Kistérségi zamatok

Balinkai káposzta és sajópüspöki saláta, rákóczifalvai paradicsompaprika és edelényi cékla, hipermarketben hiába is keresnénk: tájfajták.

Fotó: Profimedia
A háztáji mint gazdálkodási forma mostanára sok helyütt visszaszorult, tájjellegű zöldségeket mégis mind gyakrabban látni a kiskertekben, családi és biogazdaságokban. „A tájfajták termelőit és vásárlóit egyaránt gasztronómiai és dietetikai megfontolások motiválják leginkább” – állapítja meg Baktay Borbála, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ igazgatója. Vannak tehát, akik előnyös tulajdonságaik miatt, mások üzleti megfontolásból, megint mások főként gyermekkori ízélményeik után áhítozva, tehát főként érzelmi okokból fognak tájfajták termesztésébe.
Mi lehet tájjellegű?
A kertészeti zöldség- és gyümölcsfajtákon kívül (a képen: tájjellegű paradicsomfélék)bizonyos szántóföldi növények: különleges kalászosok, kölesek, kukoricafélék is ide sorolhatók. De földolgozott élelmiszer, például száraztészta, húskészítmény, savanyúság is lehet tájjellegű. Ezek minőségét, az európai uniós szabályozással összhangban, nemzeti eredetvédelmi rendszer szavatolja.
Mivel a tájfajták nem szerepelnek a Nemzeti Fajtajegyzékben, szaporítóanyaguk kereskedelmi forgalomban elvétve kapható. Kár, hogy ez a helyzet, mert a folyamatos termesztés, a természetes és tudatos szelekció eredményeképpen nem egy tájfajta remekül alkalmazkodott az adott vidék klíma- és talajviszonyaihoz (a nemzetközileg ismert világfajtákról nem mindig mondható el ugyanez). A tájfajták más szempontból is megfelelnek a környezettudatos és fenntartható termesztés elveinek: termesztésük helyéhez viszonylag közel, 50-200 kilométeren belül kerülnek az árusítóhelyekre, így szállításuk, tárolásuk és hűtésük kevésbé terheli meg a környezetet.
Noha tájfajtákat kevesen termesztenek, tájfajtáktól származó változatokat sokfelé ízlelhetünk, mondja Baktay Borbála: „A Magyarországon létrehozott, a világban méltán elismert és kedvelt zöldség- és gyümölcsfajták zömét tájfajtákból, vagy legalábbis tájfajták felhasználásával nemesítették a szakemberek.” Megjegyzendő, hogy a Növényi Diverzitás Központtól tavaszonta igényelni lehet bizonyos tájfajták vetőmagját (www.mintakeres.hu).