Gyárfás, Romuald2024. június 19., szerda
Kultúra

Szent Patrik ünnepére

2016.03.20.Orisek Andrea
National Geographic Magyarország

Halálának napján a világ minden pontján utcára vonulnak, sört csapolnak és táncra perdülnek az emberek.

Robert Anning Bell ólomüvege Szent Patrikról (1925); Walker Art Gallery, Liverpool

Liverpoolban a régi ír központ épületét mára benőtte a fű, de március 17-én a környékét megszállták a csintalan ír manók, aki mellett közvetlenül a Manchesterből érkezett skót dudás banda próbált. Szent Patrik napja nagyon fontos a városnak, Írország második fővárosának is szokták becézni. A nagy éhínség idején több mint 2 millióan érkeztek ide, és bár jó részük tovább hajózott Amerikába, 1851-re a lakosság több mint ötöde ír volt; manapság a „liverpudlik” 50 százaléka dicsekszik ír felmenőkkel. A parádéban azonban nem csak ők vesznek részt, az egyre dagadó, sokszínű tömeg a walesi ütősökkel és az ír fúvós zenekarral kiegészülve masírozik végig a tavaszi ragyogásban.

A liverpooliak, vagy ahogy szívesen becézik őket, a scouse-ok, büszkék ír gyökereikre

Egy aprócska leprikón – a csintalan ír manónál ezúttal nincs arannyal teli üst

Írország védőszentje talán skót?
Meglepő módon, a világ egyik legismertebb szentje hosszú ideig csak mérsékelt figyelmet kapott: egyrészt ünnepét a katolikus egyház csak a halála után 1200 évvel vette föl az egyetemes naptárba, másrészt, mivel az a ngyböjt időszakára esik, szintén elmaradt a vigalom, sőt, a híres ír kocsmák mind zárva tartottak egészen az 1970-es évekig. Így az első nyilvános „buliját” sem a fogadott hazájában, hanem az észak-amerikai Bostonban tartották, 1737-ben, a helyi Ír Jótékonysági Társaság szervezésében. Külön érdekessége, hogy akkor sem katolikusok kezdeményezték, ugyanis a kivándorlók inkább protestánsok voltak, akik „Szent Paddy” segítségével igyekeztek megküzdeni honvágyukkal.

Írország apostola maga is jól ismerte ezt az érzést, mivel a 386. körül világra jött prédikátor eredetileg sem ír nem volt, sem Patrik. Maewyn Succat – egyes hagyomány szerint ez volt az eredeti neve – Britannia provinciából származott, de az már nem biztos, hogy a mai Wales vagy a mai Skócia területéről. Latin nyelven fennmaradt vallomásában már Patriciusként nevezi meg önmagát, és elmeséli miként hurcolták el ír kalózok rabszolgának 16 éves korában. Hat év szolgálat után sikerült hazaszöknie, de alig ölelte meg anyját, apját, egy látomás adta tudtára, hogy vissza kell térni fogsága földjére, hogy ott hirdesse az igét a pogányoknak – úgy tartják, akkor vette fel a Patrik (írül Pádraig) nevet, amikor püspökké szentelték.

Csodák pedig léteznek!
Több legenda is övezi a szimpatikus misszionárius alakját, a talán legismertebb szerint ő űzte ki a kígyókat az örökzöld szigetről a Jézustól kapott bottal. Mint kiderült, ez a tette különösen természetfeletti volt, ugyanis a szigeten sosem éltek kígyók. A kegyes magyarázat úgy véli, nem is hüllőket, sokkal inkább pogányok elkergetését kell érteni a parabola alatt.

Az attribútumává is vált pásztorbot egyébként több történet főszereplője, például a szent ennek a segítségével nyitott utat a purgatóriumba, ahonnan bűntelenül térhettek vissza a hívek (már aki visszatért). A legenda legalábbis így tartotta Patrik halála után egy évezreddel, amikor például a magyar Tar Lőrinc vitéz is alászállt a tisztítótűzbe, majd vezeklése történetét tollba is mondta.

A csodálatos a bot azonban egy alkalommal majdnem nagy bajba keverte a szentet, amikor az ír Munster tartomány királyát keresztelte meg. Szokása szerint pásztorbotjára dőlve pihentette tagjait prédikáció közben, de nem vette észre, hogy a hegyes végével átszúrta az uralkodó lábát. Patrik szerencséjére a jámbor Oengus azt hitte, ez is része a szertartásnak, neki is Krisztus szenvedéseit kell kiállnia. Patrik azonban, hogy jóvá tegye figyelmetlenségét, egy imával gyorsan meggyógyította a vérző végtagot.

Kortársaival – például Szent Ágostonnal – ellentétben igen sokra becsülte a nőket, hangsúlyozta hűségüket, bátorságukat, egyáltalán, az ő testi-lelki jólétükkel is törődött. A megátalkodott ír hadúrnak, Coroticusnak írott egyik fennmaradt levelében külön megfeddi azért, hogy a megkeresztelt, védtelen nőket mintegy díjként osztja szét katonái között.

Kelta kereszt Szent Dwynwen szigetén; 1903-ban emelték

A régit sem akarta eltörölni
A hetedik századi életrajzírói már úgy emlékeznek, a püspök térítette meg a sziget teljes lakosságát, ami azért túlzás, bár újszerű módszerei miatt valóban kiemelkedően sikeres volt. Írország apostola raboskodása alatt megtanulta az ír nyelvet, ráadásul a korábbi, pogány hagyományokat sem eltörölni akarta, hanem beépítette tanításaiba, például a húsvétot máglyával ünnepelte, miután a kelták tűzzel szoktak tisztelegni isteneik előtt. Sőt, a kelta kereszt születését is a személyéhez kötik: a hagyomány úgy tartja, a kerék vagy napkereszt és a krisztusi kereszt összeolvasztásával igyekezett a pogányokkal megértetni a keresztény szimbólum fontosságát, hogy az életet és világosságot adó Napot össze tudják kapcsolni lelkükben Jézussal.

A lóhere szintén fontos szerepet kapott legendáriumában, a segítségével magyarázta el a Szentháromság titkát. (Ezért a közkeletű tévedéssel szemben nem a négylevelű, hanem szigorúan a szerencsét nem hozó három levelűről van szó.) Bár írott forrás ezt csak a 1726-ban említi, könnyen lehet, hogy ez a növény már a kelták idején is szentnek számított, ugyanis több hármas istenség is szerepelt a mitológiájukban, és talán valóban Patrik használta először arra, hogy megértesse a bonyolult keresztény teológiai tételt, a Szentháromságot.

Még az Óperencián túl és a világűrben is…
Köztudottan a lóhere színe egyben Szent Patrik színe is, ilyenkor világszerte a felvonulók apraja-nagyja zöldbe öltözik, sőt, Rómától Rióig vagy kétszáz épület és más nevezetesség úszik a smaragd árnyalataiban ezen a napon. 2016-ban például már zöld fényárban úszik a Ground Zero New Yorkban, a Yas Viceroy hotel Abu-Dzabiban, valamint a Nelson Mandela emlékmű Johannesburgban a régi kedvencek, mint a Kínai Nagy Fal, a Niagara vízesés vagy a párizsi Sacré Cœur bazilika mellett.

Pedig a közhiedelemmel ellentétben, Patrikhoz, illetve Írországhoz eredetileg nem a zöld, hanem a kék szín kapcsolódott. A szent legkorábbi ábrázolásain – például a szentek életét bemutató Legenda Aurea 1300 körül készült illusztrációján – ezt az árnyalatot viseli, mint ahogyan az ősi mondáikban az ír föld jelképe is egy kék köpenyes hölgy volt. IV. Eduárd idején már az ország címerének is azúr az alapszíne, benne eredetileg három korona, amit VIII. Henrik cserélt hárfára. Egy 1681-es beszámoló szerint viszont akkor már zöld szalagot viseltek a kalapjukon az írek Patrik tiszteletére.

2011-ben még a Nemzetközi űrállomáson is zöldbe öltöztek az asztronauták, hogy a Szent Patrik napot először a világűrben is megünnepeljék, Cady Coleman, ír származású űrhajós pedig hagyományos ír fuvolán és furulyán játszott. Idén, szintén az űrállomásról Tim Peake, brit asztronauta osztott meg egy fotót a Twitteren a Smaragd szigetről a neves nap alkalmából.

Hozzászólások

Ezért áldozhattak kisfiúkat a maják

Ezért áldozhattak kisfiúkat a maják

Úgy tűnik, egy mítoszhoz kapcsolódóan, párosával áldozták fel a fiúgyermekeket a maják.

Elásott ezüstkincseket találtak a Tisza-tónál

Elásott ezüstkincseket találtak a Tisza-tónál

A leletek a 13-14. századból származnak.

Ősi labirintust találtak Krétán

Ősi labirintust találtak Krétán

Az egyedülálló építmény a minószi kultúra idejére datálható.

Szegények, árvák segítője lett a különc lány

Szegények, árvák segítője lett a különc lány

Marrákestől valamivel több mint 50 kilométerre délre, a hófödte Magas-Atlasz csúcsainak árnyékában jóval hűvösebb a június. Az Ourika-völgy a városiak és a turisták tökéletes nyári menedéke, ahol a beköszöntő hőséget a vízesések valamelyikében vészelheti át az utazó.

Jaktejet és vért ettek a bronzkori mongolok

Jaktejet és vért ettek a bronzkori mongolok

A mai Mongólia északi részén előkerült, 2700 évvel ezelőtti bronzüstök egykori tartalmát vizsgálták meg.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket