Rafael, Dina2024. június 20., csütörtök
Kultúra

Fókuszban az asztrofotós: Landy-Gyebnár Mónika

2016.10.28.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Bemutatkozik a légköri jelenségek, a csillagos ég és az élővilág fotográfusa.

Szelfi a Hold, a téli csillagképek és a veszprémi Látóhegy kulisszájával.

Legutóbb a Perseida meteorrajról készült képedet publikáltuk a hónap asztofotójaként. Milyen hullócsillagos élményeid származnak még a közelmúltból?
Ez az év nem igazán kedvezett a meteorfotózásnak; a legtöbb raj kitörésének idején erős holdfény volt. Amikor a Hold nem zavart, az időjárás tette lehetetlenné az észlelést. Az augusztusi Perseida-raj esetében viszont különösen szerencsés voltam. A kedvenc meteoros élményem viszont a 2015 decemberében volt, a Geminidák észlelése. Elkeserítően sűrű köddel, ahogy ez télen gyakran előfordul. Miután kezdett kitisztulni, a talaj felett hullámzó pára misztikussá tette a tájat. Ebben a látványban villantak fel az égből aláhulló meteorok.

Egy fényes Taurida-tűzgömb, amely füstnyomot is hagyott maga után az égen.

Légköroptika, csillagászat és az élővilág jelenik meg leginkább a képeiden. Melyik az a témakör, amit magadénak érzel?
Legjobb, ha kombinálni lehet! A légköroptikai jelenségek eléggé kiszámíthatatlanul tűnnek fel; számomra mindig öröm, ha valamit sikerül csillagos éggel együtt elcsípni, legyen az holdhaló vagy éjszakai világító felhő. Az élővilágot is igyekszem éjszakai arcán keresztül bemutatni; maradandó volt számomra egy 2016 tavaszán átélt élmény, amikor az épp virágzó fekete kökörcsineket holdfényben fotóztam. Kora ősszel pedig egy fecskefarkú lepke hernyóját kaptam lencsevégre a csillagos ég alatt. Néha éveken át várni kell a megfelelő helyzetre, visszamenni újra és újra a kiszemelt témához.

Holdfénnyel derített tájban egy kökörcsin; háttérben az Orion csillagképpel.

Honnan van a vonzódásod a természettudományok iránt?
Legnagyobb részben anyai nagyapámnak köszönhetem, aki nyílt gondolkodású és kíváncsi ember volt. Ő tanított meg arra, hogy a legtöbb válasz újabb kérdéseket vet fel, így egy soha véget nem érő történet lehet a világ megismerése. Ezen kívül pedig szerencsésnek mondhatom magamat, hogy olyan korban élek, amikor naponta új felfedezések születnek mindenféle tudományterületen.

Mennyit utazol egy kép kedvéért? Milyen helyeken vagy legszívesebben?
Veszprém külvárosában lakom, így könnyű kijutni a közeli, félig-meddig természetes terepre, amely számos védett állat- és növényfajnak ad otthont. Legtöbbször csak ilyen gyalog elérhető távolságokat teszek meg. Emellett nagy kedvencem a Bakony, ahol minden évszakban találok valami izgalmas témát. Ha az időjárás engedi, akkor este az utolsó busszal felmegyek a dombok közé, és reggel az elsővel jövök vissza.

Véleményed szerint, inkább technikai vagy kompozíciós kérdés ma a fotózás?
Szerintem ez a témától függ. Egy bizonyos technikai feltételnek meg kell felelnie annak a felszerelésnek, amit éjszaka használni tud az ember. Ám hiába van valakinek a táskájában a legdrágább gép! Ha nem keres jó helyszínt, nincsenek megfelelő szakismeretei, fabatkát sem ér. Nem árt, ha az ember rendelkezik egy kis művészeti vénával is, ami segít felfedezni a körülöttünk rejlő érdekes kompozíciós lehetőségeket. Lehet, hogy egy adott fotó exponálása csak a pillanat műve, ám a kép kattintásáig eljutni, hosszú évek munkája, tapasztalata lehet.

Nap délibáb és zöld fény sorozatfelvétele teleobjektívvel fényképezve.

Napjainkban számos médiumban köszönnek vissza a képeid. Megemlítenél ezek közül néhány, számodra fontosabbat? Mire vagy a legbüszkébb?

A légköroptika a fő területe a munkámnak, aminek a fotózása mellett aktívan kutatom is a témát. Számomra az a legérdekesebb, ha ebben tudok valami izgalmas, ritka vagy nehezen megfigyelhető jelenséget megörökíteni. Az elmúlt évek során számos képem jelent meg a „Nap optikai felvételeként” és a Spaceweather címlapján.
Mindegyikhez élmény fűz, mindegyik tanít valamit. Talán az egyik legkedvesebb számomra egy Tihanyban, a Belső-tó partján született állatövi fény felvétel.

Ha egyet kívánhatnál, hova teleportáltatnád magad fotózni?
Csak egyet lehet? Legszívesebben az Antarktiszra utaznék; késő ősszel, amikor még egy kis világos időszak is van, de már az éjszaka dominál. Egyrészt nagyon szeretem a telet, másrészt pedig a sarkvidékeken számtalan olyan légköri jelenség is van, amiket itthonról nem, vagy csak igen ritkán és rendkívül szerencsés helyzetben lehet látni. Nagyon szívesen fotóznám az Erebus vulkáni kúpját sarki fénnyel vagy gyöngyházfényű felhőkkel együtt.

Mennyire szeretsz csapatban dolgozni, és hogy viseled el az egyedüllétet az éjszaka folyamán?
Alapvetően magányos típus vagyok: kimondottan kedvelem az egyedüllétet. Ha a hétköznapok terheitől akarok megszabadulni, akkor könnyebb ezt egyedül megtenni a csillagos ég alatt. Sokan kérdezik, hogy nem szoktam-e félni az erdőn-mezőn éjszaka? A belvároson nem mernék éjjel egyedül átsétálni, de a terepen a legveszélyesebb lények a kullancsok, ellenük pedig lehet védekezni. Nyilván megemelkedik a pulzusom, ha az erdő szélén állva a közelben röfögő vagy csörtető vaddisznót hallok, de a természet éjjeli neszei is hozzájárulnak ahhoz, hogy izgalmas legyen a kint eltöltött idő. Néhány hete a Bakonyban fotóztam, amire kivételesen a férjem is el tudott kísérni. Ez még a szarvasbőgés idején volt; csodás volt a völgyek közt visszhangzó koncert! Volt olyan eset is, amikor egy rókakölyök ellopta a szendvicseinket, alig pár méterre tőlünk: vicces volt látni, ahogy szalad a szájában a reggelinkkel. Természetesen, hasonló érdeklődésű emberekkel szívesen dolgozom együtt, de ilyenkor ösztönösen háttérbe húzódom.

Holdkoszurú négy gyűrűvel, amelynek jobb oldalán a Fiastyúk csillaghalmaza látszik.

Kik a példaképeid a fotózásban, akik nagy hatással voltak-vannak rád?
Asztrotájképes műfajban Per-Magnus Hedén a kedvencem, mivel ő is előnyben részesíti a természeti helyszíneket. Tiszteletre méltó szerénységgel dolgozza fel a képeit, nem veszik el a jelen talmi értékei között. Kedvelem William Burrard-Lucas természetfotóit, különösen az éjszaka készülteket. Nagy kedvencem még egy fiatal amerikai fotós, Andrew Studer is, aki a fiatalsága adta lendületet csodálatos szorgalommal párosulva használja fel. Az élővilágot megörökítő fotósok közül nálam Piotr Naskrecki, rovarász az első, aki leginkább Mozambikban dolgozik és alkot.

Az interjút készítette: Ladányi Tamás – www.astrophoto.hu

Hozzászólások

Dollármilliókat fizettek az ősi kéziratért

Dollármilliókat fizettek az ősi kéziratért

A londoni árverésen értékesített kódex a 3-4. századra datálható.

Ezért áldozhattak kisfiúkat a maják

Ezért áldozhattak kisfiúkat a maják

Úgy tűnik, egy mítoszhoz kapcsolódóan, párosával áldozták fel a fiúgyermekeket a maják.

Elásott ezüstkincseket találtak a Tisza-tónál

Elásott ezüstkincseket találtak a Tisza-tónál

A leletek a 13-14. századból származnak.

Ősi labirintust találtak Krétán

Ősi labirintust találtak Krétán

Az egyedülálló építmény a minószi kultúra idejére datálható.

Szegények, árvák segítője lett a különc lány

Szegények, árvák segítője lett a különc lány

Marrákestől valamivel több mint 50 kilométerre délre, a hófödte Magas-Atlasz csúcsainak árnyékában jóval hűvösebb a június. Az Ourika-völgy a városiak és a turisták tökéletes nyári menedéke, ahol a beköszöntő hőséget a vízesések valamelyikében vészelheti át az utazó.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket