Magdolna, Mária, Magda, Nara2024. július 23., kedd
Kultúra

Gilisztabűvölő világbajnokság – 2015

2015.07.15.Orisek Andrea
National Geographic Magyarország

Bár a giliszták felszínre csalogatása ősi elfoglaltság, mégis csak a 20. század második felében rendezték meg az első Gilisztabűvölő Világbajnokságot.

Az olimpiai számok között ugyan nem szerepel, mégis a világ több részéről is érkeznek versenyzők. Úgy érted kígyóbűvölés? – kérdezi barátom, akit magammal cipelek a világ egyik legkülönlegesebb és egyben rejtélyes tevékenységének megfigyeléséhez. Nem, nem, ingatom fejem, giliszta. Gilisztákat kell előcsalogatni a földből, minél nagyobb számban, amihez pedig minden megengedett, ami egy kis izgalmon túl nem tesz kárt a hasznos gyűrűsférgekben. Már az iskolához vezető úton, amely otthont ad a versenynek, akad csodálkozni való: a kezekben vasvillák különböző méretben és alakban, de látunk krikett- és teniszütőt is, nem egyet. Nem csoda, hogy a helyszínen, a kijelölt három négyzetméteres versenyterületeken megtalálható az összes alkalmasnak vélt szerszám, húsklopfolótól kezdve a gitáron át mindenféle dobig.

Kinek jut eszébe ilyen versenyt rendezni, még inkább részt venni rajta – ez a kérdés csak a messziről idetévedt vendégben merül fel. A helyiek büszkén emlegetik a mérkőzést, a gyerekek meg nem filozofálnak, hiszen így is alig bírják kivárni a kis harangszóval jelzett kezdést – idén a 36. alkalommal. Korábban is volt rá példa, hogy nyári fesztiválokon, jótékonysági eseményeken hasonló vetélkedést rendeztek, az igazi Gilisztabűvölő Világbajnokságra 1980-ban került sor először Északnyugat-Angliában, a cheshire-i Willastonban, ahol azóta is minden évben megmérkőzhet bárki.

A versenyzők összetétele igen változatos: nők és férfiak, kicsik, nagyok, valamint megállapíthatatlan korúak küzdenek. Van, aki hason kúszva gyűjti a maroknyi füvet, mivel járni még nem tud, más viszont kissé berozsdásodott derekát tapogatva sem rest újra és újra lehajolni az előbukkanó gilisztáért. Egy idős hölgy kerekesszékből irányítja családi csapatát. A „mezek” közt is akad nem egy feltűnő darab: talár, pilótaszemüveg, virágokkal megtűzdelt kalap, sőt csörgősipka is segíti a vadászatot.

Drogok használata tilos!
Az elszántság óriási, épp ezért van szükség a helyi cserkészek segítségére is, hogy a szabályokat mindenki betartsa. Hiszen könnyen lendül a kerti szerszám nyele, és máris kifordulna a talajdarab, tele az áhított zsákmánnyal – de ásni szigorúan tilos, mint ahogy öntözni is. A víz ugyanis kábítószernek minősül, a giliszták számára.

A rendelkezésre álló fél óra alatt kizárólag csak vibráció segítségével lehet előimádkozni az állatokat. A Gilisztabűvölők Brit és Európai Szövetségének szigorú szabályzata tovább részletezi, mit lehet tenni és mit nem, annak érdekében, hogy minél több és minél jobban megtermett gyűrűsféreg kerüljön a gilisztabarát tőzegre a megadott fél óra alatt. A willastoni tizennyolc pont is ezen alapul, ami a honlapon harminc másik nyelv mellett magyarul is olvasható.

A legkedveltebb technika a hagyományos vasvilla földbeszúrása, nyelének ütögetése, így a földben a vas vibrál, és a felszínre űzi az egyébként békésen táplálkozó vagy épp üregükben összegömbölyödve pihenő humuszgyártókat. Az egyik csapatra óhatatlanul is felfigyel az ember: annyira bőszen rezgették a kerti szerszámot, hogy annak a nyele bizony ketté tört – de ez nem akadályozza a csapatot a folytatásban. Annyira nem, hogy kiderül, idén a legtöbb állatot ők gyűjtötték be: a Caravan közösségi utazási klub csapata ezzel már másodjára szerezte meg az ágaskodó arany gilisztát ábrázoló trófeát (korábban 2012-ben sikerült nekik), igaz a 227 tekergőző féreggel új rekord most nem született.

A legnagyobb példányt is értékelik: megtalálója egy jó kövér, ezüst gilisztát kap jutalmul – idén a 4,23 grammos Alana Healy birtokolja a díjat egészen a következő bajnokságig.

Rekordot dönteni egyébként nem is olyan könnyű: már a verseny első évében olyan csúcsfogásra került sor, amit tizenkilenc esztendőn át senki sem múlt felül. Tom Shufflebothant, aki 511 állatot igézett elő az anyaföldből, egy tíz éves kislány, Sophie Smith és csapata taszította le a trónról 567 gilisztával 2009-ben. A legnehezebb kukac 6,6 grammos, ettől nagyobbat 1987 óta nem sikerült senkinek sem találnia. A díjakat átadó „fő gilisztabűvölő” Mike Forster szerint a 2011-ben rögzített, 12,08 gramm csak elírás lehet vagy kétszer mérték meg a győztest (mármint a gilisztát), mert ekkora földigiliszta, ezen a kontinensen, nem létezik.

Nyugtával dicsérjük a napot!
Két további serleg várt még arra, hogy megkapják a legjobbak! Az egyik a legügyesebb újoncnak jár, aki idén először próbálták ki a gilisztabájolást. Az eredmény lenyűgöző: a 2015-ben a Smith és Williams team 108 példánnyal dicsekedhet. A legaranyosabb kategória azonban kétségtelenül a legfiatalabb versenyzőé, aki tavaly alig négy hetes volt. Mivel a szervezők nem szeretnék lassan embriók vetélkedőjévé változtatni e kategóriát, 2015-ben a zsűri saját hatáskörben egy örökifjú csapatot díjazott Pam White, Pat Walley és Annemarie Still személyében,. Ők hitetlenkedve fogadták a kitüntető címet: „Inkább a legidősebbek – szabadkozott Pam –, ráadásul csak tizenegy gilisztánk van.” „Jövőre úgyis javítanak, ugye megint jönnek?” – faggatom a pironkodó nagyikat. „Naná!” – felelte erre a három hölgy kacagva. – Ki nem hagynánk semmiért…”

És vajon mi lesz a verseny igazi főszereplőivel? Izgalomra semmi ok! Amikor leszáll az est, életbe lép a szabályzat, giliszták számára, legszimpatikusabb pontja: az előbűvölt állatkákat, szigorúan miután a madarak nyugovóra tértek, szabadon eresztik.

Állati ötlet
A gilisztabűvölés nem emberi találmány, az állatok közül több is alkalmazza. Egyik legismertebb példája a heringsirályok tánca: lenyűgöző, ahogy úszóhártyás lábukkal kitartóan topognak a füvön, mind addig, amíg a vacsora ki nem bújik.

Egy 2008-ban megjelent tanulmány rávilágított, arra, hogy alapvetően a vakond, a földigiliszta ősellensége, felelős ezért a viselkedésért. Ahogyan a férgek meghallják ásásának hangjait, gilisztához mérhetően rekord sebességgel igyekeznek kijutni a földfelszínre. A kutatás vezetője, Kenneth C. Catania a Tenesse Államban lévő Vanderbilt Egyetem biológusa megfigyelte, optimális körülmények között egy vakond képes akár a saját testtömegének megfelelő mennyiségű gilisztát elfogyasztani egy nap alatt.

Írta és fényképezte: Orisek Andrea

Hozzászólások

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Egy új vizsgálattal egy, Cahokiával kapcsolatos elméletet cáfolnak.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket