, Nagy-Britannia és a háborúba 1941 decemberében belépett Egyesült Államok, 1944. június 6-án Normandiában megnyitották a második frontot, és augusztus végén bevették Párizst.

Budapest, Fő utca a Halász utcától a Clark Ádám tér felé nézve, 1945 tavaszán.

Az 1945 elején 5,4 millió főt számláló német hadsereg egyre nagyobb területeket volt kénytelen feladni, az angol-amerikai csapatok 1945. február végén kijutottak a Rajnához, április elején a nyugati front összeomlott. A keleti fronton a Vörös Hadsereg 1945 januárjában indított offenzívája nyomán, már német területen harcolt, az angolszász és a szovjet csapatok április 25-én az Elba folyónál találkoztak. Hitler április 30-án, amikor a Berlint ostromló szovjetek már csak néhány száz méterre harcoltak bunkerétől, öngyilkos lett. A főváros védői május 2-án tették le a fegyvert.

Hitler közvetlenül halála előtt lediktált politikai végrendeletében Karl Dönitz admirálist tette meg a birodalom első emberévé. Dönitz azt szerette volna elérni, hogy a német hadsereg jelentősebb része a nyugati szövetségesek előtt tehesse le a fegyvert, de Dwight D. Eisenhower tábornok, a szövetséges haderők európai főparancsnoka közölte, hogy a kapitulációt csak akkor fogadja el, ha az ugyanabban az időben történik meg minden fronton. Május 7-én Eisenhower reimsi főhadiszállásán egy szovjet katonai delegáció jelenlétében Alfred Jodl vezérezredes, Hans-Georg von Friedeburg tengernagy és Wilhelm Oxenius vezérőrnagy Dönitz felhatalmazása alapján aláírta a feltétel nélküli kapitulációról szóló okmányt, amely este 11 órakor lépett hatályba. Az eseményen Eisenhower és brit helyettese nem volt jelen.

A lerombolt Lánchíd az újjáépítés kezdetekor

Sztálin a deklarációt „a kapituláció előzetes jegyzőkönyvének” minősítette, arra hivatkozott, hogy a németek a keleti fronton az aláírást követően sem szüntették be a harcot, és ragaszkodott ahhoz, hogy az aktust Berlinben, a szovjet főhadiszálláson ismételjék meg. A Wehrmachtot ez alkalommal a szárazföldi erők nevében Wilhelm Keitel vezértábornagy, a haditengerészet nevében Hans-Georg von Friedeburg tengernagy, a légierő részéről Hans-Jürgen Stumpff vezérezredes látta el kézjegyével, a győztes nagyhatalmakat Eisenhower helyettese, Carl A. Spaatz tábornok, Arthur Tedder, a brit légierő marsallja, Jean de Lattre de Tassigny tábornok, a francia hadsereg főparancsnoka és Georgij Zsukov marsall, a szovjet fegyveres erők legfelsőbb főparancsnoka, Sztálin helyettese képviselte. A hat pontból álló okmány angol, orosz és német nyelven készült, de mértékadónak csak az angol és az orosz nyelvű változat minősült.

Az antifasiszta koalíció teljes győzelmével végződő második világháború volt az első, a Föld teljes egészére kiterjedő fegyveres konfliktus, amelyben 61 állam (az akkori emberiség 80 százaléka) vett részt, 40 ország területén és az összes óceánon folytak harcok, 110 millió katona állt fegyverben. A katonai áldozatok számát 27, a civilekét 25 millióra teszik.


A Várkert Szent György téri kapuja, Donáth Gyula Turul szobra

Magyarország felszabadulása a szovjet Tájékoztatási Iroda közleménye szerint 1945. április 4-ére esett. A hivatalos álláspont szerint az utolsó német katona ezen a napon hagyta el hazánkat Nemesmedvesnél, bár kisebb harcok még folytak az osztrák határ közelében. Végül is 1945. április 12-én a Vas megyei Pinkamindszent határában lévő Kapuy- és Dénes-majort felszabadítja a Vörös Hadsereg, ezzel az ország területén befejeződtek a háborús cselekmények. A bizonyosságra, hogy a háborúnak vége, még ekkor is várni kellett, főként a harcok tépázta Dunántúlon: sokan csak a május 9-i rádióhír hallatán hitték el, hogy valóban, végérvényesen befejeződtek a harcok.


Budapest, Attila út 35. sz. épületbe csapódott vitorlázó repülőgép

Ekkorra már az ország nagy részén, ha döcögősen is, de megindult az élet. A kelet-magyarországi városok már 1944 őszén felszabadultak. Az áthaladó front az egész országban iszonyatos pusztítást hagyott maga után: nem volt élelem, áram, fűtés, és a sokszor rettegő lakosság okkal félt a szovjet katonák zaklatásaitól, fosztogatásaitól, önkényeskedéseitől is. Sokan második tatárjárásként élték meg az eseményeket: a szövetségesek bombázását, német és az orosz csapatok dúlását.

Budapest, Margit körút – Keleti Károly utca sarok, a felrobbant Regent-ház

A front elvonultával az óvóhelyekről előbújó, lesoványodott túlélők megpróbálták felvenni a hétköznapok fonalát. A fosztogatásoktól, az erőszaktól még távolról sem érezhették magukat biztonságban, kénytelen-kelletlen alkalmazkodtak a helyzethez. A pékek kenyeret sütöttek – még ha a szovjet katonák is utaltak ki rissz-rossz lisztet hozzá, a színészek előadásokat szerveztek, parasztasszonyok utaztak a vonat tetején a városokba portékájukkal. Aranygyűrűk cseréltek tíz tojásért gazdát. Szegeden az egyetemi gyógyszerüzem felszólítás nélkül elkezdte a hastífusz elleni oltóanyag gyártását, így vált lehetővé hatvanezer ember beoltása és a járvány megfékezése. Az Egyesült Izzó újpesti gyárának udvarán sertéskarámokat alakítottak ki, hogy a dolgozók élelmezését biztosíthassák. A fogságból, munkaszolgálatból, koncentrációs táborokból hazatértek keresték családtagjaikat, próbáltak a lakásukból, az üzletükből széthordott javaik nyomára bukkanni. Budapesten még nem állt helyre a közműszolgáltatás, amikor május 1-jén már a „dolgozó tömegek” felvonulással köszöntötték az ünnepet a Városligetben – ahová, kihasználva, hogy az artézi kút zavartalanul működik, hétköznaponként az asszonyok teknővel jártak ki mosni.

Szeged polgármestere 1945. április 9-én felhívással szólítja fel a háztulajdonosokat a művelés alá vehető területek felásózásáról és veteményezéséről.

Ahogy a háborúnak, a békének is megvoltak a maguk hősei. A budapesti állatkert igazgatója, Nádler Herbert, aki a rommá bombázott állatkert minden szabad területét élelmiszer- és takarmánynövénnyel ültette tele, hogy biztosítsa a megmaradt néhány állat ellátását. Bay Zoltán az Egyesült Izzó fizikusa a mérnökökkel a gyár kifosztása után újraindították a termelést. A kecskeméti Váradi Józsefet, a Beretvás étterem pincérét, aki a bevonuló szovjet csapatokat disznótoros vacsorával várta, a katonák polgármesternek tettek meg, és ezt a tisztséget képességeihez mérten iparkodott becsülettel ellátni. A több tízezer hadiárván segítő Nemzeti Segély dolgozói. A szétbombázott vasutat helyreállító mérnökök és munkások. A pad nélküli tantermekben oktató pedagógusok. Az ő munkájukkal indult meg az élet.

Fotók: Fortepan

Hozzászólások

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Az áldozat húszas évei végén járt, bordái töröttek voltak, és nyakon szúrták.

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

A mintegy 1100 éves tárgy Dániában került elő.

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket