Edina, Viktor, Győző2024. február 26., hétfő
Kultúra

Homokszobrok Mekkája: Portugália

2016.06.16.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Végigsétálok a látogatóknak kijelölt útvonalon, a portugál nap erőteljesen tűz a sárgásvörös homok felett. Érzem a vállamon, ahogy a déli sugarak perzselik a bőrömet.

Szerencsére rajtam kívül alig van még bámészkodó, a nyári szezon egyáltalán nem érezteti hatását, így június közepén. Megállok az egyik tökéletesen megmunkált szobor előtt, és elképedve bámulom azt a precizitást, ahogy Mozart egyenes derékkal ül a zongorája előtt. Még a kutyáját is kifaragták a széke alatt.

Portugália déli részén, Algarve területén fekvő kisváros, Pera immár 14 éve vonzza a látogatókat a Föld minden tájáról. Nem csoda, hisz ez ad otthont a maga nemében a világ legnagyobb homokszobor kiállításának, a Fieasának, ahol mintegy 40 000 tonna homok kerül felhasználásra a 15 000 négyzetméternyi területen, hogy néhány hét alatt akár a 12 méter magasságot is elérő, bámulatos részletességgel kidolgozott emberek, tárgyak és a különböző események szülessenek meg.

2016-ban a 14. kiállításon a muzsikáé a főszerep, ahol nem csak hangszerekkel, de Elvistől Beethovenen át maja táncosokig, filmszereplőkkel és Che Guevarával is találkozhatunk. A több száz kézzel faragott művet a szobrászok egy nemzetközi csoportja alkotja, akik a különféle technikáknak köszönhetően teljesen egyedi és megismételhetetlen világot keltenek életre évről-évre.

Meglepő módon a homokszobor, mint művészi kifejező forma csak akkor vált népszerűvé, amikor az első versenyeket és kiállításokat a huszadik század elején megszervezték Florida és Kalifornia partjain, holott ezt az alapanyagot az ókori egyiptomiak már négyezer évvel ezelőtt is használták. Európában a koncepció akkor honosult meg, amikor egy csapat holland és észak-amerikai művész építészhallgatókkal szövetkezve hatalmas homokvárat épített a hollandiai Scheveningen strandján, 1991-ben.

A Fiesat itt, Algarve-ban a ProSandArt cég szervezi, melynek különböző projektjei futnak még Törökországban és Argentínában is. A fesztiválhoz ráadásul olyan kiegészítő programok is tartoznak, mint workshopok, videóvetítések, játékok és versenyek, éjjelente pedig a szobrokat kivilágítják, így hozva létre egy még sejtelmesebb, különlegesebb atmoszférát.

Tovább sétálva Bob Marley felé látom, hogy az egyik Fieasan dolgozó fiatal szobrász éppen javít valamit a remekművén. Mikor mellé érek, megállok, egy darabig elmerülten nézem, ahogy tisztogatja a Charlie és a csokigyár női hősének lekopott ajkait, majd megkérdezem, hogyan készülnek a homokszobrok.

Miguel, a 32 éves spanyol művész rám néz, leteszi kezéből a vésőjét, puha peremű kalapját hátrább tolja a fején, majd int, hogy üljek le mellé a földre. Egy pillanatig habozok, majd csíkos ruhám alját megemelve átlépek a fehér zsinegen, ami a szobrokat a látogatóktól elválasztja, és óvatosan, hogy a kiterített szerszámokra rá ne tapossak, lekuporodom.

„ Mindennek a titka a homok és a víz megfelelő arányú keverése – mondja Miguel szekértelemmel-, ebből olyan állagú anyagot vagyunk képesek nyerni, ami szabadon formázható, faragható. Szinte bármilyen alakot létre lehet hozni homokból attól függően, hogy milyen ügyes a szobrász, milyen technikákat ismer, és hogyan farag. Ha tehetséges, akkor igen nagy részletességgel képes megalkotni a különböző tárgyakat, embereket, állatokat vagy épületeket. Mindent, amit csak el tudsz képzelni.

De ahhoz, hogy több méter magas szobrot készítsünk, legelőször is megfelelő mennyiségű és minőségű nyersanyagnak kell a rendelkezésünkre állni. Ezt követően tudjuk csak úgy bekeverni a masszát, hogy ez a kitalált műnek megfelelő állagú kompakt anyaggá álljon össze. A faragást  vésővel, ecsetekkel és kis fém eszközökkel végezzük szigorúan a szobor tetején elkezdve és az alja felé haladva.

Bár a Fiesan megálmodott műveknek mindig egy adott témakörhöz kell kapcsolódniuk, a végső kialakítás itt, a helyszínen dől majd el, a szobrász pillanatnyi hangulatától, a rendelkezésre álló anyagtól és attól függően, hogy ki mit lát meg abban az adott helyzetben az előtte tornyosuló homokdombban.”

„Nézd meg Elvist!”- mutat Miguel a mögöttünk terpeszkedő jó hat méteres rock királyra, akinek egy madár éppen a vállára száll, és tollászkodni kezd a hőségben.

„Egy ekkora szobor esetében különleges technikát kell alkalmaznunk. Miután a homokot vízzel kevertük, a megkapott anyagot egy fából készült kocka vagy piramis alakú formába töltjük. Néhány óra száradás után, amikor a formát eltávolítjuk, már eleve egy jó 4-5 méter magas szilárd anyagból kezdhetünk el dolgozni. Minden háromdimenziós formához ezt használjuk.

A másik módszer, amit leginkább díszleteknél és domborműveknél alkalmazunk, mint itt mellettünk a Madonnáé, az az, amikor locsoljuk a homokot, majd kézzel és lábbal gyúrjuk, hogy a megfelelő állagot megkapjuk. Csak akkor állunk neki a faragásnak, amikor a massza elég homogénné vált ahhoz, hogy a megmunkálás alatt ne töredezzen, vagy omoljon össze.

Nagyon magas alakok esetén a tökéletes tömörítési technika elengedhetetlen, nem csak a szobor hosszú távú minősége miatt, de a mester testi épsége szempontjából is, hisz sokszor több méter magasról dolgozunk, nem omolhat össze alattunk a megálmodott munka.”

Minden fajta homokot fel lehet használni? – kérdezem Miguelt, miközben a szerszámait tisztogatja.

„Szobrot minden típusú homokból lehet készíteni, az azonban, hogy milyet használsz,  meghatározza a végső eredményt, nevezetesen a tartósságot, alakot és magasságot.

Minél finomabb a homok, annál könnyebb lesz a formázás; a tengeri vagy folyami kiváló alapanyag, mindaddig, amíg a szemcsék rendkívül finomak és makulátlanul tiszták.

Mi itt Fiesaban folyami homokot használunk, mert ez tisztább és homogénebb, mint az Algarve strandjain találhatóak. Az pedig, hogy mennyi ideig tart egy szobor elkészítése, leginkább a mérettől, a részletektől és persze a szobrász tapasztalatától is függ. Például egy öt méter magas szobor elkészülhet akár három nap alatt is, ha a kivitelező profi.”

Egy kisfiú szalad el mellettünk, majd hirtelen megtorpan, mert valamit észrevett, és oroszul izgatottan kiabálni kezd a távolban ácsorgó szüleinek. Miguellel mind a ketten kíváncsian odafordulunk. Elmosolyodom, mikor tisztán felismerem a Jégkorszak című mesefilmből ide álmodott fiktív ősállatot, a „motkányt”, amint éppen a mogyorójáért küzd.

Mi történik ha rossz az idő, tartós eső vagy vihar esetén?- kérdezem a mestert.
„Természetesen a homok nem egy időtálló anyag, könnyen összeomlik, ám a belőle készült szobrok  meglepően sokáig bírják a szabadban.

Az intenzív és tartós esőzés az építés alatt és közvetlenül utána veszélyes, mert igen könnyen megrongálja a műveket, de ha a homok és a víz megfelelő arányban lettek összekeverve és napon jól kiszárad, akkor ezek úgy megkeményednek, hogy a szobor ellen tud állni hosszabb ideig is az időjárás viszontagságainak. De a kisebb részletek, mint az orr, vagy ajak, mint ennél is, amit javítok, sokkal sérülékenyebbek, így könnyen megrongálódhatnak és letörhetnek.

Fiesaban, ahol az alkotások több hónapra vannak kiállítva, néhány szobrot javítani kell,  másokat átépíteni, de az sem ritka, hogy teljesen új darab születik.”

Lassan kettőre jár, a nap egyre elviselhetetlenebbül tűz a felhő nélküli égbolton. A járókelők tikkadva ülnek a vastag törzsű, terebélyes árnyékot adó fenyők alatt. Én is elbúcsúzom Migueltől, kezet rázunk, majd felállok, leseprem ruhámról a finom homokszemeket, és még utoljára végig nézek a hullámzó sorok között.

Ősi templomokat tártak fel Indiában

Ősi templomokat tártak fel Indiában

A struktúrák több mint ezer évesek.

Római kori településre bukkantak Angliában

Római kori településre bukkantak Angliában

A lelőhely egyik legizgalmasabb maradványa egy Mercuriust ábrázoló figura.

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Az országban számtalan helyen díszítik a házfalakat egyedi festmények, domborművek, amelyek egy épület lebontásakor vagy felújításakor elvesznek.

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Az Olaszországban feltárt temetkezési oltár a Római Birodalom korából származik.

Több ezer éves gyilkosság áldozatát vizsgálták

Több ezer éves gyilkosság áldozatát vizsgálták

A vittrupi ember maradványait 1915-ben tárták fel.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket