Bernát, Bernardin, Felícia2024. május 20., hétfő
Kultúra

Álom és valóság – lakások az 1960-as években

2015.10.19.Medgyesy Zsófia
National Geographic Magyarország

Az 1945 utáni magyar lakásépítési dömpingre hol nosztalgiával gondolunk, hol pedig erős kritikával illetjük.

Az óbudai kísérleti lakótelep
Fotó: Szalatnyay Judit (BTM Kiscelli Múzeum)

A második világháborút követő években égető lakáshiány mutatkozott, különösen  Budapesten. Részben a háborús károk felszámolására, részben a vidékről egyre nagyobb számban a fővárosba érkező munkaerő lakásigényének kielégítésére kellett gyors megoldást találni. Kezdetben a komfort csökkentésével próbálták növelni a megépíthető lakások számát (vagyis alacsony komfortú, fürdőszoba nélküli, olcsóbb – csökkentett értékű azaz „CS” – lakások épültek). Hamarosan azonban a komfortos, de kisebb alapterületű lakások kerültek előtérbe, ráadásul 1956 után az állam jóléti fejlesztéseket hajtott végre és a fogyasztásra helyezte a hangsúlyt, ugyanakkor 10 évvel a háború után még mindig komoly problémát jelentett a lakhatás – ne feledjük, ez még mindig a társbérletek korszaka!

Az új otthon iránti igény mértékét jelzi, hogy az 1958–1960 között Budapesten és több vidéki városban is megrendezett lakberendezési kiállításokra özönlöttek az emberek. Ezeken általában nemcsak egyes bútorokat mutattak be, hanem egész szobaberendezéseket, enteriőröket, sőt néha berendezett modell-lakások variációit tekinthették meg az érdeklődők.

Az 527 jelű lakóépület homlokzati terve és emeleti alaprajza – tervező: Mináry Olga –és egy megvalósult épület. Fotó: Szalatnyay Judit (BTM Kiscelli Múzeum)

Az egyik ilyen összehasonlításra alapot adó kezdeményezés az 1958–1959-ben lezajlott komplex pályázatsorozat („C-terv”) eredményeként megépült Óbudai Kísérleti Lakótelep. Ezekben a téglából épült egy- illetve háromemeletes házakban kis alapterületű, de viszonylag jól használható lakásokat alakítottak ki. Minden típusból három-három díjnyertes pályamű valósult meg. A legnépszerűbb Mináry Olga 2. díjat nyert kockaháza volt, amelyből 1960-ra már típusterv készült, és ennek alapján nagyon sok kompakt, de az egyedi igényekhez valamelyest alakítható lakás épült Budapesten. Mivel azonban addigra kiderült, hogy a munkaerőigényes, hosszú ideig tartó téglaépítéssel nem lehetett tartani a „tizenöt év alatt egymillió új lakás” tervet, állami döntés alapján megindult a panelépítkezés. Már a hatvanas évek közepén létrehozták az első házgyárakat, amelyek ontani kezdték a – szovjet rendszerű – paneleket.

Az Óbudai Kísérleti Lakótelep áttörést hozott a lakáskultúrában. A megelőző pályázatsorozatban a szerkezeti és alaprajzi kísérleteket összehangolták az ennek megfelelő  új lakberendezési elvekkel. A kisebb alapterület magával hozta a beépített lakó- és konyhabútorok, a kisbútorok megalkotásának igényét, ugyanakkor a nyugati trendeket szorosan követve megjelentek a modern bútorok is.

A konyhakérdés az 1960-as évekre a lakásépítés egyik sarokpontja lett. Hol helyezkedjen el, mekkora legyen, milyen igényeket elégítsen ki a konyha? Az 1959-ben a moszkvai világkiállítás amerikai pavilonjában felépített kertvárosi modellház „high-tech” konyhájában Hruscsov szovjet első titkár és Nixon amerikai elnök részvételével lefolytatott nyilvános vita során jól kirajzolódott a nők szerepének keleti és nyugati felfogása közötti különbség. A fogyasztási javak bőségével kérkedő Amerika a háziasszonyok dolgát a legmodernebb beépített konyhafelszereléssel igyekezett megkönnyíteni. Ehhez képest a szovjet elképzelés szerint a dolgozó nőknek azért kellett tudományosan megtervezett és modernizált konyhát biztosítani, hogy a vacsorakészítés idejét lerövidítve a nők többet foglalkozhassanak a „társadalmilag hasznosabb” feladataikkal.


Étkezős konyha rekonstrukciója a Kiscelli kiállításon, 2011. Tervezte: Kovács Zsuzsa.
Fotó: Szalatnyay Judit (BTM Kiscelli Múzeum)

A kis alapterülethez illeszkedő modulkonyhák terén a „C-terv” keretében Kovács Zsuzsa, Arnold Károllyal közösen, alkotta meg a díjnyertes beépített típuskonyhát. Ez még szépen tagolt, az 1950-es évek krémszínű kredenceire emlékeztető összhatást keltett. Néhány év múlva, a házgyári épületekbe már nem ez került. Egyrészt stílusa kiment a divatból, másrészt a szűkösebb méretek miatt másra volt szükség, ezért a panelprogram idején egy leegyszerűsített, homogén fehér frontokkal lezárt, „doboz” konyhabútor, a Tisza-konyha sorozatgyártása kezdődött meg. A költségek kényszerű lefaragása közben lassan mindent kispóroltak a konyhamodulokból is, ami praktikussá tette volna, így a hetvenes évekre a panellakások konyhái kényelmetlenné, már-már használhatatlanná váltak.

A hatvanas évek építészete ma már többféle reakciót kelt. A fiatalok gyakran csak a retrót látják benne, az idősebbek nosztalgiával vagy gyűlölettel tekintenek vissza. Ha nem az akkori értékek alapján szemléljük az akkori épületeket, nem tudjuk reálisan értékelni erényeiket és hibáikat. Próbáljuk elképzelni, mit vártak az emberek akkoriban a lakásoktól! Milyenek voltak a polgári otthonokból kialakított, feldarabolt, kényelmetlen, társbérlettel súlyosbított lakások a háború után, és milyeneket szerettek volna az emberek? Ebben a közegben született meg a „C-terv”, az Óbudai Kísérleti Lakótelep, végül a 15 éves lakásfejlesztési terv.

Fent: Az I. díjat nyert 514 jelű pályázati terv, Benjámin Károly–Boross Zoltán–Tarján László munkája (BFL Tervtár) és lent az egyik megvalósult változata, Budapest, III. kerület, Érc utca 1. Kiviteli terv: Benjámin Károly–Boross Zoltán (Buváti).
Fotó: Szalatnyay Judit (BTM Kiscelli Múzeum)

Ami ezekből meg tudott valósulni, azóta sajnos jelentősen amortizálódott, de ha elővesszük a terveket, megláthatjuk, milyen szándékok és elképzelések vezették a tervezőket, hogyan próbáltak a szükségből – az égető lakáshiányból – erényt kovácsolni – vagyis kicsi, de még élhető, modern otthonokat teremteni. A cél az volt, hogy 45–60 négyzetméteren gyermekes családok számára is alkalmas, önálló életteret biztosítsanak olcsón, ötvözve a praktikumot a szocialista életszemlélettel.

A Kiscelli Múzeum építészeti gyűjteményének vezetője, Branczik Márta az Óbudai Kísérleti Lakótelep kérdéskörével az 1945 utáni lakástermelés kontextusában foglalkozott, és 2011-ben kiállítást rendezett Kiscellben. A Kortalan Kedd programsorozat keretében tartott előadáson a építészettörténész kutatásainak újabb eredményeit osztotta meg az érdeklődőkkel, akik a múzeumi gyűjteményben fellelhető eredeti terveket is testközelből nézhették meg.

Hozzászólások

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

Római kori barakk maradványaira bukkantak

Római kori barakk maradványaira bukkantak

A kutatók az exeteri székesegyház mellett végeztek ásatást.

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Bemutatták III. Károly első királyi portréját

Ez az első hivatalos portréfestmény, amelyet az angol király megkoronázása óta bemutattak róla.

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

Titokzatos, föld alatti építményt találtak a gízai piramisoknál

A kutatók geofizikai vizsgálatok során észleltek anomáliákat a gízai piramisok szomszédságában.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket