Antal, Anett2024. június 13., csütörtök
Kultúra

A város, ahol turistalátványosság a graffiti

2017.02.13.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Kolumbia fővárosában, Bogotában a szűk járdán egészen a falhoz simulva sorakoztunk fel, hogy a járókelők még elférjenek előttünk.

Szegény bennszülött hátán cipeli a gazdag fehéret

A fiatal, dús fekete hajú vezetőnk lelkesen mutatta a szemközti falon végigfutó hatalmas, pszichedelikus színekben pompázó madarat. „Látjátok ott a farkánál a fehér foltot? Az alkotónak nem volt meg az egyik engedélye, így a hatóságok megkezdték a hatalmas kép eltüntetését. A graffitis társak azonban olyan erős tiltakozásba kezdtek, hogy a város vezetői meghátráltak és utólag kiállították a szükséges papírokat, hogy a kép fennmaradhasson”.

El Pez vidám halacskái és az idegenvezetőnk, Carlos.

Ez a történet sokat elmond a bogotai graffitikről, de a helyzet nem volt mindig ilyen békés: egy gyilkosság vezetett ahhoz, hogy ma már a város egyik fő nevezettessége legyen az utcaművészet.

De ne fussunk ennyire előre! Még New Yorkban szerettem bele a graffitik világába, és egy ottani túrán döbbentem rá, mennyivel komplexebbek ezek a falfirkák, mint gondolnánk. Irányzatok, csoportok, üzenetek rejlenek a látszólag csak sima falfestmények mögött, változatosságuk pedig sokat elárul magáról a városról is.

Nincs ez másképp Bogotában sem, ami a világ legfontosabb graffiti központjait felsoroló toplisták állandó helyezettje. Amikor a kolumbiai utam terveztem, azonnal eldöntöttem, hogy keresek egy szakértő túrát, így találtam rá a Bogota Graffiti Tour ingyenesnek hirdetett sétájára, ahol csak ajánlott borravaló fejében vezetik körbe a napi két-három tucat érdeklődőt. A mi idegenvezetőnk, Carlos maga is űzi ezt a művészetet és kiválóan ismeri a graffitik világát, úgyhogy igazán alapos és szakértő kalauzunk volt. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a helyi művészek mellett számos nemzetközi világsztár is megfordul itt. Kiptoe, falfestő művész például Los Angelesből érkezett a városba, és az itt töltött két hét során hét óriási képet festett. Az utolsó műve egy csókolózó párt ábrázol, annak mementójaként, hogy beleszeretett egy kolumbiai lányba.

A barcelonai El Pez alkotása a város talán legvidámabb falfestménye: a rajzfilmfigurákra emlékeztető vigyorgó halak már több mint egy évtizede virítanak egy régi vaskapun. A helyi művészek olyan tiszteletben tartják, hogy a legapróbb átfestést sem lehet rajta felfedezni, pedig a bandák közti villongásoknak az a kedvenc módszere. A kék-zöld vidám halakkal telefestett kapu értékét ma már tízezer dollárra teszik.

A festmények egyértelmű üzeneteket hordoznak. Számos művész a béke mellett áll ki, mások a helyi őslakosok elnyomása ellen tiltakoznak. A szakértő magyarázatok után már mi is úgy néztünk a falakra és kapualjakra, mint vizslató szemű művészettörténészek. A modern belvárosban találjuk a politikai üzeneteket hordozó képeket, míg a turistákat vonzani igyekvő óvárosi üzletek inkább művészi képek festéséhez adnak engedélyt, sőt, híresebb mestereknek akár fizetnek is ilyenekért. Külön érdekesség, hogy egyes hanyatlásnak indult negyedeket – például Santa Fet és az úgynevezett Mural Cityt – kifejezetten a graffiti tett vissza a térképre. A két városnegyedbe először a művészek költöztek be, aztán ahogy kezdett divatos lenni, jöttek a fiatalok, kispénzű családok, azaz beindult ugyanaz a dzsentrifikáció, mint sok más nagyvárosi negyedben.

Ötven macska

Carlos elmesélte azt is, hogy a város és művészeinek viszonya nem volt mindig ilyen rózsás.2011-ig a graffitisek kénytelenek voltak titokban, az éj leple alatt dolgozni. Ha elkapták őket, nemcsak magas pénzbüntetés, de akár verés és börtön is várhatott rájuk.

2011-ben azonban mindent megváltozatott. Akkor történt ugyanis, hogy egy 16 éves fiú, Diego Felipe Becerra épp egy aluljárót festett, amikor néhány rendőr ezt észrevette és az üldözés során a fiút hátulról lelőtték. A gyilkos rendőr azzal védekezett, hogy elkapta és megmotozta a fiút, akinél fegyvert talált, de ez soha nem került elő. „A rendőr az eset után két óra hosszat nem volt rádión elérhető, ez alatt sikerült egy szépen összerakott sztorit fabrikálni. Hirtelen előkerült egy autóbuszsofőr, aki állította, hogy a fiú korábban kirabolta, voltak szem- és fültanúk. A rendőrt akkor elengedték”- tette teljessé a sztorit Carlos.

Az eset azonban nem várt intenzitású tiltakozást indított el, és a hatóságok kénytelen voltak meghátrálni. A rendőr ellen is új eljárás indult és egy példát statuálni kívánó ügyész bizonyítékai alapján a tettest 36 évre ítélték gyilkosságért. Már épp megnyugodtam, hogy a rossz végül csak elnyerte büntetését, de Carlos bosszúsan tette hozzá, hogy a gyilkos megszökött a házi őrizetből és a mai napig nyoma veszett. Az eset óta azonban megtűrtként kezelik a graffitiseket. Ha beszerzik a szükséges engedélyeket (az ingatlan tulajdonosától, illetve védett épület esetén a várostól), néhány kivételtől eltekintve szabadon alkothatnak. Csak bizonyos középületek, emlékművek, egyes városrészek tiltott zónák. De még annak sem kell börtönt kockáztatnia, aki ott fest – mindössze egy jelképes (maximum 60 dollárt kitevő) büntetést kap, és az összekent falat meg kell tisztítania.

Evolúció

2011 után a graffiti hatalmas virágzásnak indult, kreatív fiatalok egyre komplexebb és művészibb festményekkel szórták fele a várost. Még Justin Bieber, kanadai énekes sem tudott ellenállni a kísértésnek, aki koncertje után visszatért és nekiállt kifesteni egy falat. A dolog pikantériája az volt, hogy ez a reptérről a városba vezető úton történt, egy olyan helyen, ahol még az új, liberális rendszerben is tiltott volt a festés. De hát Justin Bieber mégiscsak egy szupersztár, így a városvezetés kivételt tett: festékes flakonokat és több tucat rendőrt biztosítottak számára, sőt, az egész utat lezárták.

A helyi graffitiművészeknél ez kiverte a biztosítékot: alig pár órával később Bieber egész alkotását megsemmisítették, majd a következő hétre egy 24 órás nagy közös festést hirdettek a reptéri útra. 300 művész jelentkezett, így a városvezetés se mert ellenkezni, inkább nekik is biztosítottak több száz festékes flakont. Az öntudatos művészek ezt nem fogadták el, de dacból ők is feltartották a reptéri út forgalmát, és telepingáltak minden falat.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva

Hozzászólások

Több ezer éves kőmaszkot találtak

Több ezer éves kőmaszkot találtak

Az Izraelben feltárt lelet a neolitikum korára datálható.

Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

Marokkó szívében, az Atlasz-hegység lábánál fekszik az egykori iszlám főváros, Marrákes. Évente tízmillió turista látogatja, az ország mágikus kulturális központja, amely ma a berber, az arab, az afrikai és a francia hagyományok UNESCO által is elismert olvasztótégelye.

Középkori romokat találtak Veszprémben

Középkori romokat találtak Veszprémben

A szakemberek a város legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait tárták fel.

Rejtélyes barlanglakásokat láthatunk a Cserhátban

Rejtélyes barlanglakásokat láthatunk a Cserhátban

A mátrverebélyesi-szentkúti remetelakások történetéről nem sokat tudni.

Bronzkori csecsemők sírjára bukkantak

Bronzkori csecsemők sírjára bukkantak

A nyughely Örményországban kerültek elő, a sírt faragott kőoszloppal jelölték meg.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket