Orbán, Gergely2024. május 25., szombat
Kultúra

Egy 150 éves mese

2015.07.10.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy visszahúzódó oxfordi tanár, aki egy Alice nevű kislánynak mesélt a nyúlüregen túli világról. A történet mindkettőjüket halhatatlanná tette.

Bolondok uzsonnája című fejezet, John Tenniel illusztrációjával.
Forrás: Profimedia

Charles Lutwidge Dodgson, egy félénk és aggodalmaskodó természetű oxfordi professzor, aki a Lewis Carroll írói álnév homályában alkotott. Egy varázslatos pillanatban megelevenítette a magabiztos lányka történetét, aki eljut Csodaországba. Alice, az elképesztő történet hősnője, pöttömnyi méretűre zsugorodik, vagy épp óriásira nő, találkozik az őrjöngő Április Bolondjával, a vérmes Szív Királynővel, az őrült Kalapossal, egy tajtékpipát szívó Hernyóval és részt vesz a bolondok uzsonnáján is. A mese végül könyv formájában látott napvilágot Alice kalandjai a föld alatt címmel, 1865. július 4-én.

Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898)
Fotó: Profimedia

Dodgson ebben a történetben és folytatásában (Alice Tükörországban) is az abszurditásnak adott teret. Logikáját úgy forgatja, mint egy körhintát („Ha megmondod, milyen nyelven van az ingyom-bingyom, akkor én is elárulom, hogyan mondják franciául!” – alkudozott Alice a Fekete Királynővel.) A szójátékok olykor már meghökkentőek: „Úgyis gyakran bőg – kotyogott közbe egy Százszorszép. – Tudniillik egy szomorúfűz..” Még az írói álneve is szójáték eredménye. Felcserélte keresztneveit (Charles Lutwidge), Ludovic Carolussá alakította, majd Lewis Carrollként bukkant fel.

Egy csónakban kezdődött
Hihetetlennek tűnhet, hogy egy mélyen vallásos matematikaprofesszor, aki soha nem nősült meg, Nagy Britanniát is életében egyszer hagyta el, egy európai körút alkalmával, akkor is katedrálisokat látogatott, megálmodjon egy fantáziavilágot. Hol született meg ez a képzeletbeli Csodaország? Talán egy bőrkötéses könyvekkel teli, hűvös szobában, ahová csak késő délelőtt kukucskált be a nap ám akkor mindent aranyba vont. Ez a Christ Church College könyvtárszobája Oxfordban, ahol Dodgson helyettes könyvtárosként dolgozott, és az ablakon kipillantva Henry Liddell dékán kislányait láthatta, ahogy a kertben játszottak.

Edith, Lorina és persze Alice, egy hároméves, ábrándos tekintetű, frufrus kislány.  Dodgson gyakran találkozott a gyerekekkel, áthívta őket teázni és történeteket mesélt nekik. Évekkel később, mikor Alice férjhez ment, Dodgson azt mondta neki: „Több tucat gyerekkel kötöttem barátságot azóta, de ők teljesen mások voltak, mint te.”

Egy nyári délutánon, miután a nap arrébb tessékelte a délelőttöt öntöző felhőket, Dodgson fehér flanelingjében és szalmakalapjában a Folly Bridge-hez kísérte a lányokat, barátja és tanárkollégája, Robinson Duckworth tiszteletes társaságában. Választottak egy csónakot, és elindultak felfelé az Isis folyón, ahogyan a Temze ezen szakaszát nevezik. De mit ér egy csónakázás mese nélkül? „Meséljen nekünk, kérem, Mr. Dodgson!” – kérlelték a lányok. Dodgsonból egymás után áradtak a történetek, melyeket a gyerekek alakja köré szőtt. Hősnője maga Alice volt.

Később Alice gyakran kérte Dodgsont, hogy írja le a történeteket, és ő szívesen tett a gyerek kedvére. Két és fél évvel később, 1864 karácsonyán átadott neki egy sötétzöld bőrkötéses jegyzetfüzetet, mely a kézzel írott történetet tartalmazta saját kezű rajzokkal illusztrálva. Címe: Alice kalandjai a föld alatt.

Barátai buzdítására tovább szőtte a mesét. 1865-ben Alice Csodaországban címmel, Sir John Tenniel rajzaival jelent meg a Macmillan kiadó gondozásában. A könyv 160 ezer példányban kelt el és olyan kényelmes megélhetést biztosított Dodgsonnak, hogy fizetése csökkentését kérte az egyetemen.

A kézirat útja
1928-ban Alice Liddell egy aukción 15 400 angol fontért adta el a kéziratot egy amerikai gyűjtőnek, aki fél évvel később 150 ezer dollárért adott túl rajta. 1946-ban ismét elárverezték, ezúttal a Kongresszusi Könyvtár vezetője, Luther Evans vásárolta meg 50 ezer dollárért. Az összeg amerikai könyvgyűjtők hozzájárulásaiból jött össze. A könyvkereskedők tudtak a tervéről, ezért szándékosan alacsonyan áron tartották az árverésen.

Az amerikai Evans 1948-ban Angliába utazott, és visszaadta a vékonyka kötetet a briteknek: „Jelképes fizetségként annak elismerésére, hogy feltartották Hitlert, míg mi felkészültünk a háborúra.”

Ma a könyv a British Múzeum gyűjteményének része, amit ideiglenesen kölcsönadtak a New York-i Morgan Librarynek egy, az évforduló alkalmából rendezett kiállításra.

A könyvet több mint 50 nyelvre fordították le az arabtól a zuluig, olyan művészeket ihletett meg, mint Dalí vagy Disney, és az Alice-t zeneművekben, színházi darabokban, és filmeken örökítették meg. Többen analizálták a művet, és Dodgson csodaországát még azzal is megvádolták, hogy „túlnyomóan kannibalisztikus jellegű, orális szadisztikus hajlam” fedezhető fel benne számtalan helyen.

Ha a nyúlüregen túlra, vagy a képzelet világának bármely más birodalmába váltunk jegyet, legjobban tesszük, ha egy gyereket választunk kísérőül. A gyerekek tudják, hogy a szívünkre kell hallgatnunk. Mi, felnőttek ezt gyakran elfelejtjük.

Charles Lutwidge Dodgson  soha nem felejtette el. Bizonyos szempontból soha nem nőtt fel. Ő inkább egyre fiatalabb lett. 65 éves korában tüdőgyulladásban halt meg abban a Surrey-i házban, ahol hajadon testvérei laktak. Az orvos a halálhírrel a lépcsőn lefelé szelíden azt mondta: „Csodálatosan fiatalnak néz ki a testvérük!”

Hozzászólások

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket