Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Kultúra

Kávéházak, forradalmak

2016.03.15.Födő Tamás
National Geographic Magyarország

Valószínű sokan gondolnak rá, miközben március 15-e reggelén kávét szürcsölgetnek, hogy 1848-ban ugyanezen a napon talán Petőfi is egy kávéval kezdte a napot a Pilvaxban.

Pilvax kávéház; Preiszler József színezett tollrajza
Illusztráció: Wikipeida

Az összefüggés a forradalom és a forró fekete között azonban nem merül ki ennyiben. A kávé és a kávéház demokratikus intézménye ugyanis számos alkalommal helyszíne volt történelmi eseményeknek, művészi alkotások születésének.

Kávét először szufi szerzetesek főztek a 15. századi Jemenben. Majd alig száz év múlva Isztambulban megnyílt az első kávéház. Azóta az emberek legszívesebben egy kávé mellett vitatják meg a világ dolgait.  Nem csoda, hogy megannyi kávéház vált ismert gondolkodó, művész, politikus törzshelyévé. És az sem csoda, hogy a mindenkori hatalom általában fenntartással viszonyult a kávéházakban folyó pezsgő élethez. Ezek a vendéglátóhelyek ugyanis az eltérő társadalmi rétegek érintkezése révén szinte demokratikus közintézményekké fejlődtek. A török szultánok épp ezért rendeletekkel próbálták felügyeletük alá vonni a kávéméréseket. A 18. századi Franciaországban előbb korlátozó intézkedéseket vezettek be, majd egészen 1789-ig szigorú rendőri ellenőrzésekkel igyekeztek ellehetetleníteni működésüket, sőt, II. Károly angol király elrendelte a kávéházak bezárását.

Francia módra
A világ egyik leggazdagabb kávéházi kultúráját Franciaország mondhatja magáénak. Itt szinte minden történelmi esemény vagy művészeti irányzat mögött felfedezhetünk egy kávéházat. Talán nem túlzás feltételezni, a francia történelem egyes eseményei is másként alakulnak, ha az adott korszak meghatározó alakjai kávéjukat otthon fogyasztják el. Ha Diderot, Rousseau, Benjamin Franklin, Danton, Marat vagy akár Napóleon, nem találkoznak Párizs két legrégebbi kávéházában, a Le Procope-ban (1686-) és a Le Café de la Régence-ban (1681-1910), hogy forradalmi eszméiket kávézás, biliárdozás vagy egy sakkjátszma közben vitassák meg. A kávéházak jelentősége az 1789-es francia forradalom leverése után sem csökkent. 1842-ben a Café de la Régence adott otthont Marx és Engels találkozójának. A 19. század végén a művészetekben is forradalmi változások zajlottak. Renoir, Monet, Pissaro munkásságának köszönhetően, az impresszionizmus a Montmartre kávézóiból indult el világhódító útjára, de az irodalom is egészen hosszú névsorral büszkélkedhet. Olyan írók és költők töltötték idejük nagy részét kedvenc kávézójukban, a Café de la Paix-ben, mint például Zola, Maupassant, Oscar Wide, Marcel Proust vagy André Gide. A 20. századi egzisztencializmus képviselőinek szintén megvolt a maguk törzshelye. Jean-Paul Sartre és Simone de Beauvoir a Les Deux Magots kávéház egyik asztalánál üldögélt és elmélkedett a létezésről, sőt, az 1968-as diáklázadások hátterében ugyanúgy felbukkannak a kávézók, ahol a Quartier Latin egyetemistái előszeretettel tanyáztak két előadás között.

Kapucsínó és risorgimento
Ha azt mondjuk, Olaszország, szinte mindenki rávágja, kapucsínó. Nem véletlen az asszociáció, hisz számos ma is közkedvelt kávékülönlegességet Itáliában kísérleteztek ki. Európa első kávéháza is itt nyílt meg, 1624-ben. A híres velencei Caffè Florian 1720-tól, a torinói Caffè Baratti & Milano 1858-tól, vagy a padovai Caffè Pedrocchi 1760-tól mai napig működik. A kávézók korántsem csak Itália egyesítését célul kitűző mozgalom, a risorgimento hátterében bukkannak fel. Olasz és külföldi művészek egyaránt előszeretettel látogatták ezeket az intézményeket, amelyek közül az egyik legismertebb a Rómában ma is létező Caffè Greco (1760-) volt. Itt olyan világhírességeknek szolgáltak fel egy csésze feketét, mint John Keats, Percy Bysshe Shelley, Lord Byron, Johann Wolfgang Goethe, Richard Wagner, Liszt Ferenc vagy Mark Twain. A pre-szürrealista festő, Giorgio De Chirico pedig úgy vélte, ez az a hely, ahol csak üldögélünk és várjuk a véget.

Vízbe a teával!
Az európai bevándorlókkal együtt a kávé is hamar megérkezett az Újvilágba. Az első kávéházat már 1696-ban birtokba vehették a vendégek New Yorkban. Eleinte a londoniakhoz hasonlóan, itt is az üzleti ügyeké volt a főszerep. Később azonban, ahogy a telepesek és az angolok között kezdett elmérgesedni a viszony, a kávéházakban is úgy kerültek középpontba a forradalmi gondolatok. 1773-ban a bostoni Green Dragon nevű pubban fogant meg az a terv, hogy a britek által kivetett adók elleni tiltakozásként a bostoni kikötő vízébe szórják az Angliából érkező teaszállítmányt. Ez a bostoni teadélután néven elhíresült esemény indította el a függetlenségi mozgalmat, és vezetett az amerikai függetlenségi háborúhoz. Úgy mondják, az amerikaiak azóta nagy kávéfogyasztók, hogy az a bizonyos tearakomány a tengervízben végezte.

Ezután jön a feketeleves!
A kávéházak hazánkban is a társasági élet központjai voltak. Gondoljunk csak a Pilvax Kávéházra, amely az 1848. március 15-én kirobbant forradalom egyik szellemi otthona és kiinduló pontja volt. Ezt a helyet elsősorban reformpárti fiatalok látogatták, és falain a francia forradalom képei kísértettek. Itt alakult meg a Tízek Társasága Petőfi és Jókai vezetésével. 1848 márciusában a pozsonyi ifjúság küldötte itt adta hírül, hogy Bécsben kitört a forradalom. Petőfi itt szavalta el először a Nemzeti dalt, és itt hozták először nyilvánosságra a Tizenkét pontot.

Persze, a magyar történelemben és művészettörténetben nem a Pilvax az egyedüli meghatározó kávéház. Miután a 16. században a törökök meghonosították hazánkban a kávét, amelyet a népnyelv gyakran feketelevesnek hívott, a kávémérések is gombamód nőttek ki nagyobb városainkban. A Habsburg-uralom idején aztán a kávémérések kávéházakká terebélyesedtek. A magyar függetlenségért küzdő értelmiség pedig rendre egy csésze kávé mellett vitatkozott Magyarország jövőjéről. A kávéházi diskurzusokat azután tettek is követték. A Martinovics-féle (17949 összeesküvés tagjai például a Három Oszlop kávéházban gyülekeztek.

A kiegyezés után a kávéházak száma tovább gyarapodott. A 20. század elején a fővárosban csaknem ötszáz kávéház működött, ahol már kevésbé forradalmian, de továbbra is élve a hely demokratikus szellemével, a vendégek politikai és irodalmi eszmecserét folytattak. A Centrál kávéházban szerkesztették a Nyugat elődjét, a Hét című irodalmi folyóiratot. Itt született Szabó Lőrinc verseinek nagy része, és Karinthy is itt vetette papírra betegségének történetét. A Centrál hegemóniáját végül a New York kávéház törte meg. Mint az első magyar multikulturális közeg befogadó helye, reggelente színészekkel, újságírókkal, esténként polgári közönséggel, éjjel kártyásokkal, artistákkal, zenészekkel volt zsúfolásig tele.

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

Készen állunk a rovarevésre?

Készen állunk a rovarevésre?

Tizennégy éve járom a világ fejlődő országait, nem egyszer találkoztam már sült rovarokkal, szinte fel sem tűnnek, bár Kambodzsában a phnompeni királyi palota előtti téren felhalmozott tenyérnyi tarantulán azért én is megrökönyödtem.

Középkori zárdát tártak fel

Középkori zárdát tártak fel

Az 1002-ben alapított kolostorból 1790-ben űzték el az apácákat.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket