Vilma, Ünige, Csaba2023. december 05., kedd
Kultúra

A világ első szociális lakótelepe ma is működik

2017.10.03.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Németországban létezik egy kis lakótelep, a Fuggerei, ahol közel 500 éve változatlan a lakbér. Csupán ennyit tudtam erről a helyről, amikor egy augsburgi városnézés közben itt jártam.

A kíváncsiság hozott ide, de a végén nehezemre esett búcsút venni az ódon házaktól, az itt lakó idősektől.

A lakótelepet 1521. augusztus 23-án Jakob Fugger, augsburgi bankár hozta létre. A helyi idegenvezetővel beszélgetve már az első információtól tágra nyílt a szemem: a Fuggerei a mai napig – azaz közel fél évezrede – az alapítólevélben foglaltak szerint működik. Az éves bérleti díj egy rajnai forint (gulden) átszámított értéke, vagyis 88 eurócent. Nem tévedés – átszámolva évente alig 300 forintért kényelmes lakást lehet itt bérelni. A pénzbeli bérleti díjhoz egy kötelező tevékenység is járul: a bérlőnek naponta egy Miatyánkot, Üdvözlégyet és Hiszekegyet kell elmondani a Fugger család lelki üdvéért. Ezt senki nem kéri számon, nem ellenőrzi, mégis – ha nem is teljes létszámban – a lakók rendszeresen összegyűlnek a lakótelepen épült kis templomban délután 5 órakor hálájukat leróni. Ugyancsak az alapítás óta változatlan, a falakkal határolt városrész kapuit este 10 órakor bezárják, biztosítva az ott élők nyugalmát, biztonságát.

Jakob Fugger (1459-1525) kezdetben szövésből, kereskedelemből, majd ezüstbányászatból szerezte vagyonát. Bankárként olyan neves ügyfeleket mondhatott magáénak, mint a Habsburg-család vagy éppen a Vatikán. Mérhetetlen gazdagságából nemcsak reprezentatív építkezéseket finanszírozott, művészeket támogatott, de a szegényekről sem feledkezett meg. Elsősorban azokról gondoskodott, akik önhibájukon kívül nem jutottak egyről-kettőre, de még nem csúsztak le teljesen, azaz volt esélyük újrakezdésre. Kizáró oknak számított az eladósodottság, hiszen hitelezőként Jakob Fugger pontosan látta, milyen nehéz kikecmeregni az adósságspirálból. A mai napig hasonlóképp választják ki a szociális lakások bérlőit, a jelentkezők közül. Fiatalok általában átmeneti időre kapnak lakhatást. Két szociális gondozó segít azoknak, akik szeretnének visszakerülni a „normális” életbe.

Mégis miből? – tettem fel beszélgetőpartneremnek a mindig mindenkit érdeklő kérdést. A Fuggerei működését az alapításkor létrehozott alapítvány hozamából finanszírozzák – hangzott a válasz. Soha nem volt szükség külső, állami segítségre, az évszázadok során mindig sikerült biztosítani az otthonok fenntartásához szükséges forrásokat. Bár a Fugger család a történelem során három ágra szakadt, az ingatlanvagyont, az erdőket, valamint az alapítványt a három ág feje közösen felügyeli.

Három feltételnek kell megfelelni, hogy a többéves várólistáról valaki bejuthasson az otthonokba: katolikus hit, szociális rászorultság és hogy a jelentkező legalább két éve augsburgi lakos legyen. Többségben idősek laknak itt, de nem csak ők – a házfalaknak támasztott bicajok és babakocsik arról árulkodtak, hogy fiatalabb lakók is helyet kapnak. Elsősorban olyanok, akiknek életkörülményeik miatt nehéz a piaci lakbért megfizetni (például a kereső családfőt elvesztő özvegyek, gyereküket egyedül nevelő anyukák).

Az eredetileg 52 házból álló épületegyüttest nem kímélte a történelem. Az 1600-as években a harmincéves háború, majd éhínség és pestis pusztított a városban, a II. világháborúban pedig a heves harcok tépázták meg a környéket.  1944 februárjában 730 augsburgi lakos vesztette életét a bombázások során. Szerencsére a Fuggerei bérlőit óvóhely védte, amely 2008 óta múzeumként funkcionál. A háború során megrongálódott épületeket nagyrészt a lakók segítségével építették újjá, sőt, idővel némileg ki is bővítették: jelenleg a 67 ház 147 lakásában több mint 150 lakónak biztosítanak otthont. A szociális lakótelepnek egy nevezetes lakója is akadt. Wolfgang Amadeus Mozart dédnagyapja is itt élt 1681 és 1694 között, házát ma emléktábla jelöli. Eredetileg nem állt templom a területen, a lakók a Sankt Jakob templomot látogatták. A reformáció során azonban ez protestáns templommá alakult át, így 1580-ban a katolikus Fugger család saját kis templomot alakított ki a Fuggerei területén.

Ma már se iskola, se orvosi ellátás nincs a telepen, de korábban mindkettő volt. A 16. században három házat a szifiliszes betegek gyógyítására rendeztek be. A kezeléseket a trópusi guajakum fa nedvével végezték, melyet a Fugger család Dél-Amerikából szerzett be.

A padokon beszélgető nénik ismerősen köszöntik a telepen lakó kisgyerekeket és úgy láttam, a turisták bámészkodását sem bánták. Egy arra járó dolgozóval beszélgetve megtudtam, néhány lakó időnként nehezményezi, amikor egy-egy túl kíváncsi látogató bekukucskál az ablakukon, sőt, néha túlbuzgón be is kopognak, de nem ez a jellemző. Alapvetően megértik, hogy a jegyeladásokból származó bevétel is az ő érdeküket szolgálja. A látogatók belépődíja 4 euró, közel ötször annyi, mint a lakók éves bérleti díja. De még nagyobb előny, hogy sokan kifejezetten szeretnek csevegni a turistákkal. Az idős emberek gyakran magányosak és probléma számukra, hogy nincs kivel beszélgetni. Itt soha nincs hiány társalkodó partnerből, hiszen mindig akad pár érdeklődő, aki szívesen meghallgatja, milyen itt élni.

Szobabelső az alapítás idejéből


Egy modern hálószoba


Nemcsak hogy nem illik bámészkodni a lakott házakban, nincs is erre szükség. A lakótelep üzemeltetői ugyanis két mintalakást is berendeztek. Az egyik az mutatja be, milyen volt a berendezés az alapítás idején, a másik pedig egy mai lakást modellez le. Minden házban két, 45- 65 négyzetméter alapterületű lakás található, de önálló bejárattal. A földszinti lakásokhoz hangulatos, belső udvarra nyíló kert tartozik, a felsőkhöz pedig saját padlástér. A lakások elrendezése a kezdetektől ugyanaz. A hosszú előszoba a bejárattól a kerti ajtóhoz vezet. Egyik oldalon található a hálószoba és a fürdőszoba, másik oldalon pedig a nappali és a konyha. Az egész telep elrendezése már a tervezéskor annyira korszerű volt, hogy a mai napig alig kellett rajta változtatni. Már akkor létrehoztak gazdasági bejáratot, műhelyeket, sőt, istállókat is, utóbbiak ma garázsként is pompásan üzemelnek. Azáltal, hogy minden ház csak kétszintes és azok takaros kis utcákba rendezve állnak, egyáltalán nincs olyan érzése az embernek, hogy egy szociális lakótelepen sétál. Kifejezetten kellemes a repkényekkel befuttatott házfalak látványa, ráadásul helyenként kis szökőkút, belső tér is színesíti a látványt.

A békés, barátságos házak közt bóklászva nem tudtam elhessegetni a gondolatot, mennyire szükség lenne ilyen intézményekre máshol is – például nálunk. Milyen jó lenne segíteni az egyedül maradt, szegényen élő, magányos, de még ápolásra nem szoruló időseken. Talán régen én is kicsit türelmetlen voltam, amikor egy idős ember lassan fizetett előttem a pénztárnál, ha sokáig beszélgetett a banki ügyintézővel, ha láthatóan ügyetlenkedett a modern vívmányokkal teletűzdelt világunkban, például postán a sorszámhúzó gépnél. De aztán végignéztem, ahogy a saját szüleim egyre elesettebbek lettek, és minden megváltozott. Azóta nagyon érzékenyen érint, amikor tanácstalan öregeket látok. Most örömmel töltött el, hogy van egy olyan intézményt, ami évszázadok óta a szépkorúakkal foglalkozik, az ő érdekükben működik.

Birodalmak jöttek-mentek, világháborúk törtek ki és békeszerződések köttettek, de itt közel 500 éve változatlanul biztonságban van másfél száz ember. Saját kis falujukban élnek, és nem unatkoznak. A faliújság szerint számtalan program közül válogathatnak, az „ülő-tánctól”, a közösségi reggeliig.

A fukar szó ugyan a Fuggerek családnevéből származik, régebben vámbérlőt jelentett. A vámszedők, jövedelembérlők viszont kapzsi emberek voltak, így a 19. századtól terjedt el a kifejezés fösvény, zsugori jelentése.
Lehet, hogy a Fuggerek nem voltak olyan zsugoriak, én azért azt kívántam magamban, bárcsak sok milliomos lenne ma is ilyen „fukar”.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

Lenyűgöző a zene terápiás hatása és közösségformáló ereje

Lenyűgöző a zene terápiás hatása és közösségformáló ereje

A világ egyik legelismertebb zongoristája, Ludovico Einaudi zenéje különleges hangulatot ad és segít lelassulni.

Hétköznapi középkori emberek történetei tárultak fel

Hétköznapi középkori emberek történetei tárultak fel

A kutatók Cambridge egyik középkori temetőjének maradványait elemezték.

Litkai Gergellyel, az ország legzöldebb humoristájával indultunk útnak

Litkai Gergellyel, az ország legzöldebb humoristájával indultunk útnak

Litkai Gergely az ország egyik legismertebb humoristája, aki köztudottan igen elkötelezett a fenntarthatóság iránt. De környezettudatossága vajon autózási szokásaira is kiterjed? Többek között erre kerestük a választ Gergővel, akit vezetés közben kérdeztünk.

Ősi piramis vagy természetes képződmény Indonézia hegye?

Ősi piramis vagy természetes képződmény Indonézia hegye?

Komoly szakmai vitát váltott ki egy idén ősszel megjelent tanulmány.

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

Ősi kincseket adott vissza Svájc Egyiptomnak

A tárgyakat két büntetőügy keretében kobozták el.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket