Magdolna, Mária, Magda, Nara2024. július 23., kedd
Kultúra

A nap, ami a szerelemről szól Walesben

2016.01.26.Orisek Andrea
National Geographic Magyarország

Korábban érkezik a szerelem első fuvallata Walesbe, mint a többi angolszász országba, ráadásul Szent Bálint helyett egy világszép királylány a védőszentje.

Ez a fuvallat valójában könyörtelen szélként tombol így januárban, az Ír-tenger hullámai még apály idején is veszett erővel vágódnak a part menti vulkanikus köveknek, míg a finom fövenyt fátyolként kanyarítja vállára a készülő vihar. Mégis sokan vágnak neki az útnak, hogy meglátogassák Szent Dwynwen, a szerelem walesi védőszentjének aprócska szigetét, amely a tenger szintjének csökkenésével gyalogosan megközelíthető. A bárdok országában január 25-én – a februári Valentin naphoz hasonlóan – a szerelemé, a vallomásoké és az ajándékozásé a főszerep.

Három különös kívánság
„Semmi sem nyeri meg úgy a szívet, mint a vidámság” – vallotta a szerelmespárok oltalmazója, pedig az 5. században élt hercegnőnek nem sok oka volt a derűre. Szent Dwynwen – akinek a neve azt jelenti, áldott életet élő – legendájának több változata létezik, mivel szájhagyomány útján terjedő története hosszú időn át kelta mondákkal, népmesékkel keveredett.

A hagyomány szerint Brychannek, Brycheiniog királyának volt a lánya – huszonnégy nővér közül a legszebb –, nem csoda, hogy megakadt rajta a deli Maelon Dafodrill szeme, ráadásul az ifjú érzelmei nem maradtak viszonzatlanok. Históriájuk azonban gyorsan tragikus fordulatot vett: a legelterjedtebb variációk szerint a lányt apja már elígérte másnak, illetve egyszerűen megtiltotta kapcsolatukat, mire a csalódott kérő megbecstelenítette a lányt.

Viktória királynő állítatta a keresztet uralkodása gyémánt évfordulóján.

Egy másik rege úgy tudja, Dwynwen várni szeretett volna a házasságig szerelmük beteljesedésével, de a türelmetlen Maelon erőszakkal magáévá tette. A rémült teremtés az erdőbe menekült, ahol mély álomba zuhant, és meglátogatta egy angyal. Bájitalt kínált a szenvedőnek, hogy segítségével elfelejtse a fiút – aki, különös mellékhatásként, jégtömbbé változott. Isten ekkor három kívánságot ajánlott a leányzónak, aki egyből azt kérte, olvadjon fel Maelon. Másodikként azt óhajtotta, hogy váljanak valóra az igaz szerelmesek vágyai, és végül, hogy sose kelljen férjhez mennie.

Dwynwen hálából egész életét felajánlotta Isten szolgálatára, és az Anglesey nyugati partjainál található kis szigetre vonult vissza remetének, ahol egyenként görgetve a köveket, templomot épített. A helyet Llanddwynnek, azaz Dwynwen templomának nevezik ma is. A királylány az imádkozásnak, a helyi gyógynövények tanulmányozásának és a gyógyításnak szentelte magát, míg, a hagyomány szerint 465. január 25-én, visszaadta lelkét teremtőjének. Az emberek között még életében elterjedt a híre, és egyre több szerelemre, gyógyulásra vágyó érkezett.

Imák és jóslatok
A középkorra Llanddwyn olyan népszerű kegyhellyé vált, hogy az adományokból új, nagyobb templomot emeltek a régi helyére, ahol egy aranyból készült kép volt látható Szent Dwynwenről. Erről a 14. századi költő, Dafydd ap Gwilym számolt be, aki egyébként egy házas asszony megnyeréséhez kérte a szent közbenjárását. A Tudor korra a sziget a birodalom leggazdagabb zarándokhelyévé vált, de VIII. Henrik szakítása a katolikus egyházzal megpecsételte sorsát. A 19. században azonban az anglikán egyház újra felfedezte a hagyományok erejét, és „rehabilitálták” a nép kedvenc szentjeit (például Szent Györgyöt is), 1897-ben, uralkodásának 60. évében Viktória királynő egy keresztet emeltetett Szent Dwynwen tiszteletére – akit közismerten erős érzelmek fűzték férjéhez, Albert herceghez.

A szent kút vizével fejüket meghintették, lábukat megmosták a zarándokok, valaha torony állhatott felette.

A szigeten található szent kútnak a kora középkorban gyógyító erőt tulajdonítottak, valamint szerelmi jóslásokhoz használták. Úgy tartották, a benne úszkáló szent halak viselkedéséből következtetni lehet egy pár jövőjére: ha nagyon virgoncnak tűntek, azt hűséges és odaadó férj előjelének vélték. Ottjártamkor a víz sajnos nem forrt fel benne, pedig ebből a különös jelenségből a biztos boldogságra lehetett volna következtetni – de még a legendákban sincs nyoma, hogy bárki megtapasztalta volna ezt a csodát. Ugyanakkor a kis szigetet bejárva megcsodálhatjuk a természet lenyűgöző szépségét, az elemek nyers erejét: amerre a szem ellát homoki nád ring a buckákon; tavasztól dűnéken növő árvácska, ujjaskosbor és tengerparti iringó is virágzik, valamint a pacsirták, nyulak békésen élnek a birkák és szabadon nyargaló hegyi pónik mellett a természetvédelmi területen. A sziklák, homokos öblök pedig a tengeri madaraknak – például kormoránoknak, sárszalonkáknak, csigaforgató és kőforgató madaraknak – nyújtanak otthont.

Hogyan ünneplik ma?
Január 25-én a romantikus walesiek ugyanúgy meghitt programokkal, ajándékokkal és üdvözlő kártyákkal emlékeznek meg a szerelem ünnepéről, akárcsak Valentin napon szokás. Helyi speciális ajándék az úgynevezett szerelem kanál, melyet hagyományosan egy darab fából faragtak ki a vágyakozó ifjak a hosszú téli éjszakákon, illetve hajóutakon. Segítségével az udvarló leendő apósának is megmutatta, elég ügyes ahhoz, hogy gondoskodjon családjáról.

Az egyes faragványok ráadásul különleges jelentéssel bírnak: például a lánc vagy a kelta csomó azt jelképezi, örök szerelemre vágyik az ajándékozó, a láncszemek azt is elmondták, hány gyermekre szeretne. A lakat mutatja, mindig vigyázni fog imádottjára, a harang esküvőt ígér. A legrégebbi walesi szerelem kanál 1667-ből maradt fenn, míg a világ legnagyobb műremekét 2007-ben faragták ki: több mint tizenhárom méter hosszú lett.

A felajánlott virág is mutatja, Szent Dwynwen kultusza ma is él.

Óriási szerelmi zálog ide, pezsgős vacsora oda, ezen a szerelem és széljárta napon a legmegkapóbb mégis csak az volt, amikor Szent Dwynwen templomának romjai között egy kis rögtönzött oltárra bukkantam: a kavicsokkal gondosan rögzített tulipán reményről, odaadásról mesélt. Remélem, a szent meghallgatja a modern zarándokot!

Videó a szerelemkanál készítéséről.

Írta és fényképezte: Orisek Andrea

Hozzászólások

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Egy új vizsgálattal egy, Cahokiával kapcsolatos elméletet cáfolnak.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket