Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Kultúra

27 évvel az egyesítés után – az NDK nyomában

2017.03.29.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Ahogy a szemerkélő esőben leszálltunk Berlin repülőterén, engem leginkább az a kérdés izgatott: Megvan-e még valami Kelet-Berlinből?

Alexanderplatz, 1974-ben
Fotó: Profimedia

A válasz meglepett: igen, de keresni kell. Bő harminc éve, középiskolásként jártam először Berlinben, természetesen csak a keleti oldalon. Kevés emlék maradt meg: a Pergamon Múzeum, a TV-torony és szürke háztömbök.

Nem sokkal a város egyesítése után sikerült ismét eljutnom, ekkor rácsodálkozhattam a nyugati oldalra is és a turistanevezetességgé szelídült, graffitikkel telepingált falra. Akkor végigjártam a város híres múzeumait, látványosságait, úgyhogy most, 2017-ben megtehettem, hogy tematikus városnézést szervezzek magamnak. Kíváncsi voltam, az egyesítés után 27 évvel vajon láthatóak-e még a különbségek a két városrész közt. Eltűntették-e a korábbi időszak nyomait?

Az első kérdésre hamar választ kaptam, amikor Berlin szívébe, a Mitte városrészbe értem. Az egykori Kelet-Berlinben elterülő negyed ma már talán a legmodernebb az egész városban. A történelem viharait átélő épületek mellé csillogó üvegpalotákat húzták fel, melyek közt elegáns áruházak és trendi kávézók bújnak meg.

A korábbi időszak nyomai korántsem szembeötlőek, de a nyomukba eredtem. Elsőként egy olyan szobrot kerestem meg, amiről nehezen hittem el, hogy még a helyén áll. A Berlin felszabadítása közben elhunyt katonáknak emelt hatalmas szovjet emlékmű, ha nem is a központban, de a tömegközlekedéssel jól megközelíthető, népszerű Treptower parkban áll. Még a rendkívül barátságtalan időben is meglepően sok érdeklődő volt itt, de a kocogók is szorgosan kerülgették a gigantikus szobrokat. Az óriási parkot kifogástalanul rendben tartják, és a fákra kihelyezett számos madáretető megtette hatását: élénk madárfütty kísérte az utam.

Szovjet felszabadítási emlékmű

Érdekesség, hogy alig pár perc sétára innen Berlin egyik legprogresszívebb szobra áll. A Spree folyóban emelkedik Jonathan Borofsky 30 méter magas alkotása, a Molecule Man. Itt érintett meg először az az érzés, milyen természetesen fér meg együtt a múlt és jövő Berlinben – meghagyták a más országokban lerombolt, vagy szoborparkba száműzött mementóját az múltnak és mellé emeltek egy modern alkotást.

A Spree folyó modern szoborcsoportja

Innen a DDR Múzeum felé igyekeztem. Erről évekkel ezelőtt olvastam, és azóta fúrta az oldalam a kíváncsiság, mégis milyen tárgyakat találok ott. Tulajdonképpen ez az érdeklődés adta az ötletet, hogy ezen utazásom során NDK emlékeket keressek fel.  Elsősorban nem a fal, és nem a történelmi vonatkozások izgattak, hanem az, mennyire vannak jelen még a régi hétköznapok.

A gyűjteményben aztán ezernyi érzés rohant meg. Először mosolyogva láttam viszont azokat a tárgyakat, amelyek szüleim házában gyerekkoromban vettek körül, és melyek talán még sokak fiókjában lapulnak – a tojásszeletelőtől a Praktika fényképezőgépig. Belegondolva, hogy mindezt tárlókban látom, egy kicsit furcsa érzéssel töltött el: Ennyire elszaladt az idő, hogy a fiatalságom emlékei már múzeumba valók?

Egykori szobabelső az NDK Múzeumban

Az is egy érdekes egyveleg, hogy a régimódi tárgyakat a legmodernebb, interaktív módon prezentálják. A gyerekek kedvence egyértelműen a Trabant-szimulátor. Ezzel virtuálisan az egykori Berlinben hatezer négyzetmétert lehet bejárni, miközben a Trabant kormányát és pedáljait használva vezetünk, és az eredeti motorhangot hallgatjuk. A 3D-ben megjelenített városban természetesen az összes többi autó is Trabant. Ugyanígy ötletes a konyha berendezése is, ahol a konyhaszekrény ajtóit kinyitva korabeli recepteket olvashatunk.

Konyhabelső az NDK Múzeumban

A 10 órás nyitáskor már sokan álldogáltak a bejárat előtt, főleg diákok. A 10. osztályban tananyag, hogy milyen volt az élet az NDK-ban, így ez a múzeum tanulmányi kirándulások színhelye. Egy múzeumi dolgozót kérdeztem, vajon inkább „nyugati” turisták vannak-e többségben, vagy az egykori Kelet-Berlin lakói jönnek nosztalgiázni. A válasz meglepett: kevés olyan látogató van, aki mindezt a valóságban is megélte, mintha nem akarnák, hogy egy múzeum szembesítse őket egykori hétköznapjaikkal. Annál inkább jönnek Kelet-Berlin egykori lakóinak gyerekei, akik nemcsak szüleik elbeszéléseiből szeretnék megismerni azt a korszakot.

Hálós szatyrok az NDK múzeum ajándékboltjában

A régi idők nosztalgiáját más múzeum is meglovagolja – például a Trabant múzeum. A mintegy tíz kiállított járgány közt örömmel láttam újra az égszínkék 601 S modellt, amivel megkezdődött az utazó karrierem. Ilyen volt ugyanis szüleimnek is, és hétvégenként gyakran bebújtam a hátsó ülésre, hogy egynapos kirándulásokat tegyünk szép várakhoz, kastélyokhoz.

Szállodából és étteremből is találunk korabelit. Az Ostbahnhoftól alig öt perces sétára fekvő, az NDK hangulatát megidőző Ostel szálloda egy régi lakótelep egyik lépcsőházában található. Maga a háztömb egykor bizonyára szürke lehetett, de ma már élénk színekben pompázik. Az Ostel berendezése teljesen korabeli, az asztaloktól kezdve a kisrádiókig. TV nincs a szobákban, a fürdőszoba pedig közös. A recepción nézelődve megütötte a szemem egy, errefelé ma már ritka felirat, hogy csak készpénzt fogadnak el – úgy látszik, ebben is a múltat idézik.Az Ostel egyik szobájának részlete

Étteremből is találunk NDK-s időkre emlékeztetőt. Az Osseria kicsit kiesik a központból, de a kiváló villamoshálózattal ide is gyorsan eljutottam. Amíg vártam az ebédre, alaposan szemügyre vettem mindent – a gyufásdoboz gyűjteménytől a retro szappanokon át a falon sorakozó hanglemezborítókig. Megannyi kincs! Az ebédmenüt kértem és bevallom, bűn rossz volt a kiszáradt rántott hús a rettenetes barna szósszal, de gondolom, így volt autentikus:-) A totális NDK élményt csak a felszolgáló törte meg, aki „túl” kedves volt, hiszen félórával a zárás után engedett be. Ebédidőben ugyanis az étterem csak déltől háromig van nyitva, én pedig fél négykor léptem be az ajtón. Kész csoda, hogy még nem volt kulcsra zárva, sőt még két idősebb hölgy is ült egy asztalnál. Valószínű úgy belemerültek a pletykálásba, hogy ebéd után ott ragadtak.

Ezzel az ebéddel zárult az NDK-t idéző körutam. Úgy gondolom, hogy a falat és a korszak történelmét bemutató múzeumok mellett helye van az ilyen könnyedebb, hétköznapokat idéző emlékeknek is. Ahogy számos kávézó, szórakozóhely idézi a weimari köztársaság hangulatát, a közelmúlt ikonikus helyei is beleférnek a város életébe.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva

Hozzászólások

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

A szakértők úgy vélik, hogy a maradványok a régóta keresett Tu'amtól származnak.

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

A kutatók olyan érmékre bukkantak, amelyeket egy 1700 évvel ezelőtti zsidó felkelés során rejthettek el.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket